Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

27 - Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος (9ος αι.)

Αγιορείτες Άγιοι

Μνήμη 18 Οκτωβρίου

Γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, και ήταν αδέλφια. Ήλθαν στον Άθωνα, μαθήτεψαν στον όσιο Ευθύμιο τον Νέο, χειροτονήθη καν ιερείς και χρημάτισαν σοφοί διδάσκαλοι του Όρους, διακρινόμενοι για την ασκητικότητά τους.

Αναχωρούν από τον Άθωνα προς προσκύνηση των Αγίων Τόπων και του θεοβαδίστου όρους Σινά. Επιστρέφουν σε αυτόν για ν’ αναχωρήσουν και πάλι για τη Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία κηρύττοντας κατά της αιρέσεως των εικονομάχων. Σταθμεύουν στο παρά τις Θερμοπύλες όρος συνεχίζοντας τους ενθέους αγώνες τους και κατόπιν οράματος μεταβαίνουν στο παρά τα Καλάβρυτα της Πελοποννήσου Μέγα Σπήλαιο. Εκεί συναντώνται με την οσία Ευφροσύνη και μετά την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου ανεγείρουν μονή.

Περιόδευσαν όλη την Πελοπόννησο και με το θερμό κήρυγμα τους, τις επιστολές τους και την ενάρετη ζωή τους στήριξαν τους πιστούς στα ορθόδοξα δόγματα. Προβλέποντας το τέλος τους κατήχησαν τους μαθητές τους κατάλληλα και, μετά την κοίμηση τους, τα λείψανα τους έγιναν πηγή ιαμάτων Σήμερα οι τάφοι τους βρίσκονται στο δεξιό μέρος του Καθολικού της μονής και από τα τίμια λείψανα τους σώζονται οι κάρες τους.

Κατά τους βιογράφους τους παρουσιάζονται ως οι πρώτοι επώνυμοι ασκητές του Αγίου Όρους, διοργανωτές του μοναχισμού, υπερασπιστές των αγίων εικόνων, κτήτορες ναών, ιεραπόστολοι και θαυματουργοί όσιοι.

Η μνήμη τους τιμάται στις 18 Όκτωβρίου।

Πηγή: Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Εκδόσεις Μυγδονία, Θεσσαλονίκη, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου