Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

13236 - Αναμνήσεις από επισκέψεις της ΧΑΝΘ στο Άγιο Όρος

Η εκδρομή της κατασκήνωσης Χαλκιδικής στο Άγιο Όρος που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Θόδωρου Δερβίση έχει τη δική της προϊστορία, και το Ιστορικό Αρχείο μάς βοηθά να την ανακαλύψουμε.
Στις 17 Απριλίου του 1925 η σχετικά νεοσύστατη ΧΑΝΘ εκδράμει στο Άγιο Όρος, με 45 μέλη της, ηλικίας από 18 ως 72 ετών. «Παρότι ονομαζόμαστε Χριστιανική Αδελφότης Νέων δεν θέλαμε να αποκλείσουμε
τους ηλικιωμένους», γράφει ο συγγραφέας της απολογιστικής έκθεσης που φυλάσσεται σήμερα στο Ιστορικό Αρχείο της ΧΑΝΘ. Η απολογιστική έκθεση, με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της, περιέχει σπάνια ντοκουμέντα μιας εκδρομής που διήρκεσε μία εβδομάδα και χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της εποχής ως «μοναδική», διότι ήταν η πρώτη φορά που πολυμελής ομάδα προσκυνητών επισκέφθηκε το «περιβόλι της Παναγίας».
Η εκδρομή στο Άγιο Όρος θα επαναληφθεί και σε επόμενα χρόνια, συνήθως με μέλη του Τμήματος Νέων. Σε φωτογραφία του 1959 διακρίνουμε ομάδα προσκυνητών της ΧΑΝΘ με το ίδιο Θεόδωρο Δερβίση που θα ξεκινήσει το 1972 την παράδοση της επίσκεψης των κατασκηνωτών του Αγίου Νικολάου στο Όρος. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Στην μακρόχρονη ιστορία της ΧΑΝΘ γενιές (και καραβιές) αγοριών επισκέφθηκαν το Όρος (και ενώ μερικοί ίσως ήταν ακόμη ‘αμούστακοι’, σε ηλικία δηλαδή που δεν επιτρέπεται, παρότι άρρενες, να το επισκεφτούν), και καραβιές κοριτσιών έκαναν τον περίπλου της χερσονήσου.
Οι αναμνήσεις αυτές («αγόρια, όχι σορτσάκια! στο Όρος μπαίνουμε μόνο με μακριά παντελόνια!», «κορίτσια! φαίνεστε από μακριά! βάλτε μπλούζες!») συντροφεύουν ως σήμερα τους παλαιούς κατασκηνωτές και τις κατασκηνώτριες της ΧΑΝΘ, που αναπολούν συχνά τις στιγμές ανεμελιάς μιας εκδρομής που μπορεί ποτέ να μην επανέλαβαν.
Ελάτε να ξαναθυμηθούμε τα παλιά στο Αρχείο μας, επισκεφθείτε τη διεύθυνση ymca.gr/ymca-archives-el και βοηθήστε μας να σώσουμε τις αναμνήσεις σας!
Το εξώφυλλο της απολογιστικής έκθεσης. 1925

Η διαδρομή των περιηγητών. 1925

Λιτανεία στη Μονή Καρακάλλου 
με τα μέλη της ΧΑΝΘ να κρατούν ιερά σκεύη, λάβαρα και ιερά λείψανα. 1925

Άγιο Όρος με Θόδωρο Δερβίση. 1959

Άγιο Όρος. Προσεγγίζοντας την ακτή. 1973

Περίπλους- κατασκηνώτριες και ηλιοθεραπεία με φόντο τη Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Περίπλους. Ψωμί, αυγό, μπιφτέκι.

Περίπλους Αγίου Όρους. Η επιστροφή στην παραλία της. 1980



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου