Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

11772 - Άγιον Όρος - Φωτογραφίες, 1956-2001. Έκθεση φωτογραφίας του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

       Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και η Αγιορειτική Εστία Θεσ-σαλονίκης παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας του Ακαδη-μαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου με τίτλο: «Άγιον Όρος. Φωτο-γραφίες, 1956-2001».


       Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας. Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την Ιερά Μητρόπολη Άρτας και τον Δήμο Αρταίων και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εορτή της Πολιούχου Άρτας Αγίας Θεοδώρας.
 Στην Έκθεση παρουσιάζεται μέρος του φωτογραφικού αρχείου του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου της περιόδου από το 1956 έως το 2001. Οι φωτογραφίες του καλύπτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής του Αγίου Όρους, αποτυπώνοντας την κρίσιμη περίοδο των προβλημάτων από τη λειψανδρία, την έλλειψη πόρων και γενικότερου ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τη διάσωση της μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και ταυτόχρονα την πνευματική ζωή, την τήρηση απαρασάλευτης της λατρευτικής και λειτουργικής ζωής της καθημερινότητας των μοναχών.

       Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας τον Μάιο του 2008 και από τότε έχει ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού: στα Χανιά παρουσιάστηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι τον Απρίλιο του 2009 σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στο Βελιγράδι εκτέθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Βελιγραδίου τον Φεβρουάριο του 2015, σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Σερβίας, ενώ από τον Απρίλιο έως Ιούνιο του 2015 παρουσιάστηκε στη Νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου Ρόδου σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Τελευταίος σταθμός, η πόλη της Χαλκίδας, όπου παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2016 στο «Κόκκινο Σπίτι» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.
Εγκαίνια Έκθεσης: Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης έως 12 Ιουλίου 2019
Ωράριο λειτουργίας: 8:30 – 15:30, εκτός Τρίτης
Εποπτεία: Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας 
Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής Αγιορειτικής Εστίας
Ομάδα εργασίας: κ. Θεοδώρα Κοντογιάννη, αρχαιολόγος, κ. Αθηνά Μπουζάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος, κ. Κωνσταντίνος Υψηλός, συντηρητής αρχαιοτήτων
Πληροφορίες:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας: κ. Βασιλική Γαλάνη, τηλ. 26810 24636, efaart@culture.gr
Αγιορειτική Εστία, (Εγνατίας 109, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 263308, info@agioritikiestia.gr www.agioritikiestia.gr

Ο Παναγιώτης Α. Βοκοτόπουλος γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία. Διετέλεσε Επιμελητής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (1965-1976) και εν συνεχεία Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1976-1987) και Αθηνών (1987-1991).
Από το 2000 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης.
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ:
• Η Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική εις την Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο από το τέλος του 7ου μέχρι του τέλος του 10ου αιώνα (1975).
• Εικόνες της Κέρκυρας (1990).
• Βυζαντινές εικόνες (1995).
• Μικρογραφίες των Βυζαντινών χειρογράφων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (2002).
• Επιμελήθηκε και επέβλεψε την έκδοση από την Ακαδημία Αθηνών της έρευνας της Αγιορειτικής Εστίας που πραγματοποίησαν οι συνεργάτες της, Νικόλαος Τουτός και Γεώργιος Φουστέρης με τίτλο: «Ευρετήριον της Μνημειακής Ζωγραφικής του Αγίου Όρους (10ος-17ος αιώνας)
• Κατά τη μακρά θητεία του είχε την ευκαιρία να αποτυπώνει με το φωτογραφικό φακό του Βυζαντινά μνημεία και την Ελληνική φύση.

       Ο ίδιος αναφέρει σε κείμενα του που αφορούν στην συλλογή του:
… ν ντιθέσει πρς λλους φωτογράφους πετύπωσα κυρίως κτήρια, λόγω κα τν παγγελματικν μου νδιαφερόντων. Στν κθεση κα τν κατάλογο περιλαμβάνονται πόψεις κα λεπτομέρειες κτηρίων πο κάηκαν, πως μεγάλο μέρος τς Μονς Χελανδαρίου, τ νατολικ τμμα τς Μονς Καρακάλλου,  βόρεια κόρδα το Βατοπαιδίου κα  καταπληκτικ αθουσα ποδοχς το ωσικο, κα μονς τν ποίων  ψη λλοιώθηκε μ μετασκευές…
… Κατ τν πρώτη μου πίσκεψη βγαζα μόνο σπρόμαυρες φωτογραφίες μ μία παλι Rolleiflex. π τ 1961 κα μετ χρησιμοποιοσα κα μία μηχαν 24x36, ρχικ μι Retina Reflex κα ργότερα διάφορους τύπους τς Minolta, γι ν φωτογραφίζω μ φλμ Kodachrome κυρίως κτήρια κα τοπία. Δέχθηκα εχαρίστως τν πρόταση τς γιορειτικς στίας ν κτεθε στς αθουσες τς να μέρος τς συλλογς μου γχρώμων διαφανειν το γίου ρους, κατπροτίμησιν φωτογραφίες τν δεκαετιν το 1960 κα 70, πο ποτυπώνουν τ θωνικ τοπίο, πρν λλοιωθε π τν διάνοιξη δρόμων, κα τ δομημένο περιβάλλον πρν π τν νακαίνιση κα μετασκευ πολλν κτηριακν συγκροτημάτων…
…  λλαγ πο διαπιστώνει κανες στ τελευταα πενντα χρόνια εναι καταλυτική. Τ 1956 δν πρχε κανένας μαξιτς δρόμος, κα ο μετακινήσεις γινόντουσαν πεζ  μ καΐκι. Μ ξαίρεση μερικς πεμβάσεις, π.χ. στν δρα τς ερς Κοινότητος κα στς μονς Διονυσίου κα Γρηγορίου, τ δομημένο περιβάλλον δν εχε λλάξει π τς ρχς το αώνα. Τ λεκτρικ ρεμα ταν γνωστο. Τ πλοα τς συγκοινωνίας ταν μικρ ξύλινα «μοτόρια». Πρόλαβα στν τράπεζα το ωσικο τ νιαο χειρόμακτρο πο πλώνεται σ λο τ μκος το τραπεζιο, τ ποο βλέπουμε στς βυζαντινς τοιχογραφίες το Μυστικο Δείπνου, κα χει τώρα ντικατασταθε π χαρτοπετσέτες. Ο κοινόχρηστες γκαταστάσεις γιεινς ταν ατς πο περιγράφει κα σχεδιάζει  ρλάνδος στν «Μοναστηριακ ρχιτεκτονική»· ζήτημα εναι ν σήμερα χει μείνει γι δεγμα. Εχες γενικ τν ασθηση τι  χρόνος χει σταματήσει κα ζες σ καιρος λλοτινούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου