Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

9753 - Η κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη κατά τις ημέρες γύρω στην 26η Οκτωβρίου 1912 (Επιστολή του Ιεροδιακόνου Κοσμά Αγιοπαυλίτη)

Κοσμάς ιεροδιάκονος Βλάχος (1863-1930)
Πηγή Αγιορειτική Προσωπογραφία
Του Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελου
Δρ. Αρχαιολόγου
Το 1912 Επίτροπος του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη ήταν ο Αγιοπαυλίτης ιεροδιάκονος Κοσμάς Βλάχος (1863-1930), ο οποίος, σύμφωνα με γνωστούς λογίους της εποχής του (Χριστόφ. Κτενάς και Μαν. Γεδεών) «Εχειρίζετο Την Γραφίδα Όσον Ουδείς Άλλος Λόγιος Αγιορείτης Ει Και Μόλις Την Δευτέραν Τάξιν Του Γυμνασίου Είχε Τελειώσει (…). Υπήρξε Συνεργάτης Ιδεώδης Της “Νέας Αλήθειας” Γράψας Εν Αυτή Μέν Πλείστα Άρθρα Κοινωνικής Και Πολιτικής Φύσεως, Εν Φιλολογικοίς Δε Ημερολογίοις Κομψότατα Και Θαυμάσια Λογοτεχνήματα (…). Απηλλαγμένος “Πατριωτικής” Ασυνεσίας, Αναγνούς Πολλά, Σεβόμενος Τάς Των Άλλων Γνώμας, Ούτε Λογοκλοπών, Απέδειξεν Εαυτόν Εμβριθή Του Αγιορειτικού Καθεστώτος Μελετητήν».
Η έναρξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) τον βρήκε στην Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε την χαρά της Απελευθερώσεως. 
Στις 2 Νοεμβρίου μπόρεσε και έστειλε την ακολουθούσα επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με την οποία την ενημέρωσε για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την κρατούσα κατάσταση στην πόλη. 
Η επιστολή αυτή, της οποίας το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Αρχείο της Ιεράς Κοινότητος, είναι μνημείο γραπτού λόγου, επιβεβαιώνει την τότε κρατούσα άποψη για την δεινότητα της γραφίδος του Κοσμά και μας μεταφέρει μία σαφή εικόνα της καταστάσεως που επικρατούσε στην πόλη κατά τις ημέρες γύρω στην 26η Οκτωβρίου 1912.  Συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου