Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

9729 - Είναι ευτυχία! Είναι βραβείο!


Ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός δεν αγαπούσε, λαχταρούσε τον Ιησού Χριστό, τον γρήγορο ξεσηκωμό για τη χαρά του Κυρίου του. 
Φθάνοντας στο γήρας το βαθύ, ο παππούς μετρούσε τις στιγμές, ώσπου να νεύσει ο Κύριος για να τον πάρει κοντά Του: «Παιδί μου, περιμένω το τρένο και δεν έρχεται, διότι για μένα είναι η ώρα να πάω στον Χριστό μου».  
Εξομολογούνταν ο Γέρων Ιωσήφ προς τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό ότι «τόσο πολύ αισθάνομαι αδιαλείπτως τον Χριστό ως Πατέρα μου, τόσο πολύ Τον αισθάνομαι κοντά μου, που πρέπει να πάω και κοντά Του. Ετελείωσα τη ζωή μου, έκανα ότι μπορούσα, τώρα είναι η ώρα για να φύγω».        
Ο παππούς δεν έτρεφε φόβο για τον θάνατο.
Καθόλη τη διάρκεια του βίου του, ετοιμαζόταν γι’ αυτήν τη στιγμή σαν κάπως να είχε μελετήσει κάθε ώρα και ανάσα της κοιμήσεως του.    
«Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» λέει, άλλοτε, προς τα καλογέρια του. «Για εμάς ο θάνατος είναι η μεγαλύτερη δωρεά, η μεγαλύτερη προσφορά που εδόθη για τον μοναχό».
Στα παρακάτω λόγια του, ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός σκοτώνει τον θάνατο και τον κάνει ζωή, σκιαγραφεί, τρόπον τινά, το Χριστός Ανέστη:  
«Εμείς όντες τέκνα και θύματα της αιωνιότητος, εδώ νύχτα και μέρα στενάζουμε πότε να ανοίξει η πόρτα, πότε να έρθει ο θάνατος ο παρών για να ανοίξει η πόρτα της αθανασίας. Αν δεν έρθει ο θάνατος, τότε εμείς υστερούμεθα την αθανασία, την οποία νοσταλγούμε. Άρα, λοιπόν, εκείνοι που απειλούν εμάς ότι με τον θάνατο θα μάς οπισθοχωρήσουν, είναι πολύ γελασμένοι. Είναι γελασμένοι εις τον κύβο, όχι στο τετράγωνο. Για εμάς ο θάνατος είναι χαρά! Είναι ευτυχία! Είναι βραβείο!».  
ΠΗΓΕΣ
Καθηγούμενος Ιεράς Μ. Μ. Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ. Ομιλία με θέμα «Η ζωή μου κοντά στο Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό» στην  Αίθουσα Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, Δευτέρα 4 Απριλίου 2016. Διοργανωτής: Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων του Αγίου Όρους. Πηγή: www.pemtousia.gr (δημοσίευση, Απρίλιος 2016, «Γέροντας Εφραίμ: Η ζωή μου κοντά στο Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό»)
Ο μακάριος Γέρoντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός ομιλεί για τον σκοπό της ζωής του πιστού, την μετάνοια και την εκζήτηση του ελέους του Θεού, που προϋποθέτει διαρκή αγώνα και συνειδητή αποδοχή του μαρτυρίου. Βιντεοσκοπημένη ομιλία ανηρτημένη στο διαδίκτυο [www.vatopedi.gr] υπό τον τίτλο «Είπες το Κύριε ελέησον και δεν συγκλονίστηκες;» σε προβολή της pemptousia.tv
ΚΓΠ - 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου