Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

9538 - Ο λαμπρός εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε, κατά το Αγιορείτικο Τυπικό, στο Καθολικό της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β' και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρμοβίσκυ και Λαμπίνσι, περιοχής Καυκάσου της Ρωσίας,  κ. Ιγνατίου, με την παρουσία του Διοικητού του Αγίου Όρους κ. Κασμίρογλου, του πρώην Υπουργού κ. Μπόλαρη, του Καθηγητού Θεολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Πασχαλίδη, των Αστυνομικών Αρχών, Πατέρων άλλων Ιερών Μονών και μεγάλου πλήθους προσκυνητών από την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' χειροθέτησε Πνευματικό τον Ιερομόναχο Κασσιανό και ευλόγησε τον καρπό της αμπέλου.
Στην εν συνεχεία παρατεθείσα Μοναστηριακή Τράπεζα, ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Παντοκράτορος, Αρχιμ. Γαβριήλ, ομίλησε για τη θεολογία της Μεταμορφώσεως, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' για την παρουσία του και του προσέφερε εικόνα του Σωτήρος, ιστορηθείσα στο Εργαστήριο της Ιεράς Μονής.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', αναφέρθηκε στην ερμηνεία που δίνει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής στις τρεις σκηνές, που ζήτησαν να κατασκευάσουν οι μαθητές του Κυρίου κατά τη Μεταμόρφωση, της πράξεως (Ηλίας), της Θεωρίας (Μωυσής) και της Θεολογίας (Ιησούς), που συμβολίζουν τα στάδια της πνευματικής ανάβασης του ανθρώπου προς το Θαβώρ, την κάθαρση, το φωτισμό και τη θέωση, και ευχαρίστησε εκ νέου τον Ηγούμενο Γαβριήλ για την πρόσκλησή του.

































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου