Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

2507 - Κρασιά με ετικέτα το Άγιον Όρος



.......Κρασιά με ετικέτα το Άγιον Όρος! Ολοένα και περισσότερα μοναστήρια εισχωρούν στην παραγωγή κρασιού από τα φημισμένα αμπέλια του Αγίου Ορους, που μπαίνουν σε τροχιά ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από μεμονωμένους μοναχούς που ασχολήθηκαν με την αμπελουργία παράγοντας κρασί για εσωτερική κατανάλωση, αρκετά μοναστήρια στρέφονται στην παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού, κάνοντας γνωστό στον πολύ κόσμο το φημισμένο κρασί της περιοχής.

.......Στο Αγιον Ορος παράγουν κρασί εδώ και 1.000 χρόνια, αφού η παραγωγή του είναι βαθιά ριζωμένη στη χριστιανική παράδοση. Πλέον το κρασί που παράγεται στο περιβόλι της Παναγιάς βγαίνει από τα σύνορα του Αγίου Ορους.

.......Σήμερα κρασιά παράγουν αρκετά μοναστήρια. Κρασί παράγει και εμφιαλώνει η Μονή Μεγίστης Λαύρας, στον Μυλοπόταμο. Η Μονή Διονυσίου στον Μονοξυλίτη, η Μονή Αγίου Παντελεήμονος όπου έχει τα αμπέλια της η εταιρία του Τσάνταλη. Κρασί εμφιαλώνουν η Μονή Βατοπαιδίου, η Μονή Ιβήρων και η Αγίου Παύλου, επίσης στον Μονοξυλίτη.

Κρασί σε μικρές ποσότητες κάνουν αρκετοί μοναχοί, ενώ στην καλλιέργεια ετοιμάζεται να μπει και η Μονή Παντοκράτορος.

.......Οι κλιματικές συνθήκες του Αγίου Ορους ευνοούν την παραγωγή. Το πρώτο κρασί που βγήκε εκτός Αγίου Ορους και κυκλοφόρησε στην αγορά ήταν από τον Ευάγγελο Τσάνταλη στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η εμφιάλωσή του όμως γινόταν εκτός Αγίου Ορους.

.......Οδηγό για την εμφιάλωση κρασιού μέσα στο Αγιον Ορος αποτέλεσε η πρωτοβουλία του πατέρα Επιφάνιου, που πρωτοπόρησε παίρνοντας άδεια για το πρώτο εμφιαλωτήριο μέσα στο Αγιον Ορος. Οι διαδικασίες για την παραγωγή κρασιού στο μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, στον Μυλοπόταμο, άρχισαν τη δεκαετία του 1990. 
Νίκος Πιτσιακίδης 

κείμενο: http://www.dimokratianews.gr 

φωτογραφίες: http://www.monastiriaka.gr 

.......Δείτε εκπληκτικές φωτογραφίες του Αντώνη Κιουπλιώτη από το Μετόχι της Ι. Μ. Αγίου Παντελεήμονος, τη Χρωμίτσα, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου