Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

2600 - Ομιλία Πρωτοπρ. Θεοδώρου Ζήση, Η εορτή του θαύματος της Παναγίας Παραμυθίας της Βατοπαιδινής και άλλες θαυματουργές εικόνες της Μονής Βατοπαιδίου.


Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου - Παναγίας Παραμυθίας στο Άνυδρο Γιαννιτσών. Εκφων. (21/1/2013)

Η Παναγία και η σύνδεσή της με το Άγιον Όρος
 Για ποιους λόγους συνδέθηκε η Παναγία με το Άγιον Όρος. 1) Η Παναγία ως παρθένος, αειπάρθενος, ως Υπέρ-αγία, είναι υπόδειγμα. Είναι η πρώτη ησυχάστρια και ασκήτρια, γι αυτό και οι μοναχοί (και οι μοναχές) την έχουν ως πρότυπο και ως βοηθό. 2) Επειδή οι μοναχοί έχουν αποκοπεί από τον κόσμο και από τους μητρικούς κόλπους, γι αυτό θεωρούν την Παναγία ως την κατ εξοχήν μητέρα τους. 3) Κατά μία αγιορείτικη παράδοση, όταν έβαλαν κλήρο οι Απόστολοι για το που θα πάει ο καθένας να κηρύξει το Ευαγγέλιο, τότε θέλησε και η Παναγία έναν τόπο. Εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και της είπε ότι ο δικός της τόπος είναι η χερσόνησος του Όρους Άθω. Η Παναγία πήγε στον τότε ειδωλολατρικό Άθω μαζί με τον άγιο Λουκά και κήρυξαν. Εκεί προσευχήθηκε για το Άγιον Όρος και ο Χριστός της απάντησε.
Το μεγαλύτερο θαύμα στο Άγιον Όρος, είναι αυτό του Άξιον Εστί. Σε ένα κελί κοντά στις Καρυές, φεύγει ο γέροντας να πάει στην αγρυπνία και αφήνει τον υποτακτικό του μόνο. Στη συνέχεια πάει ένας άγγελος ως ξένος μοναχός και κατά την ακολουθία λέει την Τιμιωτέρα μαζί με το Άξιον εστί. Μετά γράφει τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρα. Αγγελοδίδακτος ύμνος.
Τα θαύματα των αγίων εικόνων της μονής Βατοπεδίου.
Η Βηματάρισα:
Κατά την επιδρομή των Αράβων ο βηματάρης την κρύβει σε ένα φρεάτιο, κάτω από την Αγία Τράπεζα, μαζί με μια λαμπάδα. Μετά από 70 χρόνια γύρισε από την αιχμαλωσία και την βρήκε εκεί με τη λαμπάδα αναμμένη.
Η Παραμυθία:
Ήρθαν πειρατές και η Παναγία προειδοποίησε τους μοναχούς, ενώ ο Χριστός δεν ήθελε λόγω της αμελείας τους. Γι αυτό και η εικόνα είναι αλλαγμένη, με το θείο βρέφος να έχει απλωμένο το χέρι του προς το στόμα της Παναγίας.
Η Εσφαγμένη:
Πληγώθηκε από το μαχαίρι ενός εκκλησιάρχη. Ο Εκκλησιάρχης αργούσε συνεχώς στη τράπεζα και ο τραπεζάρης τελικά δεν του έδωσε φαγητό και εκείνος πήγε και μαχαίρωσε την εικόνα της Παναγίας. Πετάχτηκε αίμα από την εικόνα και ο μοναχός τυφλώθηκε και τρελάθηκε. Έμεινε έτσι για τρία χρόνια. Μετά τον έκανε καλά η Παναγία, όμως το χέρι του δεν έλιωσε για να είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.
Η Ελαιοβρύτησα: Αυτή που βγάζει λάδι.
Βρίσκεται στο Δοχειό, δηλαδή την αποθήκη των υγρών. Το λάδι τελείωνε, και ο δοχειάρης έλεγε να μη δίνουν στους μοναχούς, αλλά να το χρησιμοποιούν μόνο στην Εκκλησία. Ο ηγούμενος είπε να μη μεριμνάει. Όταν τελικά πήγε να βάλει το τελευταίο λάδι βρήκε τα πιθάρια τόσο γεμάτα που το λάδι  έτρεχε μέχρι έξω στη πόρτα.
Η Πυροβολιθήσα:
Επί τουρκοκρατίας ένας Τούρκος πυροβόλισε την εικόνα. Ο Τούρκος τρελάθηκε και πήγε και κρεμάστηκε. Ευτυχώς τον είδαν και κάποιοι άλλοι Τούρκοι και έτσι δεν διώχτηκε κανένας.
Αντιφωνήτρια:
Η κόρη του αυτοκράτορα πήγε στο Άγιον Όρος. Μπαίνοντας στο Ναό της μονής άκουσε φωνή που της έλεγε να φύγει για να μη σκανδαλίζει τους μοναχούς. Έτσι καθιερώθηκε και το Άβατο του Αγίου Όρους.
Σε άλλη περίπτωση, επί τουρκοκρατίας θέλησαν οι Τούρκοι να πάρουν τις γυναίκες τους στο Άγιον Όρος. Όμως πριν να ξεκινήσουν, ο αρχηγός τους ήπιε το καφέ του και πέθανε. Μετά έπιασε και νεροποντή και πήγε το θαμμένο σώμα του απέναντι από το Άγιον Όρος. Το άβατο κατοχυρώνεται με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, πατριαρχικά σιγίλια, μουσουλμανικά φιρμάνια, άρθρα διεθνών κανονισμών, ελληνικά συντάγματα και νομοθετικά διατάγματα!
Πνευματικές σκέψεις:
Στην εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας ο Χριστός προσπάθησε να εμποδίσει την Παναγία στο να προειδοποιήσει τους μοναχούς, όμως η Παναγία απέτρεψε τη τιμωρία τους. Αυτό φανερώνει ότι η Παναγία έχει τόση δύναμη, θάρρος και παρρησία προς τον Χριστό, που μπορεί να παρέμβει και να μας σώσει.
Ακούγεται ότι θα καταργηθεί το άβατο του Αγίου Όρους και να γίνουν και ξενοδοχεία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταστροφή από αυτό. Είδατε τι έπαθε ο Τούρκος αξιωματικός και πόσο ταπεινά η αυτοκρατόρισσα αναγνώρισε το λάθος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου