Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

13606 - Το Κέντρο Υγείας στις Καρυές Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

      Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την μετεγκατάσταση του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους στο σύγχρονο διώροφο κτίριο των Καρυών, της πρωτεύουσας της Αθωνικής Πολιτείας, τον Απρίλιο 2018.

Οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού που το στελεχώνει, αλλά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς έχουν αναβαθμισθεί σε μέγιστο βαθμό.

Αποτελεί πλέον, αντίθετα με το

παρελθόν, βιτρίνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας για τους χιλιάδες επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και αρχηγοί κρατών.

Όπως είναι γνωστό το Κέντρο Υγείας του Αγίου Όρους αποτελεί την μοναδική υγειονομική μονάδα σε μια απομονωμένη περιοχή, όπου πολλοί κάτοικοί της εγκαταβιούν σε δυσπρόσιτα μέρη πολλά από τα οποία προσεγγίζονται μόνο δια θαλάσσης, είτε πεζή ή με την χρήση ημιόνων. Μελετάται σχέδιο εγκατάστασης δικτύου τηλεϊατρικής ειδικά στο νότιο μέρος της χερσονήσου, όπου βρίσκεται και η Έρημος του Αγίου Όρους.

Για το ιστορικό της ίδρυσης του Κέντρου Υγείας αλλά και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί (αποκλειστικά ανδρικός πληθυσμός, διαφορετικός τρόπος ζωής, ειδική θεώρηση της ασθένειας και του θανάτου κλπ), σε σχέση με άλλες μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερες αναρτήσεις μας.

Σήμερα στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους υπηρετούν 4 Γενικοί Γιατροί, 2 Παθολόγοι, 1 Χειρουργός, 1 Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, 1 Οδοντίατρος, 4 Νοσηλευτές, 4 Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου, 1 Τεχνολόγος Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, 1 Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων και 1 Διοικητικός υπάλληλος.

Το κτίριο είναι συνολικής έκτασης 1120 τ.μ και περιλαμβάνει στο ισόγειο ιατρικά εξεταστήρια, τα γραφεία των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, οδοντιατρείο, αίθουσα µικροεπεµβάσεων, µικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήρια, υπερηχογράφο, καθώς και θαλάμους βραχείας νοσηλείας µε τέσσερις κλίνες συνολικά. Στον όροφο βρίσκονται τα δωμάτια διαμονής του προσωπικού.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως στο νέο του ξεκίνημα το Κέντρο Υγείας έχει την ευτυχή συγκυρία της συμπαράστασης από μια γενναία ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πολλά ιατρικά μηχανήματα καθώς και η λύση προβλημάτων που προκύπτουν, καλύπτονται σιωπηλά αλλά άμεσα, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες κρατικές διαδικασίες.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το νέο Κέντρο Υγείας του Αγίου Όρους.

3 σχόλια:

  1. Οι παλαιοί αγιορείτες πατέρες θεραπεύονταν από τις ασθένειες με λάδι από την ακοίμητη Κανδήλα της Παναγίας και πολλή προσευχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή