Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017

9642 - Συνέντευξη του Ιερομονάχου Σεραπίωνα Σιμωνοπετρίτη


Αποκλειστική συνέντευξη στην Πεμπτουσία
Στο πρώτο μέρος ο π. Σεραπίων, οικονόμος του Ιερού Κοινοβίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, ομιλεί για την ίδρυση και την ιστορία της Ιεράς αυτής γυναικείας μονής.

Στο δεύτερο μέρος διηγείται μέσα από προσωπικές εμπειρίες με τον Γέροντα Αιμιλιανό την σχέση του τελευταίου με το πρόσωπο της Παναγίας. Αυτά τα πνευματικά βιώματα του Γέροντος Αιμιλιανού τα συνδέει με την ίδρυση και εξέλιξη των αδελφοτήτων των οποίων ήταν πνευματικός καθοδηγητής.

Στο τρίτο μέρος της αποκλειστικής συνεντεύξεώς του στην Πεμπτουσία, ο π. Σεραπίων Σιμωνοπετρίτης διηγείται το ιστορικό της ιδρύσεως του Ιδρύματος Ορμύλια και του Κέντρου «Παναγία Φιανθρωπινή». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην δωρήτρια οικογένεια Χατζηπατέρα και στο πρόσωπο του Γέροντος Αιμιλιανού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα σοιχεία που δίνονται τόσο για το Ιατρικό Κέντρο όσο και για το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης. Σημαντική είναι σύνδεση του Κέντρου με την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η προβολή της ορθόδοξης πνευματικής ζωής και έκχυση της εν Χριστώ αγάπης μέσα από τις επιστημονικές εφαρμογές είναι ο κεντρικός πυρήνας της δράσης του Κέντρου Ορμύλια «Παναγία η Φιλανθρωπινή».

Στο τέταρτο και κεντρικότερο σημείο της αποκλειστικής συνεντεύξεώς του στην Πεμπτουσία ο Ιερομόναχος Σεραπίων Σιμωνοπετρίτης αναδεικνύει ουσιαστικά στοιχεία της προσωπικότητας του Γέροντος Αιμιλιανού. Βασική αρχή της διδασκαλίας και της ζωής του Γέροντος την οποία εβίωνε και μετέδιδε είναι ότι η Εκκλησία δεν σώζει με αυτό που κάνει, αλλά με αυτό που είναι. Στην βάση αυτής της αρχής ο Γέρων Αιμιλιανός συνδιαλέγεται με ελευθερία και άνεση με τον σύγχρονο κόσμο αποφεύγοντας διχαστικά διλήμματα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου