Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

7002 - Κουρά νέου Μοναχού στην Ι.Μ Δοχειαρίου (φωτογραφίες και βίντεο)

Του Ηλία Προύφα
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε χθες Παρασκευή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Άγιον Όρος η κουρά του Δόκιμου Μοναχού Αντωνίου στην Ι.Μ Δοχειαρίου.
Την κουρά τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Γρηγόριος ο οποίος έδωσε στο νέο μοναχό το σπάνιο όνομα Μαρουθάς. 
Πρόκειται για μια συνήθεια του Καθηγουμένου Γρηγορίου να αναδεικνύει μέσα από τις μοναχικές κουρές όπως ο ίδιος λέει ονόματα Αγίων που έχουν ξεχαστεί. Το ίδιο παροτρύνει να κάνουν και πνευματικά του παιδιά όταν τον συμβουλεύονται ζητώντας την ευχή του για την ονοματοδοσία νηπίων 
Γιος ιερέα ο νέος Μοναχός Μαρουθάς «βάδισε επιτυχώς τους δρόμους των δοκιμασιών» κατά τον Γέροντα Γρηγόριο ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ήθος, την εντιμότητα και την καθαρότητα του νέου μοναχού καθώς και στο βίο του Οσίου Μαρουθά.

Ο Όσιος Μαρουθάς έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α' του Μεγάλου (379 - 395 μ.Χ.) και ήταν Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού. Ο αυτοκράτορας, εκτιμώντας τις αρετές του Αγίου, τον απέστειλε πρεσβευτή στο βασιλέα των Περσών Σαπώρ Γ' (383 - 388 μ.Χ.). Εκεί ο Όσιος απάλλαξε τη θυγατέρα του βασιλέως από το πονηρό δαιμόνιο, που την είχε κυριεύσει και την βασάνιζε. Το γεγονός αυτό του έδωσε θάρρος και ζήτησε από τον βασιλέα της Περσίας τα ιερά λείψανα των Μαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν στην Περσία. Εκείνος ικανοποίησε αμέσως το αίτημα του Οσίου. Έτσι, λοιπόν, ο Όσιος έκτισε πόλη επ' ονόματί τους, τη Μαρτυρόπολη (σημερινή Mιεφερκίν), που βρισκόταν στη Μεγάλη Αρμενία, κοντά στο Νυμαφαίο ποταμό, και αποθησαύρισε σε αυτήν τα ιερά τους λείψανα.
Ο Όσιος Μαρουθάς κοιμήθηκε με ειρήνη την ημέρα που εορταζόταν η επέτειος των εγκαινίων της Μαρτυροπόλεως.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο Όσιος Μαρουθάς, συνέγραψε πολλά μαρτύρια των συγχρόνων αυτού μαρτύρων, στη Συριακή γλώσσα, δημοσιευθέντα υπό του Ασσαμάνη.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου