Η χερσόνησος του Άθω αποτελεί σήμερα έναν μοναδικό βοτανικό παράδεισο. Πρόκειται για μια άκρως σημαντική βοτανική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη μικρή έκτασή της απαντώνται περίπου 1.500 χλωριστικές μονάδες, όσες αριθμεί η χλωρίδα ολόκληρης της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Σε αυτές περιλαμβάνονται πολλοί ενδημίτες και περισσότερα από 200 φαρμακευτικά φυτά.
Η Αγιορειτική Βοτανοθήκη, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της γόνιμης συνεργασίας αγιορειτών μοναχών και λαϊκών, δημιούργησε μια συγκεντρωτική βοτανική συλλογή της αθωνικής χλωρίδας. Στο εργαστήριό της εφαρμόζονται σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι για την επεξεργασία του φυτικού υλικού.
Τα φυτά μαζεύονται σε μικρές ποσότητες και, πριν μαραθούν, συμπιέζονται, ώστε να γίνουν επίπεδα και να αποβάλλουν μέρος από τους χυμούς τους.
Ακολουθεί έκθεση σε υπέρυθρη ακτινοβολία για να αποξηρανθούν, απεντόμωση και ταξινόμηση.
Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής μεθόδου είναι τα φυτά να παραμένουν φυσικά και με τα χρώματά τους λαμπερά. Επειδή, όμως, είναι ευαίσθητα και εύθραυστα, πλαστικοποιούνται «εν θερμώ», ώστε να είναι ανθεκτικά στο χρόνο. Η τοποθέτησή τους σε κάδρα τα καθιστούν μικρά έργα τέχνης.
Αντώνιος Βασιλειάδης (*)
Επιμελητής της Αγιορειτικής Βοτανοθήκης
(*) Ο Αντώνιος Βασιλειάδης ζει και εργάζεται στην Ουρανούπολη, την πύλη του Αγίου Όρους. είναι επιμελητής της Αγιορειτικής Βοτανοθήκης από τη δημιουργία της (2002) και μέλος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (Hellenic Botanical Society)
Η Αγιορειτική Βοτανοθήκη συμμετέχει στην έκθεση «Όρος Άθως. Εικόνες του Ιερού Τόπου» με 30 έργα αποξηραμένων φυτών του Αγίου Όρους, δύο από τα οποία είναι αυτά της παρούσης ανάρτησης.
Φωτογραφίες με φυτά της Αγιορειτικής χλωρίδας μπορείτε να δείτε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου