Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

13599 - Σημαντική έκδοση της Νεασκητιώτικης Ιεράς Καλύβης Αγίου Χαραλάμπους

Οι τοιχογραφίες του παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους

Έκδοσις  Ιεράς Καλύβης Αγίου Χαραλάμπους, Ιεράς Νέας Σκήτης του Αγίου Παύλου

Η Ιερά Καλύβη του Αγίου Χαραλάμπους της Ιεράς Νέας Σκήτης του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα περικαλλέστατο και προσεγμένο μνημειακό τόμο με θέμα «Οι τοιχογραφίες του παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους».

Αυτό το σημαντικό έργο εκπονήθηκε από

τον γέροντα της Ιεράς Καλύβης του Αγίου Χαραλάμπους, μοναχό Ιλαρίωνα, ενώ την επιστημονική κατάρτιση του επιμελήθηκε ο καθηγητής Γεώργιος Τσιγάρας.

Το έργο προλογίζει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ως επίσης και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής του Αγίου Παύλου Αρχιμανδρίτης Παρθένιος.

Ο τόμος αποτελείται από 222 σελίδες και χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα πλούσιος σε φωτογραφικό υλικό υψηλής ευκρίνειας, συνοδευμένος από αντίστοιχες εικονολογικές παρατηρήσεις και σχετικές ιστορικές αναφορές. Γίνεται έναρξη με τον βίο του Αγίου Χαραλάμπους και παρατίθενται ιστορικά και άλλα στοιχεία για την εν λόγω Ιερά Καλύβη. Ακολούθως, στο κύριο μέρος του τόμου, ξεδιπλώνεται το εικονογραφικό πρόγραμμα και αναλύονται οι τοιχογραφίες και οι φορητές ιερές εικόνες του ναού που χρονολογούνται περί τις αρχές του 19ου αιώνα.

Εν κατακλείδι, το έργο ολοκληρώνεται με αναφορά στον γέροντα του μοναχού Ιλαρίωνος και Προηγούμενο της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου, Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Διονυσιάτη (1910-2001) στον οποίο είναι και αφιερωμένος ο παρών τόμος. Ο μακαριστός γέροντας Χαράλαμπος διετέλεσε πνευματικό τέκνο του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού (1897-1959), που ως γνωστόν άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην αναζωογόνηση του σύγχρονου αγιορείτικου μοναχισμού.

Ο τόμος διατίθεται κεντρικά από την Ιερά Καλύβη Αγίου Χαραλάμπους και ο φιλότεχνος αναγνώστης ή ερευνητής μπορεί να τον προμηθευτεί μετά από επικοινωνία στην διεύθυνση:

Συνοδεία γέροντος Ιλαρίωνος μοναχου

Ιερά Καλύβη Αγίου Χαραλάμπους Β’

Νέα Σκήτη, ΤΚ 63087 Δάφνη, Άγιον Όρος

1 σχόλιο: