Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

9643 - Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο



Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών ... 
(Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο:

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

9642 - Συνέντευξη του Ιερομονάχου Σεραπίωνα Σιμωνοπετρίτη


Αποκλειστική συνέντευξη στην Πεμπτουσία
Στο πρώτο μέρος ο π. Σεραπίων, οικονόμος του Ιερού Κοινοβίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, ομιλεί για την ίδρυση και την ιστορία της Ιεράς αυτής γυναικείας μονής.

Στο δεύτερο μέρος διηγείται μέσα από προσωπικές εμπειρίες με τον Γέροντα Αιμιλιανό την σχέση του τελευταίου με το πρόσωπο της Παναγίας. Αυτά τα πνευματικά βιώματα του Γέροντος Αιμιλιανού τα συνδέει με την ίδρυση και εξέλιξη των αδελφοτήτων των οποίων ήταν πνευματικός καθοδηγητής.

9641 - Ιερομόναχος Ιωακείμ Νεοσκητιώτης (1858 - 29 Σεπτεμβρίου 1943)

Ιωακείμ αρχιμανδρίτης Σπετσιέρης (1858-1943)
(Φωτογραφία: Κ. Ταμπακόπουλος, Αθήνα)

      Γεννήθηκε στο χωριό Κοντογουράτα της Κεφαλλονιάς από ευσεβή οικογένεια. Ο παππούς του και ο πατέρας του προείδαν το τέλος τους. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεράσιμος Σπετσιέρης και η μητέρα του Διαμαντούλα Φαραντάτου. Ο πατέρας του πατέρα του ήταν ο ιερεύς Ιωάννης (†1859), ο οποίος προείπε την ιερατική εξέλιξη του εγγονού του. Στην αγία κολυμβήθρα, κατά τη θέληση εκείνου, έλαβε τ’ όνομα του παππού του. Όταν ήταν παιδί, όλοι τον φώναζαν παπά. Πολλές φορές κινδύνεψε να πεθάνει από διάφορες ασθένειες, αλλά η σωστική βοήθεια της Παναγίας τον προφύλαξε. Καθώς γράφει ο ίδιος στ’ Απομνημονεύματά του, «εκ της μικράς ηλικίας μου εις έρως κατέτρωγε την καρδίαν μου, να γίνω μοναχός».
Υποτάχθηκε με αφοσίωση σ’ ενάρετους και αυστηρούς Γέροντες, τον Χριστόφορο, και τον ιερομόναχο Συνέσιο (†1920), που ήσαν Κεφαλλονίτες, στη Νέα Σκήτη, στην ταπεινή Καλύβη της Συνάξεως των Εικοσάριθμων Αγίων Αναργύρων, το 1877.
Από τη Θεσσαλονίκη ήλθε στο Άγιον Όρος με τα πόδια. Εκάρη το 1878 μοναχός και ονομάσθηκε Ιωακείμ. Συνέχεια

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

9640 - Ιερομόναχος Χρυσόστομος Διονυσιάτης (1860 - 28 Σεπτ/ρίου 1933)






[…] Κατά τον μακαριστό ηγούμενο Γαβριήλ Διονυσιάτη (†1983): «ούτος ο μακάριος εις τόσον ύψος ταπεινώσεως ήρθη, ώστε να ερωτά πάντοτε τους αδελφούς και διά τα μηδαμινά πράγματα, η δε απάθειά του κατέστη παροιμιώδης εν τη αδελφότητι της Μονής μας και εν Αγίω Όρει γενικώς. Ουδέποτε τον είδε τις εν Καρυαίς ως αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος ή καθηγητήν εν τη Αθωνιάδι οργιζόμενον, πολύ δε περισσότερον αξιούντα έστω και παραμικράν τιμήν και ότε τω απενεμήθη υπό της γαλλικής κυβερνήσεως το παράσημον της λεγεώνος, αμέσως το αφιέρωσεν εις την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, το “Άξιόν έστιν”, προειπών ότι “πάντα όσα έχει ο αγιορείτης μοναχός ανήκουν εις την μεγάλην Μητέρα του την Παναγίαν”[…] Περισσότερα

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

9639 - Αποκαλυπτήρια Μνημείου του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη στο Γομάτι

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου πραγματοποιή-θηκαν στο Γομάτι Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Γοματίου.
Στα αποκαλυπτήρια συμ-μετείχαν αξιωματούχοι από την Ρωσία και την Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Σεργιέφ Ποσάντ Θεόγνωστος, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος Ευλόγιος, ο Γέροντας Ίλι (πνευματικός του Πατριάρχη Μόσχας), ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Ριγανάς, ο Γέροντας Παύλος Λαυριώτης και άλλοι.

9638 - Σήκωσαν μαύρες σημαίες στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου. «Έξω οι Αντίχριστοι από το Άγιον Όρος»

 
Του Ηλία Προύφα
Μαύρες σημαίες που αναγρά-φουν «Έξω οι Αντίχριστοι από το Άγιον Όρος» κυματίζουν από χθες Τρίτη στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους. Πρόκειται για μια ενέργεια της Μονής η οποία έχει σχέση με την ακυρωθείσα από τους Αγιορείτες επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Περιβόλι της Παναγίας.
Ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα την Ιερά Μονή Παντοκράτορος μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όμως σε ψηφοφορία τους η πλειοψηφία των αντιπροσώπων των μονών ακύρωσε την επίσκεψη.

9637 - Ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου. - Обавештење за поклонике Хиландара

- Το μοναστήρι είναι πλήρες για τους προσκυνητές μέχρι το τέλος του 2017.
- Αιτήσεις για ομαδικές επισκέψεις από 8-25 άτομα, για το επόμενο έτος,  μπορούν να σταλούν στις αρχές Νοεμβρίου.
- Αιτήσεις για ατομικές επισκέψεις ή για ομάδες μέχρι 7 άτομα, μπορούν να σταλούν στις αρχές του 2018.
- Δεν χορηγείται διαμονητήριο σε άτομα που δεν θα διανυκτερεύσουν στο μοναστήρι.
Γραφείο προσκυνητών Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου

----------------------

- Сва места за посету манастиру су попуњена до краја 2017. године.

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

9636 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος

Ιερά Μονή Ξηροποτάμου
Ιερό Κελλί Τιμίου Σταυρού
Καραλληνό
Ιερό Κελλί Τιμίου Σταυρού
Σταυρονικητιανό
Απόψε τελείται Αγρυπνία σε όλα τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους για την αυριανή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14/27 Σεπτεμβρίου).
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου και πολλά Κελλιά και Καλύβες

9634 - Αγαθές αναμνήσεις από τους Μικραγιαννανίτες πατέρες, Γέροντα Γεράσιμο τον Υμνογράφο και Γέροντα Σπυρίδωνα

Ο Γέροντας του Ιερού Καθίσματος Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου Μοναχός Επιφάνιος καταθέτει στο φακό της Πεμπτουσίας τις αναμνήσεις του από τους μακαριστούς Μικραγιαννανίτες πατέρες, Γέροντα Γεράσιμο τον Υμνογράφο και Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη.

9632 - Ο Άθως «λουσμένος» από το ζωδιακό φως

Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης έχουν φωτογραφίσει τον Άθω. Όμως το προνόμιο να τον βλέπουν και να τον θαυμάζουν κάθε μέρα με δέος, επιβλητικό απέναντί τους είναι οι κάτοικοι της ανατολικής Σιθωνίας. 
Ο Γιώργος Τσαμακδάς, που ασχολείται με τη φωτογραφία εδώ και αρκετά χρόνια, έχει ξενυχτήσει πολλές φορές αγναντεύοντας το περιβόλι της Παναγιάς, για μια καλή λήψη, για τον ήλιο που ανατέλλει μέσα σε μια μυστηριακή αρμονία από την κορυφή του Άθω, για τον κεραυνό που θα σκίσει στα δυο τον ουρανό πάνω από τον κόλπο του Αγίου Όρους.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

9631 - Παρουσίαση Αφιερωματικού Τόμου για τον Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη: Μωυσέως Ωδή


       Τρία έτη μετά την προς Κύριον εκδημία του, που συνέβει την 1η Ιουνίου του 2014, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου αποφάσισε να εκδώσει Αφιερωματικό Τόμο προς τιμήν του με τον τίτλο «Μωυσέως Ωδή». 
Στον Τόμο συμμετέχουν 95 συγγραφείς και περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκκλησιαστικών προσώπων, εργοβιογραφικά του τιμωμένου προσώπου, θεολογικές και λοιπές επιστημονικές μελέτες.
 Η παρουσίαση τοῦ Αφιερωματικού Τόμου θα γίνει την Τετάρτη 4  Οκτωβρίου 2017 στο Θέατρο Παλλάς στο κέντρο των Αθηνών.

Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως θα έχει ως εξής:
18:30 Προσέλευση.
19:00 Χαιρετισμοί.
Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολο-μαίου.
Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β .
Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους.
Γέροντος της Ιεράς Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσόστομου της Σκήτης της Ι.Μονής Κουτλουμουσίου, Ιερομ. Χρυσοστόμου.

9630 - Μοναχός Ισίδωρος Καυσοκαλυβίτης (1885 - 19 Σεπτεμβρίου 1968)

Ισίδωρος μοναχός Καυσοκαλυβίτης
με τους μοναχούς Χαράλαμπο (αριστερά)
και Σεραφείμ (†1992)
Η Ανδρούσα της Μεσσηνίας ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του, στην οποία γεννήθηκε το 1885, ο κατά κόσμον Θεόδωρος Παντελόπουλος. Προσήλθε στο Άγιον Όρος το 1904. Εκάρη μοναχός το 1905 από τον Γέροντα Χαράλαμπο της Καλύβης του Αγίου Χαραλάμπους της ιεράς σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων.
Επρόκειτο περί ευλαβέστατου και φιλομαθέστατου μοναχού. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή, την ποίηση, την αντιγραφή σπουδαίων κειμένων, την ιατρική, τη φαρμακολογία, τη βοτανολογία, την ιχνογραφία, την ξυλογλυπτική και τη διακόσμηση κολλυβών. Ο συγγραφέας ’Άλκης Αγγέλου, όταν τον πρωτοείδε, έγραψε: Ανοίγει η πόρτα και μπαίνει αθόρυβα ένας καλόγηρος. Είχα την εντύπωση πως κατέβηκε σιωπηλός απ’ τους τοίχους, από καμμιά παλαιάν εικόνα βυζαντινή και πήρε άξαφνα σάρκα και οστά, εκεί μέσα στο σπίτι…». Συνδεόταν με φιλία με τον σπουδαίο αγιογράφο και πεζογράφο Φώτη Κόντογλου.

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

9629 - Αθωνικόν ημερολόγιον (Διδαχές ενός Γέροντος)
























…Το αρχονταρίκι όμως για το οποίο θα κάνω λόγο, δεν είναι σε μοναστήρι, ούτε καν είναι οίκημα. Είναι υπαίθριο! Μερικά άσκιστα κούτσουρα για καθίσματα, μια πέτρινη πλάκα για τραπέζι, ένα πεζουλάκι και πιο κει, κάτω από το δέντρο, ένα ξύλινο κάθισμα. Την καλύβη ο Γέροντας συνήθως δεν την ανοίγει στους επισκέπτες. Σ’ αυτό το αρχονταρίκι έχω φιλοξενηθεί πολλές φορές… 

Διαβάστε το ημερολόγιο εδώ:

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

9627 - Μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να απαγορεύσει στους αγιορείτες μοναχούς την επαφή με τον κόσμο;

Η εκκλησία τελικά φαίνεται να μην θέλει ουδέποτε να περισώσει ότι έμεινε από τους αλλεπάλληλους διωγμούς της, στο πέρασμα των χρόνων και να ενισχύσει πνευματικά την ανθρώπινη ψυχή, που έχει ανάγκη από βιωματικές εμπειρίες και φωτισμένους ανθρώπους.
Επίσης φαίνεται για άλλη μια φορά να λειτουργεί κυκλοθυμικά, εγωιστικά, μα κυρίως καθόλου συμφεροντολογικά για το ποίμνιό της αλλά και για το φθαρμένο και πληγωμένο γόητρό της, που επιμελώς κρύβει χρόνια τώρα και κάνει ότι δεν το βλέπει.

9625 - Εις την Κυριακήν μετά την Ύψωσιν του Τιμίου Σταυρού (†Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης)


Ομιλία του μακαριστού π. Γεωργίου Καψάνη, 
στην τράπεζα της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους, το 1985.

Ακούσαμε και πάλι σήμερα, αδελφοί μου, στο Ιερό Ευαγγέλιο τον λόγο του Κυρίου· «ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι» (Ματθ. ιστ’ 24). Αυτή είναι η Κυριακή μετά την Ύψωσι του Τιμίου Σταυρού. Προχθές είχαμε την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Και γι’ αυτό η Εκκλησία σήμερα πάλι για τον Σταυρό μιλάει. Τον Σταυρό του Κυρίου, που πρέπει να γίνη και δικός μας σταυρός. Διότι αν και εμείς δεν σηκώσουμε τον σταυρό τον δικό μας, αν δεν συμμετέχουμε στον Σταυρό του Χριστού, τι Χριστιανοί είμαστε; Διότι Χριστιανός είναι εκείνος ο οποίος μιμείται τον Χριστό, εξ ου και Χριστιανός. Και μιμείται τον Χριστό σε όλη του την ζωή, ακόμα και στον σταυρικό Του θάνατο. Και συσταυρούται με τον Χριστό, για να συναναστηθή μαζί Του και να περιπατήση «εν καινότητι ζωής» (Ρωμ. στ’ 4), καθώς λέγει ο θείος Απόστολος Παύλος. Συνέχεια

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

9624 - Ο Γέρ. Εφραίμ στην Κύπρο (17-18/9/2017)


Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 στις 6:45 το απόγευμα ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, θα μεταφέρει ακριβές αντίγραφο της ιεράς εικόνος του αγίου Αναστασίου Υφαντού και Θαυματουργού του επικαλουμένου Αλαμάνου (που υπήρχε πριν την Τουρκική Εισβολή στην Περιστερονοπηγή) στο χωρίο Κοφίνου στη Λάρνακα.
Ο Γέροντας είναι προσκεκλημένος επί τούτου από το Προσφυγικό Σωματείο Περιστερωνοπηγής (αφού όπως είναι γνωστό ο άγιος Αναστάσιος ασκήτευσε εκεί). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την άδεια και ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος.
Τη σεβάσμια εικόνα ιστόρησαν Βατοπαιδινοί Πατέρες και πλαισιώνεται με επίχρυση επένδυση (πουκάμισο).
Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 στις 6:30 π.μ. ο Γέροντας Εφραίμ με την ευλογία και την άδεια του επιχωρίου Αρχιερέως Μητροπολίτου Κιτίου κ.κ. Χρυσοστόμου θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου (πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως) στη Λάρνακα της Κύπρου.

9623 - Συγκίνηση! Στους καταδρομείς της Ρεντίνας η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου (φωτογραφίες και βίντεο)

Ένα συγκλονιστικό βίντεο κατέγραψε προχθές Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 ο φακός του kranosgr. Ήταν την ώρα που η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από την Ιερά Μονή Δοχειραρίου επέστρεφε στο Άγιον Όρος.
Σύμφωνα με το έθιμο που τηρείται κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής του Γενέσιου της Θεοτόκου η Θαυματουργή Εικόνα μεταφέρετε από το Άγιον Όρος στην πόλη του Σοχού Λαγκαδά και από εκεί με λιτανεία στο γυναικείο μετόχι της μονής την Ι.Μ. Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού.
Για μία εβδομάδα χιλιάδες πιστοί επώνυμοι και ανώνυμοι από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη της Παναγίας Γοργοϋπηκόου η οποία προθύμως υπακούει και ελεεί όλους όσους την ευλαβούνται και την επικαλούνται με πίστη.

9622 - Οι προφητείες του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη (για Τουρκία κλπ) και η αλήθεια

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κυκλοφορήσει διάφορες προφητείες που αναφέρονται ότι τις είχε πει ο πάτερ Παϊσιος. Ποια όμως είναι η αλήθεια; Ένας άνθρωπος που τον γνώρισε από κοντά είναι και ο κ Ρακοβαλής. Ας δούμε τι λέει για αυτό το «καυτό» θέμα :
«Κοντά στο 1992 κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα ξεκινήσει ένας μεγάλος πόλεμος, στον οποίο θα μπλεχτεί και η Ελλάδα, γιατί τότε έπεφταν δύο πασχαλιές μαζί, όπως είχε προφητέψει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Πράγματι τότε συνέπιπταν ημερολογιακά δύο μεγάλες γιορτές μαζί, το Πάσχα και ο Ευαγγελισμός και αυτό θεωρήθηκε από κάποιους σαν ερμηνεία της προφητείας του αγίου. Η φήμη διανθιζόταν και με άλλες λεπτομέρειες… Στο Άγιον Όρος Χριστιανοί (μοναχοί και λαϊκοί) αναμετέδιδαν την φήμη με κάποιο δισταγμό και επιφύλαξη, άλλοι βρίσκονταν σε μια κατάσταση διέγερσης και αναμετέδιδαν την φήμη σαν σίγουρο γεγονός και κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα και τα θεωρούσαν όλα αυτά ανοησίες. Τα πράγματα δικαίωσαν τους τελευταίους.
Λίγο πριν το 2004 κυκλοφορούσε η φήμη ότι δεν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, γιατί θα ξεσπάσει πόλεμος. Πάλι εμφανίσθηκαν οι τρεις παρά πάνω κατηγορίες ανθρώπων. Μερικοί μάλιστα αγόραζαν και τρόφιμα…Πάλι τα πράγματα απέδειξαν ότι η φήμη ήταν μία σαπουνόφουσκα. Αυτές είναι δύο από αρκετές άλλες φήμες μικρότερης έκτασης που έφτασαν στα αυτιά μου.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

9619 - Μοναχός Νεόφυτος Λαυριώτης (1908 - 14 Σεπτεμβρίου 1983)

Γεννήθηκε στη Ζάτουνα Αρκαδίας το 1908. Προσήλθε στο Άγιον Όρος το 1936 κι εκάρη μοναχός στη Μεγίστη Λαύρα το 1938. Έζησε στο σπήλαιο του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, στα Κατουνάκια, στη σκήτη της Αγίας Άννης, στην Καψάλα. Πάντοτε ακτήμων, παντού εγκρατής σε όλα και αυστηρός νηστευτής, μονοχίτων και ανυ­πόδητος.
Ένα διάστημα διετέλεσε θυρωρός κι επιμελητής της Αθωνιάδος Σχολής. Ο σχολάρχης της Χρυσόστομος Λαυριώτης λέγει ότι προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σπουδαστές με τις πατρικές νουθεσίες του και κυρίως το καλογερικό του παράδειγμα. Υπόμενε πάντοτε ατάραχα δοκιμασίες κι ενοχλήσεις διάφορες. Τον μικρό μισθό του την ίδια μέρα που τον λάβαινε, τον μοίραζε ελεημοσύνες στους φτωχούς. Το Κελλί του στα Κατουνάκια μισογκρεμισμένο και απλησίαστο. Κοινωνούσε πάντα με κατάνυξη. Πριν τη θεία Κοινωνία από ταπείνωση φιλούσε και τα χέρια των δοκίμων.
Γνώρισε πολλούς ασκητές, οι οποίοι απόφευγαν τις πολλές συζητή­σεις και τις συχνές συναναστροφές. Ακόμη και τις πολλές πνευματικές κουβέντες απόκοπταν. Μισούσαν θανάσιμα την αργολογία.

9618 - Μοναχός Βιτάλιος Καρακαλλινός (1891 - 14 Σεπτεμβρίου 1945)

Γεννήθηκε στον νομό Μποντοσάνι της Ρουμανίας το 1891. Νέος αφοσιώθηκε στ’ ασκητικά παλαίσματα της μοναχικής ζωής, νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, στη μονή Νεάμτς.
Το 1938 ήλθε στο Άγιον Όρος για υψηλότερες πνευματικές αναβάσεις. Έφτιαξε ένα μικρό καλυβάκι στην ησυχία των δασών της μονής Καρακάλλου. Αγάπησε την αφάνεια, την αδοξία, την πενία, την ησυχία και την άσκηση υπέρμετρα. 
Κανείς δεν γνώριζε την κατοικία του και τον αγώνα του. Μερικές φορές πέρναγαν μήνες για να τον δουν στη μονή. Τα καλοκαίρια κατέβαινε στη μονή για να εργασθεί και να λάβει κάτι για τη συντήρησή του και γύριζε πάλι στην αγαπητή ησυχία του.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

9615 - Εκδήλωση αφιερωμένη στα 50 χρόνια Ιερωσύνης του Γέροντα Αλεξίου Ξενοφωντινού

Εκδήλωση σεβασμού διοργανώνει το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου 2017 το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σιδηροκάστρου, πρόν τιμή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Αρχιμ. Αλεξίου που συμπληρώνει 50 έτη Ιερωσύνης. Στο πλαίσιο αυτό θα λάβει χώρα Ημερίδα με θέμα: «Η Ορθόδοξη Παράδοση και η Πολιτισμική μας Κληρονομιά». Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους Ιεράρχες, Καθηγούμενοι, καθηγητές, θεολόγοι και  φιλοαγιορειτες προσκυνητές.

9614 - Θάσιοι λόγιοι που έδρασαν στο Άγιον Όρος

Ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Γεώργιος Παπάζογλου μιλάει για Θάσιους που έδρασαν στο Άγιον Όρος ως μοναχοί και λόγιοι και συνέβαλαν στα γράμματα και τη λογιοσύνη της εποχής.

9613 - Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Ζώνης στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (φωτογραφίες)


Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Με αγιορειτική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου η εορτή της Καταθέσεως της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Στο Καθολικό του Ευαγγελισμού τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Δημητρίου. Συνέχεια

9611 - Φωτογραφίες από την Πανηγυρική Αγρυπνία για την Αγία Ζώνη στο Βατοπαίδι















Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελείται αυτή την ώρα Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου επί τη εορτή της Αγίας και Πανακηράτου Ζώνης. Στην Ιερά Αγρυπνία προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, παρουσία του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστου Κασμίρογλου. Επίσης παρίστανται συμπροσευχόμενοι ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Γέροντας Ναθαναήλ. Συνέχεια

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

9610 - Φωτογραφίες από την υποδοχή του Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Δημητρίου στο Βατοπαίδι όπου θα προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως της Αγίας Ζώνης. Αυτή την ώρα τελείται Αγρυπνία.


Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν το μεσημέρι στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Δημήτριο στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ και η Αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και πλειάδα προσκυνητών οι οποίοι έφτασαν στην Μονή για να τιμήσουν την εορτή της Αγίας Ζώνης.
Να αναφερθεί ότι τον Σεβ. Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Δημήτριο, συνόδευε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Γέροντας Ναθαναήλ. Συνέχεια

9608 - Οκτώ του Σεπτέμβρη, Γιορτή της Παναγούδας

Του Γέροντα Γρηγορίου
Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου
Τὴν ἡμέρα αὐτὴν ἑορτάζουμε τὰ γενέθλια τῆς Παναγίας. Ὁ ἑλληνικὸς λαὸς αὐτὴν τὴν ἡμέρα ἀποκαλεῖ τὴν Παναγία σὲ ἄλλα μέρη Παναγούδα, ποὺ σημαίνει μικρὴ Παναγία, καὶ σὲ ἄλλα μέρη Θεοσκέπαστη Κόρη. Καὶ ὁ ἱερὸς Δαμασκηνὸς αὐτὴν τὴν ἡμέρα μᾶς ἔδωσε τὸν θεολογικώτερο λόγο γιὰ τῆς Παναγίας τὸ μυστήριο. Μέσα ὅμως σ᾽ αὐτὴν τὴν μεγάλη χαρά, δοκιμάζουμε, ὅλοι ἐμεῖς ποὺ προστρέχουμε στὴν Παναγία, καὶ θλίψεις καὶ ἀπογοητεύσεις καὶ περάσματα πρωτότυπα καὶ ἀνήκουστα γιὰ τὴν ἱστορία τοῦ ἑλληνικοῦ ἔθνους. Πρῶτοι ποὺ πέταξαν στὰ σκουπίδια τὴν εἰκόνα τῆς Παναγίας, καὶ μάλιστα ἀπὸ αὐτὲς ποὺ ἔφεραν οἱ πρόγονοί τους μὲ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους ἀπὸ τὶς χαμένες πατρίδες, ἦταν οἱ Ἰεχωβάδες.

9607 - Εορτασμός του Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού (Δοχειαρίτικο μετόχι)

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, τελέστηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.
Δείτε 85 υπέροχες φωτογραφίες εδώ

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

9606 - Μοναχός Γρηγόριος Ξενοφωντινός (1890 - 11 Σεπτεμβρίου 1990)

[…] Ο ιερομόναχος Θεωνάς Ξενοφωντινός γράφει περί αυτού: Απερίφραστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν για όλους μας, ιδιαίτερα για τους Ξενοφωντινούς πατέρες, ο «Γέροντας», το καύχημα της μονής μας και ο άνθρωπος που χάριζε πνευματική ομορφιά στη σκήτη μας. Μόνο που τον έβλεπες νόμιζες ότι βρίσκεσαι μπροστά σ’ ένα αββά των παλαιών χρόνων. Ο λόγος του ήταν για μας «λόγος ζωής». Δεν μπορούσες να μην το δεχθείς, διότι το έλεγε ο Γερο-Γρηγόρης, που έκανε υπομονή 81 χρόνια. Σε μία από τις τελευταίες επισκέψεις μας, σ’ ένα μοναχό της μονής μας είπε: «Να κάνεις υπομονή, όπως έκανα κι εγώ. Θα προσεύχομαι για όλους σας. Μοναχός που δεν κάνει τον κανόνα του δεν είναι μοναχός…».
Αγάπησε τη σκήτη του, άφησε χειρόγραφες σημειώσεις του για την ιστορία της, διετέλεσε επί έτη Δικαίος, γραμματέας και τυπικάρης. Είχε αρχοντική παρουσία, λυγερόκορμος, με άσπρη γενειάδα και φωτεινό πρόσωπο. Οι υποτακτικοί του μιλούν με ιδιαίτερα μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό για τον αείμνηστο Γέροντά τους. Δίδαξε με τη ζωή του και όχι με παχιά λόγια. Περισσότερα

9605 - Περί Παιδείας, από το Άγιο Όρος. (Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς)

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

9604 - Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ο ασκητής των μεγάλων αγώνων και των μυστικών αρετών

Αν κάποιος ζητούσε ένα βιογραφικό του παπα-Εφραίμ, αυτό δεν θα είχε να του προσφέρει ιδιαίτερα εντυπωσιακά γεγονότα. Ο Ευάγγελος Παπανικήτας, αυτό ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1912, ανήμερα του Αγίου Νικολάου στο Αμπελοχώρι της Βοιωτίας. Στη Θήβα τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο, ενώ το 1933 πήγε στο Άγιον Όρος στην Καλύβη του Αγίου Εφραίμ στα Κατουνάκια. Το 1934 παίρνει ρασοευχή, ενώ το 1935 έλαβε το Μεγάλο και Αγγελικό Σχήμα και ονομάστηκε Εφραίμ Μοναχός. Την επόμενη χρονιά χειροτονήθηκε Διάκος και Παπάς. Στην ίδια Καλύβη άφησε και την τελευταία του πνοή στις 14/27 Φεβρουάριου 1998[1].