Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

8634 - Ταξίδι στο Άγιο Όρος

Αιμίλιος Γάσπαρης 
(Αγιορείτικα Στοιχεία από ένα ταξίδι στη δεκαετία 70-80)
Υπήρχε η ιδέα και η επιθυμία. Ο καιρός ήταν κατάλληλος μετά τις εξετάσεις. Χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και με λιγοστά πράγματα βρέθηκα στο δρόμο για το Άγιο Όρος. Πρώτο ταξίδι προς τη Βόρεια Ελλάδα. Σαν αστραπή η πρώτη εντύπωση στη Θεσσαλονίκη. Ο Άγιος Δημήτριος, η πιο λαμπρή εκκλησία της πόλης και η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα χρυσά των Μακεδόνων και τα πολύτιμα αντικείμενα από τα μοναστήρια, το Πανεπιστήμιο επίσης κι αυτό μυθικό για τους νότιους τότε.
Μετά η πορεία ανατολικά προς τη Χαλκιδική και το Χολομώντα. Κατάφυτο βουνό, ψηλόκορμες βελανιδιές και καστανιές σκέπαζαν τις απαλές κορφές του και τις πλαγιές που κατέβαιναν στη θάλασσα.

8633 - Μοναχός Αβράμιος Νεοσκητιώτης (1897 - 30 Ιουνίου 1989)

[...]Στο εργαστήρι της αγιογραφίας, για να μη γίνονται άλλες συζητήσεις, διάβαζε τον βίο του αγίου της ημέρας. Το ίδιο έκανε και με τους φιλοξενούμενους επισκέπτες. Για να μην απλώνονται σε μάταιες συζητήσεις, τους διάβαζε τα ψυχωφελή συναξάρια. Όταν κάποτε τον ρώτησαν αν βαριέται να διαβάζει συνέχεια τους βίους των αγίων, απάντησε πως «όλους τους αγίους πρέπει να τους τιμάμε, ιδιαίτερα όμως τους μάρτυρες, να τους μιμούμαστε, κι αν δεν μπορούμε να τους μιμηθούμε τουλάχιστον ας αποφεύγουμε την αργολογία. Με τη μελέτη του βίου τους χαίρονται και πρεσβεύουν για μας και μας βοηθούν να δούμε τα πάθη μας και να τα διορθώσουμε, όπως τα κατάφεραν εκείνοι»[...]
[...]Ήταν απλός και μυστικός αγωνιστής. Μισούσε φοβερά την κατάκριση. Ήταν καταδεκτικός, διακριτικός, πολύ φιλόξενος, συνήθως χαμογελαστός, αδιάκριτα ελεήμων. Έτσι τον γνωρίσαμε κι εμείς γηραλέο, έμπειρο, καλωσυνάτο, να λέγει λίγα αλλά χρήσιμα και απαραίτητα, με μία υπέροχη πραότητα. Μετελάμβανε των αχράντων Μυστηρίων πάντοτε με άφθονα δάκρυα[...]Περισσότερα

8632 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Ιούλιο

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
Μνήμη 12 Ιουλίου
Μνήμη πάντων 
των εν Αγίω Όρει
διαλαμψάντων Πατέρων
Β΄ Κυριακή Ματθαίου
3 Ιουλίου 2016

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
...Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών....
Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

8631 - Πανήγυρις του Ιερού Κελλιού των Βολιωτών «Άγιοι Πάντες» της Ι. Σκήτης της Αγίας Άννης (φωτογραφίες)

Με αγιορειτική λαμπρότητα τελέστηκε η πανήγυρις του Ιερού Κελιού των Βολιωτών «Άγιοι Πάντες» της Σκήτης της Αγίας Άννης του Αγίου Όρους.
Της ιεράς πανηγύρεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος, την ευγενική πρόσκληση του γέροντος του Ιερού Κελιού των Βολιωτών ιερομονάχου π. Χρυσοστόμου.

8630 - Το Σάββατο στο Αρκαλοχώρι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτη στις 3 και 4 Ιουλίου 2016, η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου υποδέχεται στο Αρκαλοχώρι την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.
Η Ιερά Εικόνα θα αφιχθεί στο Αρκαλοχώρι το Σάββατο 2 Ιουλίου και ώρα 08:00 το βράδυ, όπου έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ναού θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή από τις αρχές, τον κλήρο και τον λαό της πόλεως. Η Εικόνα θα παραμείνει στο Αρκαλοχώρι έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, προς αγιασμό των πιστών, οπότε και θα αναχωρήσει για το Άγιον Όρος.

8629 - Μη συμμαχείς με τον εχθρό


Μην αφήνεις τον νου σου αργόν, για να μη διδαχθείς τα κακά. 
Μην κυττάζεις τις ελλείψεις των άλλων, διότι, χωρίς να το καταλάβεις, θα γίνεσαι συνεργός του πονηρού και απρόκοπος στο αγαθό. 
Μη συμμαχείς εν αγνοία σου με τον εχθρό της ψυχής σου. 
Όσον εσύ με αγάπη σκεπάζεις τον αδελφόν, τόσο η χάρις σε προστατεύει και σε φυλάττει από τις συκοφαντίες των ανθρώπων.
Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής

8627 - Ιερομόναχος Αρτέμιος Ιβηρίτης (1889 - 29 Ιουνίου 1957)

     […]Αγαπούσε πολύ και χαιρόταν να μονοιάζει τους ανθρώπους. Ειρηνικός ο ίδιος ήθελε να ειρηνεύει τους πάντες. Ήταν όμως και πιστός τηρητής των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας μας. Όταν σε μία μονή ο ηγούμενος δεν τήρησε αυτά που του είπε για ένα μοναχό του, που τον εξομολογούσε ο ίδιος, προτίμησε να μην ξαναπάει στη μονή αυτή ποτέ άλλοτε.
Δεν δεχόταν δώρα από τις μονές που εξυπηρετούσε. Ήταν τρομερά εχέμυθος, πάντοτε συμβουλευτικός, γλυκομίλητος, προσηνής, απλός και καταδεκτικός. Έγραφε ωραία, παρότι δεν ήξερε πολλά γράμματα. Τον καλούσε και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για κάποια σοβαρά θέματα, για να καταθέσει τη γνώμη του. Όταν κάποτε τον ζήτησαν σ’ ένα γυναικείο μοναστήρι μόνιμο Πνευματικό, αρνήθηκε επίμονα. Όλοι οι μοναχοί τον εκτιμούσαν, ακόμη κι αν υπήρχαν και κάποιοι αμελείς.
Είχε κι ένα ωραίο και λεπτό χιούμορ, που τον έκανε ακόμη πιό ευχάριστο[…] Περισσότερα

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

8626 - Τι είναι αλήθεια ο ορθόδοξος μοναχισμός;




Ο μακαριστός Γέρων Μωυσής Αγιορείτης παρουσιάζει το αληθινό νόημα του ορθόδοξου μοναχισμού, την αγία παράδοση της ασκητικής, ησυχαστικής, προσευχητικής ζωής των μοναχών, που βαδίζουν στην σταυρική οδό της αγάπης προς τον Θεό και τον άνθρωπο. Περισσότερα

8625 - Γέροντας Εφραίμ: «Να ενισχύσουμε το φρόνημα των πολυτέκνων»



Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μιλάει σε εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων νομού Δράμας για την αγωνία και το ενδιαφέρον των μοναχών για τους πολυτέκνους και την πνευματική παρουσία της Εκκλησίας στη ζωή τους, με την προοπτική της ενίσχυσης του θεσμού της οικογένειας.

8624 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αρχιμ. Μεθόδιος, στην Ενθρόνιση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία πανηγύρισε η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας τη μνήμη του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, αλλά και τη μνήμη της Συνάξεως πάντων των διαλαμψάντων Αγίων της Σκήτης Βεροίας, τελέστηκε η ενθρόνιση του εψηφισμένου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής αρχιμ. Πορφυρίου Μπατσαρά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα. Συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στοβίου κ. Δαυίδ (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος (Πατραρχείο Αλεξανδρείας) , οι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Γέροντας Μεθόδιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Φλωρίνης Αρχιμ. Νικηφόρος, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Δοβρά Γέροντας Παντελεήμων, και κληρικοί της επαρχίας.
Φωτογραφίες: http://svetogorac.blogspot.gr

8623 - Ιερομόναχος Άνθιμος Αγιαννανίτης (1913 - 28 Ιουνίου 1996)

[…]Ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος (†1994) έλεγε: «Όταν ομιλεί ο παπα-Άνθιμος, να κρατάς σημειώσεις. Τα λόγια του είναι σοφά, αγνά, μεστά θείας χάριτος».
Αφιέρωνε ώρες στην καθημερινή θεία λατρεία, την προσευχή και τη μελέτη. Επίσης στην αγιογραφία, την κηπουρική, τη μαγειρική, την επιστολογραφία. Δόξαζε ακατάπαυστα τον Παντοδύναμο και Πανάγαθο Θεό για τα μεγαλεία της φύσεως. ‘Υμνούσε συνέχεια τη λατρευτή του Υπεραγία Θεοτόκο, που κατοικούσε στο σπίτι της και φιλοξενούνταν στο θαυμάσιο Περιβόλι της. Ως λειτουργός έλαμπε ως άγγελος. Τον ναό είχε επίγειο Παράδεισο. Δεν τον κούραζε, πάντα τον χαιρόταν. Συνομιλούσε με τους αγίους. Για την ορθόδοξη πίστη μπορούσε να χύσει άνετα και το αίμα του.
Όπως συνηθίζουν να ζουν οι Αγιορείτες, κάθε πρωί ξυπνούσε σαν να είναι η πρώτη ημέρα της ζωής του και κάθε βράδυ πλάγιαζε σαν να ήταν η τελευταία του[…] Περισσότερα

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

8622 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 39ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 39ο. 

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου.  Περισσότερα


Προηγούμενα:

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

8621 - Μοναχός Ησύχιος Σταυρονικητιανός και ο υποτακτικός του Θεοδόσιος (1929 - 26 Ιουνίου 2001)

Ο π. Θεοδόσιος γεννήθηκε το 1929 στη Σαμοθράκη. Υπήρχε τότε στο νησί του πολύ διαδεδομένος ο τύφος και πολλοί αρρώσταιναν και πέθαιναν. Η αρρώστια αυτή στον τότε Θεόδωρο άφησε σωματική καχεξία και κάποια διανοητική μικρή καθυστέρηση. Έμεινε έτσι αγράμματος, αμαθής και άπλαστος, για πάντα παιδί. Το 1952 ήλθε στο Άγιον Όρος, στη μονή Ιβήρων, που μόναζε ένας συμπατριώτης του, ο Γέροντας Αλέξιος. Εκεί εκάρη μοναχός το 1953. Μετά την κοίμηση του Γέροντός του αισθανόταν ορφανός. Το 1969 ήλθε στον Γέροντα Ησύχιο, που ήταν κι αυτός από τη Σαμοθράκη. Ο Γέροντας του έδειξε κατανόηση και αγάπη και τον βοήθησε να ξαναβρεί τον εαυτό του. Περισσότερα

8620 - Μοναχός Φιλόθεος Ξενοφωντινός (1895 - 26 Ιουνίου 1986)

Ζούσε μία απλή, λιτή, ταπεινή, αθόρυβη, κοινοβιακή ζωή. Πρόσεχε πολύ τη μοναχική του ζωή. Δεν λησμονούσε ποτέ το γιατί αναχώρησε του κόσμου. Απόφευγε συστηματικά την πολυλογία, τη φλυαρία, την περιττολογία. Για να μη συζητά άσκοπα, αν πήγαινες στο κελλί του, σού πρόσφερε ένα βιβλίο και σου έλεγε: Ας αναγνώσωμεν τώρα». Έτσι έκανε και σ’ εμένα, όταν νέος μοναχός τον επισκέφθηκα. Δεν ήθελε ν’ ακούει και να βλέπει αστεία. «Μη γελάτε, να κλαίτε», έλεγε, κατά το Ευαγγέλιο. Κάποτε ένας μοναχός επαίνεσε κάποιον καλό κληρικό. «Μην επαινείτε», του λέγει. «Μα δεν είναι παρών», του αντείπε. «Ακούει όμως ο διάβολος», του ανταπάντησε, «και μπορεί να τον πειράξει». Περισσότερα

8619 - Γέροντας Εφραίμ: «Η πολυτεκνία χρειάζεται πίστη στο Θεό»


Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μιλάει σε εκδήλωση των Πολυτέκνων του νομού Μαγνησίας, τονίζοντας το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τους πολύτεκνους.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

8617 - Δυο χρόνια χωρίς τον Γέροντα Μωυσή

Του Αντώνη Μακατούνη
από την Ορθόδοξη Αλήθεια
Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν πριν από μερικές ημέρες από την κοίμηση μιας μεγάλης προσωπικότητας του Αγίου Ορους. Δύο χρόνια (1 Ιουνίου 2014) από τότε που ο λόγιος γέροντας Μωυσής πέταξε για τους ουρανούς, έπειτα από πολύχρονη και επώδυνη μάχη με σοβαρές ασθένειες.
Χωρίς υπερβολή, έκλαψε όλο το Αγιον Ορος στο άκουσμα της κοίμησής του, αφού ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο Περιβόλι της Παναγίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952, ενώ μόνασε επί 35 χρόνια στην Αθωνική Πολιτεία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την αγιογραφία, τη συγγραφή, την ποίηση και την κριτική.

8616 - Μοναχός Εφραίμ Λαυριώτης (1926 - 25 Ιουνίου 1999)

[...]Τα λόγια του ήταν ανεπιτήδευτα, ταπεινά και χαριτωμένα. Φιλότιμος, φιλόπονος, φιλακόλουθος, φιλάγαθος και φιλάρετος. Ακτήμων, ελεήμων, συμπαθής και πάντοτε καλοσυνάτος. Συνδεόταν κι εμπνεόταν από τον συμπατριώτη του, μεγάλο νηστευτή, ανυπόδητο, και ασκητή Γέροντα Αββακούμ († 1978).
Κάποτε, το 1993, μου υπαγόρευε κι έγραφα: «Η Παναγία Θεοτόκος και Αειπάρθενος Μαρία βοήθειά μας. Έχω να σου εξιστορήσω με παράπονο για τη ζωή των παλαιών πατέρων και μοναχών, που έζησαν στο Άγιον Όρος. Όταν πρωτοήρθα το 1956 στο Άγιον Όρος, ο τόπος ήταν πράγματι όπως τον έγραφε ο εν Μικρά Αγία Άννη ασκήσας Αγάπιος ο εκ Κρήτης στο βιβλίο του Αμαρτωλών σωτηρία. Έβλεπες τους μοναχούς να περνάνε εκείνα τα αρχαία μονοπάτια με τα υποζύγια. Ξεκινώντας από τη Λαύρα, σε έξι ώρες σε έφερνε το μουλάρι στο κονάκι, λέγοντας στον δρόμο τους Χαιρετισμούς και την Παράκληση της Παναγίας, έχοντας μαζί ψωμί και τυρί, να το αφήσεις στο Αγίασμα, να φάνε οι προσκυνητές. Περισσότερα

8615 - Φωτογραφίες από την χθεσινή Πανήγυρη της θαυματουργού εικόνας του «Άξιόν εστιν»


Η Σύναξις της θαυματουργού εικόνας Παναγίας «Άξιον εστί» εορτάστηκε με ιερά αγρυπνία στο Πρωτάτο, προεξάρχοντος της πανηγύρεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ.
Στην αγρυπνία συμπροσεύχήθηκαν ο Πρωτεπιστάτης Γέροντας Βαρνάβας Βατοπαιδινός και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών, κελλιώτες μοναχοί, και προσκυνητές.
Οι πανηγυριστές έζησαν για μια ακόμα φορά την παράδοση του ύμνου από τον Αργάγγελο Γαβριήλ, έχοντας ενώπιόν τους την θαυματουργή εικόνα του «Άξιόν εστίν».
Στην πανήγυρη (χθες, 24/11η Ιουνίου) εψάλη η ακολουθία: «Επί τη μνήμη του γεγονότος θαύματος παρά του Αρχαγγέλλου Γαβριήλ εν τω Άδειν, τω όντι πλησίον του λόφου των Καρεών».

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

8613 - Διονυσιάτες Γέροντες

Ὁ γερο-Βιτάλιος ὁ Διονυσιάτης.
Κάποιος ἱερέας ἀπὸ τὰ Ἰωάννινα, ὀνόματι Βησσαρίων, ἦλθε καὶ ἐμόνασε ἐν τῇ Μονῇ, τὸ 1880 περίπου, καὶ μετονομάσθη κατὰ τὴν κουρά, Βιτάλιος. Αὐτός, ἔδωσε στὴν Μονὴ 400 λίρες καὶ μὲ αὐτὲς ἐπισκευασαν τὸ Ἀρχονταρίκι. Ἐκοιμήθη τὸ 1895 καὶ κατὰ τὴν ἀνακομιδή του, ἡ κάρα του καὶ τὰ ὑπόλοιπα ὀστᾶ ἦσαν ὁλοκίτρινα, καθαρώτατα.

Ὁ γερο-Βενέδικτος ὁ Διονυσιάτης,
Ὁ γερο-Βενέδικτος, ἀπὸ τὰ Βραστά, ἔδωσε στὴν Μονὴ 100 λίρες καὶ τὸν εἶχε ἡ Μονή, Δασοφύλακα εἰς τὸν Μονοξυλίτη. Χάρη σ’ αὐτόν, ἔκτισαν τὸ μικρὸ οἴκημα, τὸ παρακείμενο δίπλα τοῦ κονακίου. Στὰ τέλει τῆς ζωῆς του, ἦλθε στὴν Μονή καὶ ἐπίδειξε μεγάλη καὶ ἀξιέπαινη μετάνοια. Ἡ κατοικία του ἦτο εἰς τὰ σκοτεινὰ κελλιὰ τῆς πρώτης κόρδας, κάτω ἀπὸ τὸ Ἡγουμενείο. Ἐκοιμήθη τὸ 1914.

8612 - Τι είναι ο Πατέρας και τι μπορεί να κάνει για τα παιδιά του; (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Όταν μιλούμε για Πατέρα, μιλούμε για μια υψηλή έννοια, η οποία αποκαλύπτεται με συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο Πατέρας
-είναι η σιγουριά και η ασφάλεια
-είναι το παράδειγμα
-είναι μια ζεστή αγκαλιά που ξεκουράζει

Ο Πατέρας για τα παιδιά του
-χαίρεται με την πρόοδό τους
-λυπάται με τα λάθη τους
-περιμένει την επιστροφή τους
-τα συγχωρεί
-τους διδάσκει
-θυσιάζεται γι' αυτά
-τα αγαπά μοναδικά
Όλα αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος της αγάπης του Πατέρα για τα παιδιά του... Μπορούμε να ταυτίσουμε όλα αυτά με τον Θεό Πατέρα;

8611 - Σαν σήμερα: Βαρυσήμαντο έγγραφο της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους προς την Ιερά Μονή Εσφιγμένου



Βαρυσήμαντο έγγραφο της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από 24/11 Ιουνίου 1972. Σε αυτό διαπιστώνεται από τους Αγιορείτες η θλιβερή κατάσταση των εντός της ιεράς μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι απέκοψαν εαυτούς από την κοινωνία με το Άγιον Όρος και την Εκκλησία συνολικά, ερχόμενοι σε θρησκευτική ένωση με συγκεκριμένη μερίδα εξωεκκλησιαστικών και παρασυνάγωγων παλαιοημερολογιτών.
Το έγγραφο:

8610 - Συνέντευξη του Γέροντα Επιφάνιου Μυλοποταμινού στην «Καθημερινή»

Εικονογράφηση: TITINA XAΛMATZH
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Ο μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός είναι ίσως ο πιο γνωστός μοναχός του Αγίου Όρους, μαζί με τον ηγούμενο της Βατοπεδίου Εφραίμ, αλλά πάντως για εντελώς διαφορετικούς λόγους.
«Άγιος Πρώτος» στο κρασί, με εξαγωγές από το αμπέλι του στον Άθω στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ταυτόχρονα δεινός μάγειρας με διεθνείς περγαμηνές και ο καλύτερος πρεσβευτής της αγιορείτικης διατροφής στο εξωτερικό.
Έχει ευφράνει καρδιές και στομάχια σε Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία και αλλού. Μαγείρεψε σε γνωστά εστιατόρια ανά την Ευρώπη προσκεκλημένος φημισμένων σεφ, ενώ το βιβλίο του για το τι τρώνε και πώς το μαγειρεύουν στο «Περιβόλι της Παναγίας», έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί σε επτά γλώσσες. Μόνο στην πανήγυρη της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο στη μονή Ιβήρων, μαγειρεύει... με τα χεράκια του κάθε χρόνο για τέσσερις χιλιάδες «και» στόματα, δυόμισι τόνους ψάρια!
Ο «Επι», όπως τον αποκαλούν οι (πολλοί) φίλοι του, είναι ένας ακομπλεξάριστος άνθρωπος, πολυταξιδεμένος, κοσμοπολίτης, δοσμένος στον Θεό, ένας «λόγιος» του κρασιού και της κουζίνας και ταυτόχρονα ένας απολαυστικός συνομιλητής. Θα δείτε γιατί.

8609 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 37ο)

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 37ο.
Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

Προηγούμενα:
  1ο,  2ο,   3ο,   4ο,   5ο,  6ο,   7ο,   8ο,  9ο,  10ο
11ο12ο13ο14ο15ο16ο17ο, 18ο19ο20ό
31ο32ο33ο34ο35ο36ο

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

8607 - Λαυριωτικόν Εγκόλπιον. Εφαρμογή για Κινητά Android & tablet.

       Η παρούσα εφαρμογή αποσκοπεί στο να αποτελέσει βοήθημα της λατρευτικής ζωής κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού, ιδιαιτέρως δε των ευλαβών προσκυνητών του Αγιωνύμου Όρους του Άθω, επιτρέποντάς τους να ζήσουν στους ρυθμούς της Αγιορείτικης Πολιτείας. Πιο συγκεκριμένα παρέχονται οι ακόλουθες δυνατότητες:
✓ Παρακολούθηση της ώρας των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους (Βυζαντινή Ώρα),
✓ Αναλυτικό Εορτολόγιο και Τυπικό των ακολουθιών που τελούνται στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, σύμφωνα με το Παλαιό (Αγιορείτικο) και το Νέο (Κοσμικό) Ημερολόγιο,

8606 - Ο δεύτερος τόμος Ομιλιών του Γέροντος Γεωργίου Καψάνη με τίτλο «Ομιλίες σε εορτές Αγίων (των ετών 1981-1991)

Κυκλοφόρησε ως έκδοση της Ιεράς Μονής Γρηγορίου ο δεύτερος τόμος Ομιλιών του Γέροντος Γεωργίου με τίτλο «Ομιλίες σε εορτές Αγίων (των ετών 1981-1991)».
Στον δεύτερο αυτόν τόμο των Ομιλιών του Γέροντος περιλαμβάνονται ομιλίες σε εορτές Αγίων. 
Όπως σημειώνει στον Πρόλογό του στον τόμο αυτό, ο Καθηγούμενος της Μονής Γρηγορίου, ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος: «Ο μακαριστός Γέροντας κυριολεκτικά εδονείτο από την «πλήρη Πνεύματος Αγίου» ζωήν των Αγίων. Γι’ αυτό και ήθελε πάντοτε να πορεύεται «συν πάσι τοις Αγίοις»και να οδηγή και τους ακροατές των λόγων του στον δρόμο αυτό. Όπως θα διαπιστώση ο αναγνώστης και του παρόντος τεύχους, ο Γέροντας λαμβάνοντας αφορμή από τον βίο του τιμωμένου Αγίου παρακινούσε με προφητικό ζήλο τους ακροατές του στην εμμονή στην ακαινοτόμητο Πίστι των Πατέρων μας, στην Χριστοκεντρική ζωή, στην εκκλησιαστική ζωή, στην μετάνοια, στην τήρησι των ευαγγελικών αρετών, και μάλιστα της προς τον Θεό και τον πλησίον αγάπης, στην καθαρότητα των λογισμών, στον θείο πόθο».

8605 - Αγρυπνία απόψε στο Πρωτάτο. Οι κελλιώτες των Καρυών γιορτάζουν την Παναγία τους

Απόψε στις 9 θα τελεσθεί αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, σε ανάμνηση του θαύματος της παραδόσεως του Αρχαγγελικού προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ύμνου «Άξιόν Εστιν». Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ.
«…Και πάλι στο προσκήνιο και στις πρωτοβουλίες οι κελλιώτες θα έχουν τον πρώτο λόγο, γιατί ολότελα δική τους θεωρούν την Θαυματουργό Εικόνα, γιατί σε κελλί έγινε το ψάλσιμο του ύμνου απ' τον Αρχάγγελο και από 'κει την μετέφεραν οι πατέρες τον ενδέκατο αιώνα στο Πρωτάτο, το κέντρο των δικαιοδοσιών και της πνευματικής αίγλης του Πρώτου, για μεγαλύτερή της τιμή και για να την προσδιορίσουν ως την πολιούχο και προστάτιδα ολοκλήρου του Αγίου Όρους. Είναι μεγάλη η εγκαύχησις της τάξεως των κελλιωτών, γιατί εκλαμβάνουν τους εαυτούς των ως εξόχως ευνοημένους απ' την Παναγία…» (Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος στο βιβλίο του Πρόσωπα και Δρώμενα στον Άθωνα).

8604 - Ο Πνευματικός παπα-Ιάκωβος και ο γερο-Γαβριήλ Κοσκινάς, οι Βιγλιώτες.

Τὰ ἀσκητήρια τῶν δύο αὐτῶν Γερόντων γειτονεύουν και κατὰ τὴν κλίση τοῦ ἐδάφους, ὅταν πέφτει βροχή, τὸ νερό, μὲ τὸ ἴδιο αὐλάκι, περνάει πρῶτα ἀπὸ τὸ Καλύβι τοῦ γερο-Γαβριήλ, καὶ μὲ ἕνα χωματένιο διακόπτη, συνεχίζει πρὸς τὸ ἀσκητικὸ Καλύβι τοῦ Πνευματικοῦ Ἰακώβου.
Ὁ γερο-Γαβριήλ, ἦταν ἀπὸ τὴν Εὔβοια. Ἦταν εὐλαβής, σοβαρός, νηφάλιος, λιγόλογος, μὲ τὸ κοσμποσχοίνι στὸ χέρι καὶ τὴν εὐχὴ στὴν καρδιὰ καὶ τὰ χείλη. Ὁ λόγος του πολὺ μετρημένος καὶ ὅλο πνευματικὴ συμβουλὴ καὶ προτοπή, γιὰ τὸ καλὸ καὶ τὴν ἀρετή. Ἡ ὄψη του ἦταν σκαιὰ καὶ ἀπότομη καί, παρ’ ὅλο ποὺ ἦταν ἀγάθος καὶ γεμᾶτος καλωσύνη, νόμιζες ὅτι ἀντιμετώπιζες ἕναν τραχὺ καὶ σκληρὸ ἄνδρα, ἀλλά, ὅταν μιλοῦσε, ἦταν γλυκὺς καὶ μειλίχιος καὶ γινόταν ἀμέσως ἀγαπητός.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

8603 - Την Ιερά Σκήτη Βογορόδιτσα και το Παλαιομονάστηρο επισκέφθηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος

Ο υπεραιωνόβιος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας (γεννήθηκε την 9/22 Οκτωβρίου 1915 στο Ροστόβ της Ρωσίας) επισκέφθηκε τα δύο εξαρτήματα του μοναστηριού, τα οποία συνδέονται άμεσα με την χιλιετή παρουσία των Ρώσων στο Άγιο Όρος: Την Ιερά Σκήτη Κοίμησης της Θεοτόκου, Βογορόδιτσα (παλιά Μονή Ξυλουργού) και το Ιερό Κελλί του Παλαιομονάστηρου (παλιά Μονή Θεσσαλονικέως).
Ο Γέροντας Ιερεμίας συναντήθηκε με τις αδελφότητες των δύο καθιδρυμάτων στις οποίες έδωσε συμβουλές για την πρόοδο της πνευματικής τους ζωής. Ιδιαίτερα συνομίλησε με τον Γέροντα και τους πατέρες στο Παλαιομονάστηρο επειδή η συνοδία συστήθηκε και εγκαταστάθηκε πρόσφατα.

8602 - Ο Κλήρος της Παναγίας

Η Κυρία Θεοτόκος, όταν φανερώθηκε στον πρώτο ερημίτη του Άθωνα, τον άγιο Πέτρο (655-681), και μετά από πέντε αιώνες στον ηγούμενο της Μεγίστης Λαύρας Νικόλαο, και στον έναν και στον άλλον είπε τα εξής:
Η κατοίκησή σας και η κατά Θεόν ανάπαυσή σας δεν θα είναι αλλού πουθενά παρά μόνο στο όρος του Άθωνος, το οποίον έλαβα από τον Υιόν και Θεόν μου να είναι κλήρος δικός μου. Και εκείνοι που θέλουν να αναχωρήσουν από τις κοσμικές φροντίδες και συγχύσεις, να έρχονται και να δουλεύουν στο περιβόλι αυτό, να καλλιεργούν την αρετή και την καθαρότητα της καρδιάς, και από τώρα και εμπρός θα λέγεται από όλους Άγιον Όρος.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

8600 - Απόπειρες Διεθνοποίησης του Αγίου Όρους κατά το 19ο και 20ό αιώνα και ο ρόλος της Ρωσίας

Γράφει ο Γιώργος Λιμαντζάκης *
Η μακραίωνη ιστορία του Όρους και το ρωσικό ενδιαφέρον
Το Άγιο Όρος υπήρξε για αιώνες καταφύγιο των πιστών και θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας, στο οποίο έρχονταν να σπουδάσουν μοναχοί ήδη από τον 5ο αιώνα. Τον 7ο αιώνα εγκαταστάθηκε εκεί ο μοναχός Πέτρος ο Αθωνίτης, ενώ το 972 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής υπέγραψε το τυπικό του Αγίου Όρους που όριζε τις μορφές μοναχισμού και εκχωρούσε ορισμένα δικαίωματα στις εκεί μονές, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία πολλών μοναστηριών στη χερσόνησο κατά τους επόμενους δύο αιώνες.

8599 - Ο Γέροντας Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης συνομιλεί με νέους στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου




Ὁ Ἁγιορείτης Γέροντας Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης, μέ ἀφορμή Ὁμιλία του στά Χανιά γιά τήν ἐπέτειο τῆς Ἅλωσης τῆς Κωνσταντινούπολης ὑπό τόν τίτλο: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΜΑΣ: ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ, συνομιλεῖ μέ νέους ἀνθρώπους στό πλαίσιο τῆς ἐκπομπῆς ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ τοῦ ραδιοφωνικοῦ σταθμοῦ Ὀρθόδοξη Μαρτυρία 95,5 fm τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου. Τετάρτη 1 Ἰουνίου 2016.
http://agioritikoslogos.blogspot.gr

8596 - Δοξαστικό της Πεντηκοστής «Βασιλεύ ουράνιε» – Γέρ. Στέφανος των Δανιηλαίων

Ο μακαριστός Γέρων Στέφανος των Δανιηλαίων ψάλει το περίφημο Δοξαστικό της εορτής της Πεντηκοστής «Βασιλεύ ουράνιε…». Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ερμηνεία του μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον ιδιαίτερο τρόπο εκφοράς και την απλότητα της ερμηνείας, στοιχεία που αναμφισβήτητα παραπέμπουν στην αγιορειτική και μακραίωνη ψαλτική παράδοση.
Ήχος πλ. β΄.
Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθέ, καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον ἀγαθὲ τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Ακούστε το εδώ

8595 - Τι είναι η Πεντηκοστή; (Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου)

Επειδή πολλοί Έλληνες μόλις και μετά βίας γνωρίζουν τί συνέβη και τί γιορτάζουμε την Πεντηκοστή, παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από τις Πράξεις των Αποστόλων και μια σύντομη αναφορά στο πνευματικό νόημα του γεγονότος.
Ο αναστημένος Χριστός, στο διάστημα της τεσσαρακονθήμερης παραμονής του στον κόσμο, παρήγγειλε στους μαθητές Του να μη φύγουν από τα Ιεροσόλυμα, αλλά να περιμένουν την υπόσχεση που τους είχε ήδη δώσει, ότι, όπως ο Ιωάννης βάπτισε με νερό, αυτοί θα βαπτισθούν με Πνεύμα Άγιο (Πράξεις 1,4-5).
Κι όταν έφθασε η ημέρα της πεντηκοστής, ήσαν όλοι μαζί στο ίδιο μέρος.

8594 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 38ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 38ο. 

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου.  Περισσότερα

Προηγούμενα:

8592 - Ιερομόναχος Παύλος Αγιοπαυλίτης (1939 - 20 Ιουνίου 1995)



[...]Τη μονή της μετάνοιάς του αγάπησε ένθερμα και διακόνησε άοκνα, ταπεινά και αθόρυβα. Τον γνωρίσαμε και ωφεληθήκαμε από τη μετριοφρο­σύνη του και την καταδεκτικότητά του. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1965.
Γράφαμε τότε: «Υπήρξε προϊστάμενος της μονής, τακτικός εφημέριος, αγαπητός αδελφός, κατηρτισμένος ιερομόναχος και πιστός στο ορθόδοξο φρόνημα και το αγιορείτικο ήθος. Η ξαφνική εκδημία του λύπησε τους πολλούς που τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν για την αρετή του».[...] Περισσότερα

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

8590 - Ιερομόναχος Μακάριος Λακκοσκητιώτης (1893 - 19 Ιουνίου 1973)





[…]Έψαλλε ωραία, διάβαζε, λειτουργούσε, διάβαζε συγχωρητική ευχή, όταν απουσίαζε ο ηγούμενος, και ήταν απ’ όλους τους Αγιοπαυλίτες πολύ αγαπητός. Ήταν σπουδαίος Πνευματικός. Έρχονταν απ’ όλο το Άγιον Όρος πατέρες, κυρίως Ρουμάνοι, για να εξομολογηθούν σε αυτόν και να εναποθέσουν τα βάρη της ψυχής τους στο πετραχήλι του.[…] Περισσότερα

8589 - Μοναχός Μιχαήλ Δοχειαρίτης (1908 - 19 Ιουνίου 1983)




[…]Υπέμεινε με μεγάλη καρτερία και συνεχή ευχαριστία προς τον Θεό τη δοκιμασία του. Αγαπούσε πολύ τις Ιερές ακολουθίες και πολλές φορές την ημέρα επαναλάμβανε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, την οποία υπερευλαβείτο. Κάποτε τον ρώτησαν: «Θες να δεις το φως σου»; Απάντησε, «Όχι. Θα ήθελα να δω το φως στην άλλη ζωή». ’Έκανε καθημερινώς τριακόσιες μετάνοιες. Ήταν συνεχώς με το κομποσχοίνι να κυλάει στο χέρι του. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος.[…] Περισσότερα

8588 - «Πεντηκοστήν εορτάζομεν» – Γέρ. Στέφανος των Δανιηλαίων

Ο μακαριστός γέροντας Στέφανος των Δανιηλαίων ψάλει το περίφημο ιδιόμελο του εσπερινού της Πεντηκοστής «Πεντηκοστήν εορτάζομεν». Ο ύμνος αυτός ανακεφαλαιώνει το “μέγα και σεβάσμιον” μυστήριον, την έλευση του αγίου Πνεύματος στον κόσμο.
Ήχος α΄
«Πεντηκοστήν ἑορτάζομεν καί Πνεύματος ἐπιδημίαν καί προθεσμίαν ἐπαγγελίας καί ἐλπίδος συμπλήρωσιν·καί τό μυστήριον ὅσον; ῾Ως μέγα τε καί σεβάσμιον.Διό βοῶμέν σοι· Δημιουργέ τοῦ παντός, Κύριε, δόξα σοι». Ακούστε τον ύμνο εδώ