Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

5397 - Η διδασκαλία της ψαλτικής στο Άγιον Όρος



Η διδασκαλία της ψαλτικής στο Άγιον Όρος είναι μια διαδικασία που μαρτυρείται στα χειρόγραφα από τις απαρχές της μοναστικής ζωής στην αθωνική χερσόνησο. Μεγάλοι μελωδοί άφησαν θεωρητικές πραγματείες για τις διδακτικές ανάγκες της ψαλτικής και για τους μαθητές που είχαν γύρω τους. Ορόσημο στη θεωρητική ιστορία της αγιορείτικης ψαλτικής αποτελεί η Νέα Μέθοδος του 1814 με την οποία συστηματοποιούνται θέματα σημειογραφίας και θεωρίας με τρόπο σαφή και ευκολομνημόνευτο.

Αγιορείτες μουσικοί ανέλαβαν το έργο της διδασκαλίας του νέου συστήματος στους αγιορείτες μοναχούς-μαθητές και της εξηγήσεως στο νεοφανές σημειογραφικό σύστημα των παλαιών μαθημάτων. Ο Ματθαίος ο Βατοπαιδινός, ο Ιωάσαφ ο Διονυσιάτης και ο Νικόλαος ο Δοχειαρίτης είναι τα πρόσωπα που με ζήλο ανέλαβαν την διάδοση και εδραίωση της Νέας Μεθόδου στο Άγιον Όρος.
Σήμερα, 200 χρόνια μετά την μεταρρύθμιση του 1814, η μεθοδολογία και τρόπος διδασκαλίας στο Άγιον Όρος, παραμένει ο ίδιος. Το χοροστάσι είναι ο χώρος τριβής των μαθητευόμενων ψαλτών. Δεν είναι τυχαίο ότι επίσημα η διδασκαλία της ψαλτικής στην εγκύκλιο παιδεία της Αθωνιάδας Σχολής προβλέφθηκε μόλις το 1953 με την έναρξη της τρίτης φάσης λειτουργίας της Σχολής.

1 σχόλιο:

  1. Αν δεν κάνω λάθος, στη φωτογραφία είναι ο γ. Μελέτιος Συκιώτης. Μεγάλος δάσκαλος και της Ψαλτικής και της Αγιογραφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή