Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

1128 - Οι Μύθοι του Αισώπου από το Άγιο Όρος στο Λονδίνο και τώρα στο διαδίκτυο


Πάνω από 280 τόμους αρχαίων ελληνικών χειρογράφων τοποθέτησε η Βρετανική Βιβλιοθήκη στον δικτυακό τόπο της (www.bl.uk/manuscripts), στο πλαίσιο του πρόσφατου προγράμματός της να ψηφιοποιήσει σημαντικά αρχαία έγγραφα, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για την πλουσιότερη ίσως συλλογή στον κόσμο σε βιβλία, χειρόγραφα και χάρτες από την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, την οποία μέχρι σήμερα μπορούσε κανείς να τη συμβουλευτεί μόνο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου.
      Στα χειρόγραφα συμπεριλαμβάνεται και η περίφημη συλλογή των μύθων του Αισώπου, η οποία ανακαλύφθηκε στο Άγιο Όρος το 1844 και είναι έργο του Βαρβία.

Ο Βαβρίας ή Βάβριος ήταν συγγραφέας έμμετρων μύθων που άκμασε περί το 200 μ.Χ. και έγραψε στην ελληνική γλώσσα. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τον ίδιο τον Βαβρία. Δεν είναι γνωστό αν ήταν Ρωμαίος ή Έλληνας. Πιθανολογείται από μερικούς ότι κατοικούσε στη Συρία. Μάλλον ήταν εξελληνισμένος Ρωμαίος, όπως διαφαίνεται από τον τύπο του ονόματος και τη λατινικής δομής στιχουργική του.
Αποσπάσματα μύθων του πρωτοαναφέρονται σε κείμενα του 3ου αιώνα μ.Χ.. Στους ίδιους τους μύθους δεν υπάρχουν χρονολογικές ενδείξεις.
Σύμφωνα με το Λεξικό της Σούδας ο Βαβρίας συνέγραψε δέκα βιβλία με μυθιάμβους (μύθους γραμμένους σε ιαμβικό μέτρο). Το έργο του γενικώς είναι συλλογή από ποιητικούς μύθους, που στην πλειονότητά τους έχουν αντληθεί από αρχαίες συλλογές Αισώπειων μύθων σε πεζό λόγο.

Το 1840 ο Γάλλος φιλόλογος και υπουργός παιδείας Α. Βιλμάν ανέθεσε στον Μινωίδη, μια αντιφατική και πολυδιάστατη προσωπικότητα του 19ου αιώνα, (που ζούσε στο Παρίσι) να πάει στην Ελλάδα και να ερευνήσει για να βρει παλαιά χειρόγραφα. Στο Άγιο Όρος ο Μινωίδης ανακάλυψε πράγματι το παραπάνω χειρόγραφο του 10ου αιώνα σε περγαμηνή. Καθώς δεν μπορούσε να το αποκτήσει, το αντέγραψε και έφερε το κείμενο στο Παρίσι. Σε αυτό βασίσθηκε η έκδοση του J.F. Boissonade (1844-1848). Σε δεύτερο ταξίδι στην Ελλάδα, ο Μινωίδης κατόρθωσε να αποσπάσει το χειρόγραφο, επειδή όμως η Βασιλική Βιβλιοθήκη των Παρισίων αρνήθηκε να το αγοράσει στην τιμή που ζητούσε, το πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο, όπου και φυλάσσεται σήμερα.

Η πρώτη φωτογραφία είναι σελίδα από το αντίγραφο του Μινωίδη (19ος αιώνας).
Η δεύτερη φωτογραφία είναι σελίδα από την περγαμηνή του 10ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου