Πολτός από φρούτα βρασμένα με ζάχαρη.
Μια μαλακή και υδαρής μάζα από σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες κ.ά. καρπούς. Μια αγιορείτικη
μαρμελάδα κοντολογίς που κάνει θραύση τις νηστίσιμες μέρες. Γράφει σχετικά ο
ιερομόναχος Εσφιγμενίτης Γεράσιμος Σμυρνάκης: «Άμα τη ενάρξει της Μεγάλης
Τεσσαρακοστής νηστεύουσιν (εν αρχή της Καθαράς Εβδομάδος) πάντες τριήμερον, γευόμενοι
τη 8η μ.μ. ώρα (2αν ευρωπαϊστί) της Τετάρτης, του καλουμένου χουσαφίου, ήτοι
πολτόν εκ βεβρασμένων σύκων, δαμασκήνων, σταφίδων και ει τινος ετέρου ως και άρτου
νωπού» («Το Άγιον Όρος»). Πηγή: Αθωνικό
Λεξικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου