Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

13573 - Ο εορτασμός της Παναγίας της Τριχερούσας στο Χιλιανδάρι (φωτογραφίες)

Στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου εορτάσθηκε το Σάββατο 25 / 12 Ιουλίου η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της  Τριχερούσας.
Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Μεθόδιος.
Στον φετινό εορτασμό παραβρέθηκαν ελάχιστοι επισκέπτες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με το Αγιορειτικό Τυπικό μετά

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

13572 - Νέος Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου ο Ιερομόναχος Νικόλαος





Σήμερα, Κυριακή 12 Ιουλίου, έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου στον Άγιο Όρος όπου αναδείχθηκε ο Ιερομόναχος Νικόλαος ως νέος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Γέροντας Χριστόδουλος είχε υποβάλει την παραίτησή του ενώ ο Ιερομόναχος Νικόλαος είχε αναλάβει και ως τοποτηρητής ως αρχαιότερος στην αδελφότητα μέχρι και τις εκλογές ενώ από σήμερα εκλέχτηκε και ως Ηγούμενος.

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

13571 - Ο όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης και ο αγιορειτικός μοναχισμός

Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης
Τοιχογραφία • Μεγίστη Λαύρα, τράπεζα • 
περίπου 1535
π. Παύλος Λαυριώτης
Ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Πόντου Τραπεζούντα μεταξύ των ετών 927-930. Οι γονείς του ήσαν πλούσιοι και ευγενείς. Το όνομα του ήταν Αβραάμιος. Ο πατέρας καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η μητέρα από την Κολχίδα του Πόντου. Πριν γεννηθεί, ο πατέρας απέθανε και λίγο μετά τη γέννηση του, και η μητέρα απήλθε από τον παρόντα κόσμο.
Ο μικρός Αβραάμιος, ορφανός και από τους δύο γονείς, τέθηκε υπό την προστασία συγγενoύς του μοναχής, η οποία ανέλαβε την φροντίδα και την παιδαγωγία αυτού. Όλη δε η ζωή και η συμπεριφορά της μοναχής επέδρασε θετικά και καταλυτικά στην μετέπειτα εξέλιξη του Αβρααμίου.
Ο μικρός Αβραάμιος, παρ’ ότι ήταν παιδί, η ζωή και η συμπεριφορά του δεν έμοιαζε με εκείνες των άλλων συνομιλήκων του. Ο χαρακτήρας του δεν ήταν απρεπής, απρόσεκτος και αγενής. Καταγινόταν με την προσευχή και τις άλλες θρησκευτικές πράξεις. Μετά την κοίμηση της προστάτιδας του μοναχής και αφού έλαβε την εγκύκλια παιδεία, με την βοήθεια ενός αυτοκρατορικού φορολογικού υπαλλήλου που ήλθε στην Τραπεζούντα για την είσπραξη των δημοσίων φόρων, έρχεται στην Κωνσταντινούποληεπί αυτοκράτορος Ρωμανού Α’ Λεκαπηνού (920-944).
Στην Πόλη φοιτά στη Σχολή του Προέδρου των σχολών της Πρωτευούσης, που εκαλείτο Αθανάσιος. Στη σχολή αυτή επιδίδεται με ζήλο και επιμέλεια στην εκμάθηση των γραμμάτων της θύραθεν (κοσμικής) παιδείας. Παράλληλα δεν παρέλειπε τα πνευματικά και θρησκευτικά του καθήκοντα. Στην Κωνσταντινούπολη εγνώρισε τον συγγενή του στρατηγό Ζεφιναζέρ, στο σπίτι του οποίου έκτοτε διέμεινε.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

13570 - Νέο βιβλίο: Φτερουγίσματα στον Άθω

Αντωνίου Εμμ. Στιβακτάκη «Φτερουγίσματα στον Άθω»

ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ ΑΕ,
Ηράκλειο 2020,
σχ. 8ο (24 Χ 17),
σσ. 350
Παρουσίαση βιβλίου: Κωστής Ηλ. Παπαδάκης

Ο Ηρακλειώτης συγγραφέας κ. Αντώνιος Εμμ. Στιβακτάκης είναι γνωστός και στην πόλη μας από τα ποικίλα δημοσιεύματά του σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και από τα δεκάδες βιβλία του για το Άγιον Όρος, την ιερή κιβωτό τής Ορθοδοξίας και του έθνους, ώστε δικαίως θα μπορούσε να διεκδικήσει τον επίζηλο τίτλο του

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

13569 - Θετική εξέλιξη: Περισσότεροι προσκυνητές στο Άγιο Όρος

Περισσότερους προσκυνητές θα δέχεται στο εξής το Άγιο Όρος μετά την μερική χαλάρωση των περιορισμών την οποία αποφάσισε χθες η Ιερά Κοινότητα.
Σύμφωνα με την απόφαση επιτρέπεται η έκδοση ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ημερησίως 20 ατόμων ανά Ιερά Μονή,  15 ατόμων ανά Κυριακόν Κοινοβιακής Σκήτης, πέντε ατόμων ανά Κυριακό Ιδιορρύθμου Σκήτης και τριών ατόμων ανά Ιερό Κελλίον, Καλύβη ή Ησυχαστήριο.
Επίσης, επιτρέπεται στο εξής η μετακίνηση μεταξύ των μονών, κάτι που έως σήμερα απαγο-ρευόταν.