Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020

13457 - Άγιο Όρος: Ούτε σε έξι μήνες θα είναι έτοιμος ο κεντρικός δρόμος

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις καταστροφές, 
σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕΔΑΚ
Πριν περάσουν πέντε - έξι μήνες δεν θα είναι έτοιμος ο κεντρικός δρόμος του Αγίου Όρους, αυτός που συνδέει το λιμάνι της Αθωνικής Πολιτείας, Δάφνη, με την πρωτεύουσα Καρυές, αφού οι καταστροφές που προκάλεσε η τελευταία θεομηνία είναι πολύ μεγάλες. Μάλιστα, σε ένα από τα τρία σημεία που καταστράφηκε ο δρόμος, είναι αδύνατο να γίνει αποκατάσταση και θα χρειαστεί καινούρια χάραξη.

13456 - Άγιο Όρος: Παράταση στην αναστολή εισόδου

Μέχρι τις 20 Απριλίου παρατείνεται η αναστολή εισόδου επισκεπτών - προσκυνητών στη χερσόνησο του Άθω, «εξαιρουμένων των, ενταύθα, εργαζομένων και των απαραίτητων επαγγελματιών», σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του Αγίου Όρους.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι «οι Αρχές και Υπηρεσίες στο Άγιο Όρος παρακαλούνται και καλούνται για τη συμμόρφωσή τους στις οδηγίες των ανωτέρω Ιερών Σωμάτων και της Διοίκησης του Αγίου Όρους, καθώς και κάθε κυβερνητικής εντολής ή οδηγίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

13455 - Το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Φωτογραφίες από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Η θεία σύσταση του Μυστηρίου αυτού αναφέρεται από τον Αδελφόθεο Ιάκωβο: «Εάν κάποιος από σας είναι άρρωστος, ας προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας και ας προσευχηθούν γι’ αυτόν, αφού τον αλείψουν με έλαιο στο όνομα του Κυρίου. Και η προσευχή που γίνεται με πίστη, θα θεραπεύσει τον ασθενή. Ο Κύριος θα τον σηκώσει από το κρεβάτι της αρρώστιας, και αν έχει κάνει αμαρτίες θα

13454 - Μηχανικοί του ΚΕ.Δ.Α.Κ. στο Άγιο Όρος

Στο Άγιο Όρος βρίσκεται από το πρωί, με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου, κλιμάκιο μηχανικών του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) για να εκτιμήσει τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο και να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.
Κύριο μέλημα του κλιμακίου, το οποίο αποτελείται από τον διευθυντή του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς και δυο μηχανικούς, είναι να αποκατασταθεί άμεσα η συγκοινωνία μεταξύ του

13453 - Γέροντας Χαράλαμπος Διονυσιάτης - Για τον μοναχό που ήθελε να κοινωνά πολύ συχνά

Ιερομόναχος Χαράλαμπος Διονυσιάτης,
προηγούμενος Ιεράς Μονής Διονυσίου
Αγίου Όρους (1908-2001).
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
[Συνομιλία του Γέροντα, π. Χαράλαμπου Διονυσιάτη, όταν ήταν στην Νέα Σκήτη, με μοναχό άλλης συνοδείας στην οποία κοινωνούσαν κάθε δεκαπέντε μέρες και ήθελε να την εγκαταλείψει και να ακολουθήσει τον Γέροντα για να κοινωνά πιο συχνά].
Παπα-Χαράλαμπος προς τον μοναχό:
Εγώ είμαι υπέρ της συχνής Θείας Κοινωνίας. Όμως αν είσαι στην υπακοήν και κοινωνάς κάθε δεκαπέντε, αν προσέχεις, τον κρατάς μέσα σου σφικτά τον Χριστόν, μέχρι να ξανακοινωνήσης.
Αν πάλιν κοινωνάς τακτικά και δεν κάμνεις τα καθήκοντά σου, φεύγει αμέσως ο Χριστός και σε αφήνει χρεωμένον. Η καλογερική

13452 - Ιερομόναχος Γεράσιμος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1892 - 8 Απριλίου 1991)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Στόγιας γεννήθηκε στις 26.5.1892 στο χωριό Πληκάτι του όρους Γράμμου, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, με πανύψηλα μυρωμένα έλατα και πεύκα, πηγές υδάτων πολλών και ωραίους δρυμούς. Το 1908 προσήλθε στην Καλύβη του Αγίου Γερασίμου του Νέου της ιεράς σκήτης Αγίου Παντελεήμονος – Κουτλουμουσίου προς εκμάθηση της αγιογραφίας. Γέροντας ήταν ο πρώτος υποτακτικός του Γέροντος Χατζη-Γιώργη († 1886) ενάρετος Αβράμιος († 1915) μετά της ευλαβούς συνοδείας του, που ήταν όλοι Βορειοηπειρώτες. Εκεί εκάρη μοναχός στις 9.2.1912, Κυριακή της Ορθοδοξίας. Διαβάστε περισσότερα »