Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

13451 - Πρώτη δημοσίευση για το 5ο Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας

Ανοιχτή Πρόσκληση συμμετοχής στο Πέμπτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας
Παρασκευή 27 – Σάββατο 28 – Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
Μέσα σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο που ζούμε και με τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, εργαζόμαστε και προετοιμαζόμαστε για το ετήσιο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριό μας.

13450 - Άγιο Όρος: Αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης


Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία στο Αγιο Όρος, με αποτέλεσμα να πληγεί σημαντικά το οδικό δίκτυο που συνδέει τις Καρυές με την Δάφνη, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία.

13449 - Φωτογραφίες από την λιτανεία της εφέστιας εικόνας Άξιόν Εστι στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους
Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου γιόρτασε σήμερα το Άγιο Όρος σύμφωνα με το αγιορειτικό ημερολόγιο.
Στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου έγινε λιτάνευση της εφέστιας εικόνας Άξιόν Εστι παρουσία της Ιεράς Επιστασίας, ιερομονάχων και μοναχών από κελλιά των Καρυών, ενώ διαβάστηκαν ευχές για την εξάλειψη της απειλής του κορονοϊού.

13448 - Ντοκουμέντο - Για την απαλλαγή από κάθε λοιμική ασθένεια, καλούσαν την Τιμία Ζώνη της Παναγίας - Μέχρι και οι Τούρκοι υποκλίθηκαν

Η Αγία Ζώνη ανέκαθεν μεταφερόταν εκτός Αγίου Όρους προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Ιδιαίτερα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Βατοπαιδινοί μοναχοί πραγματοποιούσαν περιοδείες στην Μακεδονία, Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία και Κρήτη προς αγιασμό και στήριξη του υποδούλου ελληνισμού και απαλλαγή από κάθε λοιμική ασθένεια.

13447 - Οι επιστολές και τα ποιήματα του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού. Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 9ο


Προηγούμενα:

13446 - Όσιος Σάββας της Καλύμνου (1862-1948)

        Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 7 Απριλίου
Γεννήθηκε στην Ηρακλείτσα της Ανατολικής Θράκης το 1862 από γονείς φτωχούς. Δωδεκάχρονος έρχεται στό Άγιον Όρος, στη σκήτη της Άγιας Άννης, στην Καλύβη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Δοκιμάζεται επί μία δωδεκαετία, μαθαίνει την αγιογραφία καί τή βυζαντινή μουσική καί μεταβαίνει στα Ιεροσόλυμα, στη μονή τού Χοζεβά, στον Άθωνα για τρία χρόνια (1894-97) και ξαναγυρίζει στα Ιεροσόλυμα, όπου μένει μέχρι το 1916, ασκητεύοντας κυρίως στις όχθες τού Ιορδάνη καί, για ένα μικρό διάστημα, στη μονή τού Αγίου