Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

13440 - Βατοπαιδινοί πατέρες, ψάλλουν το «Άξιον Εστί» τελώντας την Ακολουθία που τελείται στην τράπεζα


Όσοι έτυχε να παρευρεθείτε σε τράπεζα μίας Αγιορείτικης Μονής θα παρακολουθήσατε τη λεγομένη Ύψωση (του άρτου) της Παναγίας. 
Ο άρτος της Παναγίας είναι μια τριγωνική μερίδα άρτου που κόβεται από ένα πρόσφορο και υψώνεται προς τιμή της Θεοτόκου. Ποιός κάνει την ύψωση;

13439 - Ζημιές στο οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους προκάλεσε η βροχή


Από ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττεται από χθες το Άγιον Όρος, οι οποίες έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε Σκήτες και Κελλιά. Να αναφερθεί ότι από την ισχυρή βροχόπτωση, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και στο οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους.
Επίσης στη Σκήτη της Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων αποσοβίστηκαν τα χειρότερα, αφού Διαβάστε περισσότερα »

13438 - Ο Γέροντας Εφραίμ μιλά για την Αγία Μαρία την Αιγυπτία

Για τη μεγάλη Αγία της Ορθόδοξης Πίστεώς μας, την  Αγία Μαρία την Αιγυπτία μίλησε σήμερα Κυριακή 5 Απριλίου 2020, ο Γέροντας Εφραίμ, καθηγούμενος της ΙΜΜ Βατοπαιδίου στην τράπεζα της Μονής.
Η Αγία αυτή που έζησε στην έρημο προσευχόμενη μετά την συναίσθηση της αμαρτωλότητάς της, δίνει ένα μεγάλο παράδειγμα για τις μέρες αυτές που περνάμε και γι αυτό ο Αγιορείτης Γέροντας αναφέρθηκε

13437 - Ψηφιακή Διαχείρηση του Κειμηλιακού Πλούτου: «Το αποθετήριο»


Ομιλία του Δρ. Σπυρίδωνος Μάντζαρη στην εκδήλωση «Ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος Ιερών Μονών Αγίου Όρους», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.
Σχετικά:

13436 - Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας)

Μετάνοια - Εξομολόγηση - Θεία Ευχαριστία
(Γέροντος Μακαρίου Μαρουδά)
Όλοι γνωρίζουμε λίγο - πολύ τον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Από μικρή ηλικία έζησε μέσα στην αμαρτία, μέσα στα σαρκικά πάθη με μια μανία που δεν της έδινε ικανοποίηση, δεν χόρταινε. Κάποια στιγμή θέλησε να πάει με άλλους προσκυνητές από την Αλεξάνδρεια στους Αγίους Τόπους προσφέροντας στο πλοίο το σώμα της για να πληρώσει το ναύλον.
Όταν έφθασαν στα Ιεροσόλυμα ήταν η μέρα της Υψώσεως του Τιμίου

13435 - Η ζωή της Μαρίας Αιγυπτίας ως απάντηση στη δοκιμασία των πιστών λόγω πανδημίας

Του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτη
Η ζωή του ανθρώπου χαρακτηρίζεται από διάφορες διακυμάνσεις, από χαρές και λύπες, από αισιοδοξία και απελπισία.
Τα γεγονότα τρέχουν γύρω από τον άνθρωπο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ αυτός καλείται να σταθεί όρθιος και να τα διαχειριστεί.
Η διαχείριση αυτή είναι πολύ δύσκολη, εξαιτίας του πλήθους και ιδίως του ξαφνικού, ορισμένων γεγονότων. Καλείται, όμως, ο άνθρωπος να τα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος του ιδίου, των οικείων του και του συνόλου της κοινωνίας.