Σάββατο, 4 Απριλίου 2020

13434 - Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου σε Αγιορειτικό Κελλί (βίντεο)


Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Υπεραγία Θεοτόκο,  όπως εψάλη χθες, Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, στο Ιερό Κουτλουμουσιανό Κελλί Μεγάλης Παναγίας στις Καρυές του Αγίου Όρους.

13433 - Ψηφιακό Προσκυνητάρι της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος

Καλώς ήλθατε στο ψηφιακό προσκυνητάρι της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, την πολυμεσική εφαρμογή που ξεδιπλώνει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Μοναστηριού, την υλική αλλά και πνευματική ζωή και παρουσία του. Για την περιήγησή σας μπορείτε να εξερευνήσετε τις αφηγήσεις, να ανατρέξετε στο ιστορικό χρονολόγιο ή να διατρέξετε ελεύθερα το πλούσιο φωτογραφικό υλικό με εικόνες, κειμήλια, χειρόγραφα, έγγραφα και αρχιτεκτονική. Για ενδελεχέστερη μελέτη μπορείτε να συμβουλευτείτε τα κείμενα ιστορικής τεκμηρίωσης που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το προσκυνητάρι.
(Μεταβαση στην ΑΘΩΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΙΒΩΤΟ)

13432 - Η συμπεριφορά μας προς τους αιρετικούς (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)

Σειρά κυριακάτικων κηρυγμάτων
του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία
Ὁ ἅγιος Σιλουανός, ἀγαπητοί μου, εἴπαμε ὅτι ἦταν πολύ πονετική καί συμπαθητική ψυχή καί προσευχόταν γιά ὅλους, γιά ὅλο τόν κόσμο. Καί προσευχόταν μάλιστα ζώντας τόν πόνο τῶν ἀνθρώπων. Ἤθελε νά χύσει τό αἷμα του γιά τούς ἄλλους καί πράγματι τό ἔχυνε μέ τήν προσευχή του γι᾽ αὐτούς. Ὁ ἴδιος ἔλεγε: «Τό νά προσεύχεσαι γιά τούς ἀνθρώπους σημαίνει νά χύνεις αἷμα»!
Αὐτή τήν συμπαθητικότητα καί εὐσπλαγχνία ὁ ἅγιος τήν εἶχε σέ ὅλους καί πρός τούς αἱρετικούς ἀκόμη. Δέν ἦταν καθόλου σκληρός καί ἐπιθετικός πρός

13431 - Όταν ο Γέροντας Εφραίμ αποφυλακίστηκε, την ημέρα του Ακάθιστου Ύμνου (Βίντεο)

Ήταν 30 Μαρτίου του 2012 όταν ο Γέροντας Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ,αποφυλακιζόταν από τις φυλακές του Κορυδαλλού, μετά από 3 μήνες άδικης κράτησής του, όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο μερικά χρόνια μετά το οποίο αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των ανταλλαγών.
Στις φυλακές Κορυδαλλού είχαν γραφτεί καινούριες σελίδες στην ιστορία της Εκκλησίας και στην ιστορία βεβαίως της ορθόδοξης Ελλάδας,

13430 - Οδηγός Αγίου Όρους Άθω


13429 - Ο Ακάθιστος Ύμνος στο Βατοπαίδι (φωτογραφίες)


Σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη εψάλη χθες, Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Υπεραγία Θεοτόκο.

13428 - Τοιχογραφίες Αγίων του Άθω

Άγιος Γρηγόριος ο Βυζάντιος 
(† δεκαετία 1350)

13427 - Το Άγιο Όρος στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 4 Απριλίου 1988.

«Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054, το Όρος Άθως απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από την εποχή του Βυζαντίου. Το «Άγιο Όρος», η είσοδος στο οποίο είναι απαγορευμένη σε γυναίκες, έχει επίσης αναγνωρισθεί ως τοπίο καλλιτεχνικής αξίας. Η διαρρύθμιση των μοναστηριών (σύνολο 20, στα οποία κατοικούν περίπου 1400 μοναχούς) έχει επηρεάσει μονές πολύ μακρινές (όπως αυτές της Ρωσίας) και η σχολή αγιογραφίας τους έχει επηρεάσει σημαντικά την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης», αυτά γράφει για το Άγιο Όρος η επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ[1] με αφορμή την ένταξη, στις 4 Απριλίου 1988, του Αγίου Όρους στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

13426 - Μοναχός Σάββας Αγιοπαντελεημονίτης (1903 - 4 Απριλίου 1992)

Γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1903 από φτωχούς, ευσεβείς και πολύτεκνους γονείς. Από μικρός ήταν ένας παιδαριογέροντας για τη σοβαρότητα, σεμνότητα και ταπεινότητά του. Από μικρός είχε αγγελοφάνειες. Εργάσθηκε στο τσαγκαράδικο του πατέρα του και στα καράβια. Νέος εισήλθε στο εξομολογητήριο του όσιου Σάββα († 1948) στη μονή των Αγίων Πάντων. Η εξομολόγησή του αυτή αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στη ζωή του. Διαβάστε περισσότερα »

13425 - Μοναχός Αγάπιος Καυσοκαλυβίτης (1883 - 4 Απριλίου 1962)

Στην Πέτρα των Σαράντα Εκκλησιών της Α. Θράκης γεννήθηκε το 1883, ο κατά κόσμον Γεώργιος Στάθογλου του Γεωργίου και της Δούκαινας. Στο Άγιον Όρος ήλθε το 1902. Μοναχός εκάρη στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της σκήτης των Καυσοκαλυβίων από τον ιερομόναχο Αγάπιο τον Πνευματικό († 1919) το 1906. 

13424 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 4η Απριλίου

Ο άγιος Νεομάρτυς
και Ιερομάρτυς Νικήτας