Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020

13399 - Αγρυπνία και Λιτανεία στη Μικρή Αγία Άννα του Αγίου Όρους (βίντεο)


Ιερά Αγρυπνία και Λιτανεία με τα Άγια Λείψανα, κατά τη νύχτα της 27ης προς την 28η Μαρτίου 2020, με σκοπό την απαλλαγή ολοκλήρου του κόσμου από την απειλή εξαπλώσεως του ιού του κορονοϊού.
Ιερά Καλύβη Κοιμήσεως Θεοτόκου – 
Μικρά Αγία Άννα – Άγιον Όρος.

13398 - Ιερά Μονή Εσφιγμένου: Προσοχή στα ψευδή μηνύματα

Κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό πάρα πολλά μηνύματα, άλλα σε μορφή κειμένου και άλλα ηχητικά, τα οποία κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του συντάκτη τους και προτρέπουν να κοινοποιηθούν παντού.
        Μη δίνεται σημασία σε τέτοιου είδους μηνύματα.

13397 - Η Αγρυπνία στο Πρωτάτο από έναν Καρεώτη Μοναχό

Τελείωσε στο Πρωτάτο η εξάωρη αγρυπνία για τον κοροναϊό.
Η Ιερά Σκήτη των Καρυών όλη παρούσα. Νόμιζα θα ήταν το πολύ είκοσι. Ήλθαν τριπλάσιοι. Χωρίς φόβο. Μόνο με πίστη. Οι λαϊκοί μόνο επτά.
Τα ανοιξαντάρια δεν τα έφθασα. Άρχισε ο π. Ιάκωβος το αργό κεκραγάριο.
Το κέντρο της αγρυπνίας ο Άγιος Χαράλαμπος. Η φρεσκοαγιογραφημένη του εικόνα άριστη.
Στην Θεία κοινωνία όλοι.
Μετά την μεγάλη ευχή του νέου ιού ο π. Μακάριος του Ρωσικού είπε το ευλογημένη και άρχισε η Θεία Λειτουργία.

13396 - Ο Αγιορείτης Γέροντας Γαβριήλ για τη «μάστιγα» του Κορωνοϊού


Ο Γέροντας Γαβριήλ από το Άγιο Όρος στέλνει τις ευχές του σε όλο τον κόσμο και μιλάει για την πανδημία του κορονοϊού.

13395 - Φωτογραφίες από την Αγρυπνία και τη Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου


Δείτε τις φωτογραφίες εδώ: https://asceticexperience.com

13394 - Όλοι ενώσαμε με πόνο τις προσευχές μας με τους Αγιορείτες Μοναχούς

φωτογραφία αρχείου 
Όλο  το Άγιον Όρος μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου τέλεσε αγρυπνία αφιερωμένη στην Παναγία και στον Άγιο Χαράλαμπο για την προστασία των ανθρώπων από την παγκόσμια Πανδημία.
Λόγω των απαγορεύσεων οι προσκυνητές είχαν αποχωρήσει από το Άγιον Όρος  αλλά όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης ένωσαν την προσευχή τους με τους Αγιορείτες Πατέρες…
Ερημίτες σε δάση και σπηλιές, μοναχοί σε μικρά κελλιά, άγνωστοι σε

13393 - Αρσένιος μοναχός Σιμωνοπετρίτης (1913 - 15/ 28 Μαρτίου 1981)

Ήταν Ἠ­πει­ρώ­της στήν κα­τα­γω­γή. Γεν­νή­θη­κε τό 1913 στήν Φορ­τῶ­σα, ἕ­να χω­ριό τῶν Ἰ­ω­αν­νί­νων, ἀ­πό τόν Δη­μή­τριο καί τήν Χρυ­σαυ­γή. Οἱ γο­νεῖς του ἦ­ταν τα­πει­νοί καί πτω­χοί ἀλ­λά πι­στοί καί εὐ­γε­νεῖς. Τόν βάπτισαν δί­δον­τάς του  τό ὄ­νο­μα Νι­κό­λα­ος καί τόν ἀ­νέ­θρε­ψαν μέ τήν ἁ­πλή, πα­ρα­δο­σια­κή εὐ­λά­βεια τῆς ὑ­πα­ί­θρου. Ἔ­μα­θε λί­γα γράμ­μα­τα καί βο­η­θοῦ­σε το­ύς γο­νεῖς του στίς ποι­κί­λες δου­λει­ές τοῦ σπι­τιοῦ. Σάν παι­δί εἶ­χε ἕ­να ἀ­τύ­χη­μα. Βρέ­θη­κε ξαφ­νι­κά στά πό­δια ἑ­νός τα­ύ­ρου καί αὐ­θόρ­μη­τα ἐ­πι­κα­λέ­στη­κε τήν βο­ή­θεια τῆς Πα­να­γί­ας

13392 - «Αλείπτες Νεομαρτύρων: η προσφορά του Αγίου Όρους στη σωτηρία του Γένους»


Εισήγηση του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ με θέμα: «Αλείπτες (*) Νεομαρτύρων: η προσφορά του Αγίου Όρους στη σωτηρία του Γένους» στο Επιστημονικό Συνέδριο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: 240 χρόνια από το μαρτύριο του (1779 – 2019)» που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αθήνα από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2019.
(*) Αλείπτης: Ο πνευματικός που δια οδηγιών και παραινέσεων βοηθά τα πνευματικά του τέκνα να ξεφεύγουν από τις επιθέσεις του διαβόλου/ (αρχ) ο προπονητής αγώνων πάλης κατά την αρχαιότητα που άλειφε τους αθλητές με λάδι προκειμένου να ξεφεύγουν από τις λαβές των αντιπάλων

13391 - Ας γίνει κατά την πίστη μας

Του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτη
Όλη η ανθρωπότητα ζει κάτι το πρωτόγνωρο και έξω από τις συνήθειες όλων. Καλούμαστε όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε με σύνεση, σοβαρότητα και υπομονή.
Θα περάσει και αυτό, όπως και πολλά άλλα στο παρελθόν.
Οφείλουμε, όμως, με την στάση μας να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο πληγωμένοι από αυτόν τον πειρασμό, και με λιγότερα τραύματα.
Το οφείλουμε στο μέλλον μας, στο μέλλον των παιδιών μας, για την πατρίδα μας, για όλο τον κόσμο.