Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020

13365 - Βατοπαίδι: Ιερά Λιτανεία για την πανδημία που πλήττει την οικουμένη (βίντεο)


Σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη τιμήθηκε χθες η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε ιερά λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και ιερών λειψάνων που φυλάσσονται στη Μονή και ανεγνώσθησαν ειδικές ευχές για την πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει την οικουμένη.

13364 - Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός: «Χωρίς απελπισία, απόγνωση και πανικό να πορευθούμε ελπίζοντας στον Εσταυρωμένο» (βίντεο)

«Η Χάρις του Σταυρού να μας βοηθήσει ώστε όχι με απόγνωση, όχι με απελπισία, όχι με πανικό αλλά με ελπίδα στο Θεό να προχωρήσουμε και να αναπαύσουμε τον Ιησού Χριστό ο οποίος είναι ο νικητής του θανάτου, ο Παντοκράτωρ Κύριος και Δημιουργός ο Πλάστης και ο Αναπλάστης ώστε σε Αυτόν να πορευόμεθα, Αυτόν να ποθούμε, Αυτόν να ζητούμε,

13363 - Ο πόνος της ζωής μας γίνεται συνομιλία με τον Θεό


Ο μακαριστός Γέρων Μωυσής Αγιορείτης περιγράφει την πραγματική έννοια καθώς και την σημασία του πόνου στην ζωή μας, η οποία παραμένει ουσιαστικά άγνωστη μέχρι σήμερα ακόμη και σε πολλούς Χριστιανούς.

13362 - Είπε ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης


Αν κατακρίνεις, αν είσαι μεμψίμοιρος και αγαπάς να κάνεις το θέλημά σου, τότε, έστω και αν  προσεύχεσαι πολύ, η ψυχή σου θα  φτωχαίνει και θα λες: «Ο Κύριος με εγκατέλειψε». Δεν είναι όμως, ο Κύριος που σε εγκατέλειψε, αλλά εσύ παρεξέκλινες από την οδό της ταπεινώσεως και γι΄ αυτό δεν μένει η Χάρη του Θεού στην ψυχή σου. Είναι εύκολο όμως να εισέλθει αυτή στην ταπεινή ψυχή και να της δώσει ειρήνη και ανάπαυση στον Θεό.

13361 - Aρχιμ. Iερώνυμος Σιμωνοπετρίτης

• Ἀπό τὶς νέες ἁγιοκατατάξεις εἶναι καὶ ἐκείνη τοῦ ἱερομονάχου π. Ἱερωνύμου Σιμωνοπετρίτου, ὁ ὁποῖος χρημάτισε ἡγούμενος τῆς Μονῆς Σίμωνος Πέτρας τοῦ Ἁγίου Ὅρους, ἀλλά τὰ περισσότερα ἔτη τὰ ἔζησε στὴν Ἀνάληψι τοῦ Βύρωνος. Ἀποστέλλουμε κείμενο τοῦ ἱεροκήρυκος π. Δανιὴλ Ἀεράκη, ἐπί τῇ βάσει παιδικῶν καὶ νεανικῶν του ἀναμνήσεων γιὰ τὸν ὁσιακῆς βιοτῆς π. Ἱερώνυμο.
Του Αρχιμ. Δανιήλ Ἀεράκη
Ἀπὸ τὴ μία κορυφὴ στὴν ἄλλη
Ἡ Μονὴ Σίμωνος Πέτρας στὸ ὄρος Ἄθως (Ἅγιον Ὄρος) ἑνώνει τὴ γῆ μὲ τὸν οὐρανό. Εἶναι ὁ οὐρανοξύστης τῶν θείων ἀναβάσεων. Μετέωρος, σὰν νὰ μὴν

13360 - Άγιος Νεομάρτυς Λουκάς (†1802)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 23 Μαρτίου