Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020

13343 - Άκυρα όλα τα διαμονητήρια από 20 έως 30 Μαρτίου. Η απόφαση της Ιεράς Κοινότητας θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο

Κατόπιν και της χθεσινής αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου για προσωρινή παύση των ιερουργιών στις ανά τον κόσμο εκκλησίες, ακολούθησε, σήμερα, απόφαση εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για αναστολή της επισκέψεως προσκυνητών προς το Περιβόλι της Παναγίας λόγω της απειλής εξαπλώσεως του ιού του κορονοϊού, κατόπιν της επισήμου ενημερώσεως από πλευράς του Πολιτικού Διοικητού περί των αποφάσεων της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

13342 - Μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς το πλήρωμα της Εκκλησίας για την πανδημία του κορωνοϊού.


        Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω, 
Από το Φανάρι, από την καρδιά της Βασιλεύουσας Πόλης, από την πόλη της Αγιά Σοφιάς, της Μεγάλης Εκκλησίας, επικοινωνώ με τα προσφιλή πρόσωπά σας, με την κάθε μια και τον κάθε ένα, με αφορμή τις πρωτοφανείς συνθήκες, τη δοκιμασία, που διερχόμαστε ως ανθρώπινο γένος, εξαιτίας της παγκόσμιας απειλής που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, γνωστού ως Covid-19.

13341 - Φεύγουν και οι τελευταίοι προσκυνητές από το Άγιο Όρος. Αναστέλλονται όλα τα διαμονητήρια

      Νέους περιορισμούς και απαγορεύσεις αποφάσισε στην σημερινή, κρίσιμη συνεδρίασή της η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, που είχε ως θέμα της αποφυγή εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού, καθώς οι συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων προσκυνητών και εργαζομένων φαίνεται πως δεν απέδωσαν.
Στο πλαίσιο των νέων αυστηρών μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, αποφασίστηκε η αναστολή της ισχύος όλων των διαμονητηρίων μέχρι νεοτέρας, ενώ η είσοδος εργαζομένων

13340 - Εκοιμήθη ο π. Ανδρέας Καρακαλληνός


Αποκλειστικό του Πρακτορείου «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – Συμφώνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ενημερώνουμε το φιλαγειορίτικο αναγνωστικό κοινό και ιδιαιτέρως τους φίλους και τακτικούς προσκυνητές της Ιεράς Μονής Καρακάλλου, ότι, εκοιμήθη ύστερα από πολυχρόνια ασθένεια, ο Μοναχός Ανδρέας Καρακαλληνός, ευρύτερα γνωστός σε ολόκληρο τον Άθωνα και ένας από τους διακεκριμένους Γέροντες της αδελφότητος της Ιεράς Aγιορείτικης Μονής. Σήμερα, 19 Μαρτίου 2020, θα λάβει χώρα η Εξόδιος Ακολουθία.

13339 - Ψηφιακό Προσκυνητάρι της Ιεράς Μονής Διονυσίου

Καλώς ήλθατε, στο ψηφιακό προσκυνητάρι της Ιεράς Μονής Διονυσίου, την πολυμεσική εφαρμογή που ξεδιπλώνει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Μοναστηριού, την υλική αλλά και πνευματική ζωή και παρουσία του. Για την περιήγησή σας μπορείτε να εξερευνήσετε τις αφηγήσεις, να ανατρέξετε στο ιστορικό χρονολόγιο ή να διατρέξετε ελεύθερα το πλούσιο φωτογραφικό υλικό με εικόνες, κειμήλια, χειρόγραφα, έγγραφα και αρχιτεκτονική. Για ενδελεχέστερη μελέτη μπορείτε να συμβουλευτείτε τα κείμενα ιστορικής τεκμηρίωσης που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το προσκυνητάρι.
(Μεταβαση στην ΑΘΩΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΙΒΩΤΟ)
Ιερά Μονή Διονυσίου

13338 - Η προσευχή του Γέροντα Ιερόθεου (†2015)

«Εγώ δε ειμί σκώληξ,
και ουκ άνθρωπος»
λίγο κατάλαβα
την ομορφιά Του.
Πάντα λάθος κάνω
συνέχεια πέφτω έξω.
Μαθητής και δεν καταλαβαίνω
τον Διδάσκαλο.
Αλλιώς τον νόμιζα, με Δόξα
κι Αυτός ταπεινώνεται,
εμπτύεται, σταυρώνεται.
Δεν μπορώ να τον ακολουθήσω,
δεν αγρυπνώ μαζί του,
τον εγκαταλείπω
αν και υποσχέθηκα,
να τον ακολουθώ.
Αυτός παλεύει με το θάνατο

13337 - Μοναχός Νήφων Κωνσταμονίτης (1896 - 19 Μαρτίου 1985)

Γεννήθηκε στο χωριό Μάριου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου Κρήτης το 1896 ο κατά κόσμον Εμμανουήλ Σπαντιδάκης. Νέος πήγε να υπηρετήσει την πατρίδα και να την υπερασπισθεί. Αργότερα στο μοναστήρι του, που τον πίεζαν να χειροτονηθεί ιερεύς, έλεγε πως πήρε όπλο και μπορεί στον πόλεμο να κτύπησε κάποιον και να τον σκότωσε. Από τον λόχο του, έλεγε, ήταν ο μόνος που σώθηκε. Έλεγε συνεχώς τους Χαιρετισμούς της Παναγίας.
Εισήλθε στην ήσυχη και απόμερη μονή του άγιου πρωτομάρτυρος Στεφάνου-Κωνσταμονίτου το 1926 κι εκάρη μοναχός το 1928. Από το 1945 ήταν προϊστάμενος της μονής του. Διετέλεσε και τοποτηρητής της. Διαβάστε περισσότερα

13336 - Όσιος Ιννοκέντιος Βολογκόντσκυ (†1521)


Αγιορείτης άγιος
Μνήμη 19 Μαρτίου