Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020

13330 - Γιατί το Άγιο Όρος έχει συμπεριληφθεί στον διεθνή κατάλογο της UNESCO;

Το Άγιον Όρος αποτελεί ένα μνημειακό σύνολο παγκοσμίου ενδιαφέροντος, εγγράφηκε από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς (World Heritage List 454) διότι:
α) Στο Όρος συναντάται ένας μοναδικός συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και εκτεταμένης αρχιτεκτονικής δημιουργίας.
β) Το Άγιο Όρος έχοντας ευρεία επιρροή στον ορθόδοξο κόσμο, αποτελεί ένα πνευματικό κέντρο το οποίο για πολλούς αιώνες επηρεάζει μία εκτεταμένη περιοχή από τα Βαλκάνια μέχρι την Ρωσία, αλλά στις πέντε ηπείρους με μετόχια και μονές από την Αριζόνα των ΗΠΑ μέχρι την Αγγλία την Φιλανδία και την

13329 - Κορονοϊός: Τι προβλέπεται για Ιερές Μονές και Άγιο Όρος

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020»

13328 - Οι επιστολές και τα ποιήματα του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού. Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 6ο


Προηγούμενα:

13327 - Η Θεία Ευχαριστία κέντρο της Ορθοδόξου Λατρείας (Αρχιμ. Γεωργίου, Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου †8-6-2014)

Κατά την ορθόδοξη πίστη μας η Λατρεία δεν είναι κάποιος τομέας της ζωής του πιστού, αλλ’ όλη η ζωή του, που προσφέρεται εις τον Θεό, για να ενωθεί με την δική του ζωή και να αποκατασταθεί η Θεοκοινωνία εκείνη που υπήρχε στον Παράδεισο προ της πτώσεως.
Η Λατρεία δεν περιορίζεται σε ορισμένους χρόνους προσευχής (Όρθρος, Εσπερινός κ.τ.λ.). Οι ιδιαίτεροι χρόνοι της προσευχής είναι η αφετηρία, από την οποία ξεκινά η ψυχή του ανθρώπου, για να μεταβάλει

13326 - Η πυρκαγιά του 1952 στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, όπως την κατέγραψαν εφημερίδες και περιοδικά της εποχής

Σαν σήμερα, τη Δευτέρα 4/17 Μαρτίου 1952, πυρκαγιά αποτέφρωσε μεγάλο τμήμα της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος.
Πληροφορίες αντλούμε από δύο περιοδικά της εποχής τον Άγιο Παύλο τον Ξηροποταμίτη και την Αγιορειτική Βιβλιοθήκη, η οποία φιλοξένησε δυο επιστολές με συντάκτες τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αρχιμ. Γαβριήλ και τον Ιερομόναχο Νικόλαο Ξηροποταμινό.

13325 - Όσιος Μακάριος του Κολαζίνσκ (†1483)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 17 Μαρτίου