Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020

13306 - Οι χειρόγραφοι κώδικες που διαφυλάσσονται στο Άγιο Όρος

Οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους έχουν στην κατοχή και διαχείρισή τους την πλουσιότερη συλλογή ελληνικών χειρογράφων - κωδίκων στο κόσμο (κατά προσέγγιση 15.000) από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα.
Οι χειρόγραφοι κώδικες, περγαμηνοί και χαρτώοι, που διαφυλάσσονται στο Άγιο Όρος συγκεντρώθηκαν είτε ως επείσακτα αντικείμενα είτε ως δημιουργήματα Αγιορείτικων εργαστηρίων.
Ο πλούτος τόσο των θεματικών περιοχών που  Διαβάστε περισσότερα »

13305 - Μια έκθεση από τα άδυτα του Αγίου Όρους


Παρακολουθήστε το αφιέρωμά για τα Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας  “Άγιον Όρος – Βίος της Ερήμου” του Νίκου Κουκή στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας. Πρόκειται για τη πρώτη από μία σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του φετινού επετειακού και εορταστικού έτους, μιας και η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της.

13304 - Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον κορωνοϊό

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε υπό τήν προεδρεία της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και μελέτησε διεξοδικώς, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα του ιού Covid-19 (κορωνοϊού), με αίσθημα δε ποιμαντικής ευθύνης, επισημαίνει τα εξής:
α) Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση,

13303 - Όσιος Δανιήλ Κατουνακιώτης (1844-1929) και Αλέξανδρος Μωραϊτίδης (1851-1929) - Βίοι παράλληλοι

Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Θεολόγος
Ημέρα χαράς η σημερινή για τον Αγιορειτικό Μοναχισμό, τον φιλαγιορειτικό κόσμο και εν γένει  το πλήρωμα των Ορθοδόξων καθώς, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την Αγιοκατάταξη τριών μεγάλων μορφών του νεώτερου εν Αγίω Όρει μοναχισμού, του Γέροντος Ιωσήφ του ησυχαστού και των ασκητών  Εφραίμ του Κατουνακιώτου