Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020

13294 - Σε κλίμα συγκίνησης τα απολυτίκια των νέων Αγίων στην ΙΜΜ Βατοπαιδίου


Ήταν η είδηση που έκανε τις καμπάνες να ηχήσουν χαρμόσυνα, πρόκειται για την αναγγελία που δημιούργησε ρίγη συγκίνησης στην Αθωνική Πολιτεία.
Ο λόγος για τις αγιοκατατάξεις τριών σπουδαίων Αγιορειτών που άφησαν πίσω τους σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη.

13293 - Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής (1898 - 1959)

Γεννήθηκε τὸ ἔτος 1898 εἰς τὸ χωρίον Λεῦκες τῆς Πάρου. Ἡ Πάρος εἶναι ἕνα μικρὸ καὶ ἤρεμο νησὶ τῶν Κυκλάδων. Οἱ γονεῖς του ἦσαν πτωχοὶ καὶ ἀναγκάζονταν νὰ ἐργάζωνται πολὺ διὰ νὰ συντηρήσουν τὴν οἰκογένειά τους. Ὁ πατέρας του ὠνομάζετο Γεώργιος καὶ ἀπέθανε πολὺ ἐνωρίς. Ἡ μητέρα του Μαρία ἀνέλαβε τὴν προστασία ὅλης τῆς οἰκογενείας. Ἡ μητέρα του ἦταν εὐλογημένη ψυχὴ καὶ εἶχε ἁπλότητα καὶ ἀκεραιότητα χαρακτῆρος καὶ ἐπήγαμε πολὺ συχνὰ εἰς τὴν Ἐκκλησίαν διὰ νὰ λειτουργηθῆ, ἀλλὰ καὶ διὰ νὰ περιποιηθῆ τὸν Ἱερὸν ναόν. Διαβάστε περισσότερα »

13292 - Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης (1912 - 1998)

Ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός (†2009), που τον γνώριζε καλά, γράφει περί αυτού, δίχως υπερβολή: «Μέσα στην αγιορειτική συνείδηση η μορφή του Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτου έχει χαραχθεί ως οσιακή. Η ζωή του ήταν ένα συνεχές μαρτύριο συνειδήσεως. Δεν μελέτησε μόνο τους Πατέρες, αλλά τους ακολούθησε και εφάρμοσε με ακρίβεια στη ζωή του τη διδασκαλία τους. Ιδιαίτερα καθοδηγήθηκε από τον πνευματικό του πατέρα, Γέροντά μας Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Δεν άσκησε μόνο την μαρτυρική υπακοή, αλλά έγινε και ο χαρισματούχος υποτακτικός. Διαβάστε περισσότερα »

13291 - Όσιος Δανιήλ Κατουνακιώτης (1846 -1929)

Ο Όσιος Δανιήλ γεννήθηκε στην Σμύρνη το ίδιο έτος με τον άγιο Νεκτάριο (1846). Το κατά κόσμον όνομα του ήταν Δημήτριος Δημητριάδης. Ήταν ο μικρότερος γιος μιας ευσεβούς, πολύτεκνης οικογένειας και αριστούχος της περίφημης Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης. Έχοντας διακαή πόθο να μονάσει έφυγε σε νεαρή ηλικία (19 ετών) από την οικογένεια του και επισκέφθηκε στην αρχή, μετά από συμβουλή του Αγιοταφίτη πνευματικού του, διάφορα μοναστήρια στην Πελοπόννησο και στα νησιά (Ύδρα, Τήνο, Πάρο, Ικαρία), όπου γνώρισε σπουδαίους και φημισμένους για την αγιότητα τους Γέροντες. Διαβάστε περισσότερα »

13290 - Οι Ακολουθίες των νέων Αγιορειτών Αγίων

13289 - Ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες στην ΙΜΜ Βατοπαιδίου! (βίντεο)

Ήταν η είδηση που έκανε τις καμπάνες να ηχήσουν χαρμόσυνα, πρόκειται για την αναγγελία που δημιούργησε ρίγη συγκίνησης στην Αθωνική Πολιτεία.
Ο λόγος για τις αγιοκατατάξεις τριών σπουδαίων Αγιορειτών που άφησαν πίσω τους σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη.

13288 - Νέοι άγιοι: Έγραψαν έπη αγιότητας και παραμυθίας του κόσμου!

Πώς να αρχίσεις, πώς να συνεχίσεις και πώς να τελειώσεις; Τι κόσμου επίσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιήσει η γραφή, που θα αναγγείλει μυστήρια παράδοξα, μεγάλα και περιπόθητα, ακραία, φίλια, καρδιακά, ευφρόσυνα, κοπιώδη, θεανθρώπινα;
Που ο κόσμος έγινε στις μέρες μας πιο σκοτεινός απ’ το σκοτάδι, και αυτοί -οι νέοι άγιοι μας- φωτίζουν τα χάη της ύπαρξης και της ζωής, επαναφέρουν και τακτοποιούν τη ζωή στο πρώτο της κάλλος!

13287 - Αγιοκατατάξεις Οσίων Γερόντων Ιωσήφ του Ησυχαστού- Δανιήλ Κατουνακιώτη- Εφραίμ Κατουνακιώτη

Όσιος Δανιήλ Κατουνακιώτης
Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής
Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης
      Έλαβε χώρα εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η πολυαναμενόμενη Αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, καθώς αυτή είχε προαναγγελθεί δια στόματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στις 20 Οκτωβρίου 2019, κατά τη διάρκεια της επισήμου επισκέψεως της Α.Θ. Παναγιότητος στο Άγιον Όρος.
Συγκεκριμένα αγιοκατάχθηκαν οι Αγιορείτες, Εφραίμ Κατουνακιώτης, Δανιήλ Κατουνακιώτης και ο Ιωσήφ Ησυχαστής όπως προαναφέρθηκε.

13286 - Άγιος Γρηγόριος Κωνσταντινουπολίτης, γέροντας Γρηγορίου Παλαμά και Αθανασίου Μετεωρίτη

Αρχάς του 2020 κυκλοφόρησε από τη «Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη», φορέα που διαχειρίζεται με ιδιαίτερο Tόπο στο διαδίκτυο τη μετεωρίτικη βιβλιογραφία, το βιβλίο ενός αγίου του 14ου αιώνα, του Γρηγορίου Βυζαντίου. Το βιβλίο έγινε με επιμέλεια του μοναχού Νήφωνος Σιμωνοπετρίτη ως το πρώτο βιβλίο της σειράς «Μετεωρίτικα Τετράδια», με υπεύθυνο τον π. Ιουστίνο Σιμωνοπετρίτη, δημιουργό της Μετεωρίτικης

13285 - Αρχιμανδρίτης Τύχων, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα: «Ὀρθοδοξία καί ἀληθινή ψυχική ὑγιεία»

Τό ἀπόγευμα τῆς Α΄ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν ἐτελέσθη ἡ ἀκολουθία τοῦ Κατανυκτικοῦ ἑσπερινοῦ στόν Ἱερό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Κομοτηνῆς, Χοροστατοῦντος τοῦ Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος, κατά τήν διάρκειαν τοῦ ὁποίου ὡμίλησε ὁ προσκεκλημένος Ἀρχιμανδρίτης π. Τύχων, Καθηγούμενος

13284 - Γέροντας Φιλήμων Σταυρονικητιανός: «Εικόνα Θεού, κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν»

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος
Με τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Κυριακής Α' Νηστειών, 8η μηνός Μαρτίου τ.έ, η τέταρτη κατά σειρά πνευματική ομιλία στο πλαίσιο των "Ιερών Φωτείων" 2020, στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης.

13283 - Γέροντας Χρυσόστομος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης: «Η σχέση του Αγίου Νεκταρίου με το Άγιον Όρος»

Με κατάνυξη και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το εσπέρας της Α’ Κυριακής των Νηστειών, 8 Μαρτίου 2020, ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Τριάδος Ηρακλείου Αττικής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Γέροντας της Ιεράς Καλύβης Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγ. Παντελεήμονος Αγίου Όρους ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Η σχέση του Αγίου Νεκταρίου με το Άγιον Όρος».

13282 - Γέροντας Ιλαρίωνας Νεασκητιώτης: «H “Αναστήλωση” της Εικόνας του Θεού»

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε την Κυριακή ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Ά Κυριακής των Νηστειών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, στον Ιερό Ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης Νέας Χώρας Χανίων.
Μετά την τέλεση της Ακολουθίας του Εσπερινού, σε έναν κατάμεστο από πιστούς ενορίτες και προσκυνητές Ιερό Ναό, ο Οσιολογιώτατος Γέροντας Μοναχός Ιλαρίωνας εκ του Ιερού Κελλίου Αγίου Χαραλάμπους

13281 - Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες (Μνήμη 9 Μαρτίου), προστάτες της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους

... ομολογώ, ότι χαίρομαι για το ότι, οι υπεύθυνοι της στον Άθωνά μας Ιεράς Μονής του Ξηροποτάμου, σε απόλυτη ιεροπαραδοσιακή συμφωνία, και σε ευλαβή αναφορά του θαύματος που περιγράφεται στο συναξάρι, το σύνολο των προστατών της Τεσσαράκοντα αγίων Μαρτύρων, στα επίτιτλα, στα σύμβολα και στις σφραγίδες