Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020

13274 - Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη./ Sveta Gora - Nebeski Grad

1. Sveta Gora - Nebeski Grad: Bogorodičin vrt /
1. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Το Περιβόλι της Παναγίας

Το «Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη» είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ με 11 επεισόδια που επικεντρώνεται σε γεγονότα και θέματα που αφορούν τη ίδρυση, ανάπτυξη και την πνευματική κληρονομιά της μοναδικής "μοναστικής δημοκρατίας" στον κόσμο. Πέντε ιστορικά και έξι θεματικά επεισόδια δείχνουν τα κομβικά σημεία της χιλιετούς ιστορίας του Αγίου Όρους, τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα, τις επιρροές, τις προοπτικές, καθώς και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του.

13273 - Ο νέος κτήτωρ της μονής Ξενοφώντος Παΐσιος Καυσοκαλυβίτης και η ανασύσταση των αθωνικών κοινοβίωνστο: Ιακώβου Μνήμη. Τόμος εις μνήμην του μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κυρού Ιακώβου Σωφρονιάδη (1947 - 2018), σ. 295-324.
Θεσσαλονίκη 2020

13272 - Η δύναμη της προσευχής (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Η δύναμη της προσευχής δίνει εσωτερική βεβαιότητα στον άνθρωπο. Όταν νιώσει μέσα του αυτήν την βεβαιότητα, τότε το θαύμα θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο.
Η προσευχή είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση καθενός μας. Η έλλειψή της από την ζωή μας μάς απομακρύνει σταδιακά από τον Θεό, μας αποξενώνει και μάς γεμίζει αμφιβολίες.
Μήπως μας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως, δηλαδή, έχουμε αμφιβολίες και μένουμε κολλημένοι σ' αυτές; Μήπως ζητάμε θαύματα και δεν γίνονται; Μήπως, τελικά, πρέπει να το παραδεχθούμε ότι φέρουμε ευθύνη;

13271 - Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού «Επιστολές και Ποιήματα» – Πατριαρχική Ευλογία13270 - Οι Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο

Πρώτοι Χαιρετισμοί σήμερα και οι ναοί θα γεμίσουν πιστούς που θέλουν να ακούσουν το «Άγγελος Πρωτοστάτης…», που είναι τόσο δεμένο με την πορεία προς την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση.
Ένα από τα λαοφιλέστερα ποιήματα της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και φιλολογικό μνημείο άφταστης τελειότητας, που ακούγεται κατά τους Χαιρετισμούς, είναι ο Ακάθιστος Ύμνος. Ένας ύμνος προς την Παναγία, που, όταν ψάλλεται στις εκκλησίες κατά τη

13269 - Ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των Ιερών Μονών Αγίου Όρους – Χαιρετισμοί


Χαιρετισμοί στην εκδήλωση για την Ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των Ιερών Μονών Αγίου Όρους, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. (https://www.pemptousia.gr)
Σχετικά: