Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020

13268 - Το θέλημα του Θεού (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

- Γέροντα, τι σημαίνει εμπιστοσύνη στον Θεό;
Η εμπιστοσύνη στον Θεό είναι η ασφάλεια, που νιώθει κανείς μέσα από την προσευχή και την επικοινωνία, που έχει μαζί Του. Αυτήν την εμπιστοσύνη, μπορεί να την δείχνει σε όλη την ζωή του, στην καθημερινότητά του, βάζοντας τον ίδιο τον Θεό μέσα στην ζωή του.
Όπως, για παράδειγμα, το παιδί, όταν νιώθει μόνο του, το κυριεύει τρόμος και πανικός, ενώ μόλις νιώσει την παρουσία του πατέρα του, εξαφανίζεται ο φόβος, γιατί νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.
- Τι προσφέρει στον άνθρωπο η εμπιστοσύνη στον Θεό;

13267 - Ο Αρχιμ. Τύχων, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους, στην Κομοτηνή

Τό ἀπόγευμα τῆς Α΄ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν καί ὥρα 6ην ἀπογευματινήν θά τελεσθῇ ἡ ἀκολουθία τοῦ Κατανυκτικοῦ ἑσπερινοῦ στόν Ἱερό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Κομοτηνῆς, Χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος, κατά τήν διάρκειαν τοῦ ὁποίου θά ὁμιλήσῃ ὁ προσκεκλημένος Ἀρχιμανδρίτης Τύχων, Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Σταυρονικήτα τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ὁ ὁποῖος θά ἀναπτύξῃ τό θέμα: «Ὀρθοδοξία καί ἀληθινή ψυχική ὑγιεία».
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

13266 - Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Αχρίδος και Ζίτσης (†1956)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Μαρτίου
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1880 στο χωριό Λέλιτς της κεντροδυτικής Σερβίας. Ήταν το πρώτο από τα εννέα τέκνα των ευσεβών αγροτών Δραγομίρου και Αικατερίνης. Ασθενικός στη σωματική του διάπλαση και κράση, επέδειξε από μικρός την ευφυΐα του, την μεγάλη του αγάπη προς την Εκκλησία και το Θεό και την κλίση προς τον μοναχικό βίο. Σπούδασε, παρά το γεγονός της μεγάλης πτωχείας της οικογενείας του, στη θεολογική σχολή του Βελιγραδίου, ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας στη Βέρνη της Ελβετίας

13265 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Βούλγαρος (†1784)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Μαρτίου
Μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Μαρτίου 1784
Ο Άγιος καταγόταν από την Βουλγαρία, ήταν νέος 18 ετών, όμορφος στην όψη, γνώριζε δε και γράμματα.
Για κάποιο λόγο αρνήθηκε τον Χριστό και έγινε μουσουλμάνος.
Μετά από λίγο καιρό συναισθάνθηκε το μεγάλο κακό που έπαθε, μετανόησε, έφυγε από την πατρίδα του και πήγε στο Άγιο Όρος.
Εγκαταστάθηκε στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, όπου έμεινε για τρία χρόνια,