Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020

13191 - Ο άγιος Σιλουανός στο Άγιον Όρος

Σειρά κυριακάτικων κηρυγμάτων
του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία
Σε σειρά συντόμων κηρυγμάτων, αδελφοί χριστιανοί, σας παρουσιάζω τον άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, ένα από τους σύγχρονους αγίους της Εκκλησίας μας. Είχαμε μείνει στο σημείο που ο Συμεών (αυτό είναι το βαπτιστικό όνομα του) χαιρέτισε τους οικείους του, για να φύγει για το Άγιο Όρος, να αφιερωθεί εκεί στον Θεό.
Έφθασε ο Συμεών στο Άγιο Όρος το φθινόπωρο του 1892 και πήγε

13190 - Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ ερμηνεύει την παραβολή του Ασώτου


Σήμερα, 16 Φεβρουαρίου 2020 Κυριακή του Ασώτου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην τράπεζα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ εξήγησε και ερμήνευσε την σήμερα αναγνωσθείσα παραβολή του Ασώτου Υιού.

13189 - Δοξαστικό Αίνων Κυριακής του Ασώτου (Ψάλλουν οι Πατέρες του Κελλιού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σκήτης Κουτλουμουσίου)


Οι Πατέρες του Κελλιού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σκήτης Κουτλουμουσίου ψάλλουν το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής του Ασώτου, «Πάτερ αγαθέ…», μέλος του Πέτρου Πελοποννησίου, Ήχος πλάγιος του δευτέρου
«Πάτερ αγαθέ, εμακρύνθην από σού μή εγκαταλίπης με, μηδέ αχρείον δείξης τής βασιλείας σου, ο

13188 - Του Ασώτου (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Του Ασώτου σήμερα και η ευαγγελική περικοπή μας αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο, διαχρονικά, την κατάσταση, που έχουμε βρεθεί μετά την απομάκρυνσή μας από τον Θεό - Πατέρα.
Απαιτεί ο υιός από τον πατέρα του «το επιβάλλον μέρος της ουσίας». Το μερίδιό του, δηλαδή, από την περιουσία του πατέρα, το οποίο θεωρεί ότι δικαιωματικά του ανήκει.
Δεν περιμένει να κληρονομήσει, αλλά απαιτεί! Θέλει να φύγει μακριά από την πατρική εστία, να ζήσει μόνος του.
Στηρίζει τις ελπίδες του στην κληρονομιά, που απαίτησε από τον πατέρα. Σ'

13187 - Κυριακή του Ασώτου