Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

13175 - Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου αναπαύεται ο εορτάζων, αύριο, Άγιος Συμεών

Εορτάζει αύριο 13 Φεβουαρίου o Όσιος Συμεών Κτήτορας της Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.
Ο Όσιος Συμεών ήταν βασιλιάς των Σέρβων με το όνομα Στέφανος Α’ Νεμάνια (στις Βυζαντινές πηγές Νεεμάν) και πατέρας του Οσίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας (14 Ιανουαρίου). Το 1196 μ.Χ. παραιτήθηκε από τον θρόνο και αναχώρησε στο Άγιον Όρος, όπου μαζί με

13174 - Εκδηλώσεις τιμής στο μακαριστό παπα-Χαράλαμπο Διονυσιάτη στη γενέτειρά του

       Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο μακαριστό γέροντα παπα-Χαράλαμπο (ο οποίος καταγόταν από το Αρκαδικό Δράμας) προηγουμένου της Ιεράς Μονής αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους, στον οποίο είναι αφιερωμένο το εγκόλπιο ημερολόγιο του 2020 της Ιεράς Μητροπόλεώς Δράμας.
Την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό αγίου Ευγενίου Αρκαδικού

13173 - Προσφορά αίματος από Βατοπαιδινούς μοναχούς (φωτογραφίες)


Οι φωτογραφίες προέρχονται από αιμοδοσία την οποία διοργάνωσε η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, μαζί με Έλληνες γιατρούς, προς όφελος των αδελφών τους στον κόσμο.

13172 - Ο άγιος Σιλουανός. Παιδικοί και νεανικοί χρόνοι

Σειρά κυριακάτικων κηρυγμάτων
του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία
Επειδή, αγαπητοί μου, τα προηγούμενα κηρύγματα, με την δογματική τους διδασκαλία, θεωρήθηκαν ως ακατάληπτα για τον λαό, αρχίζουμε νέα σειρά κηρυγμάτων με τον βίο και την διδασκαλία των αγίων μας.
Αρχίζουμε με τον άγιο Σιλουανό, ένα εκ των τελευταίων αγίων της Εκκλησίας μας.
Ο άγιος Σιλουανός, που το κοσμικό του όνομα ήταν Συμεών Ιβάνοβιτς, καταγόταν από μία πτωχή ρωσική οικογένεια, από το χωριό Σόβσκ της επαρχίας Λαμπεντάσκ. Γεννήθηκε το 1866 και έγινε μοναχός στον Άθωνα, στο Άγιο Όρος. Πέθανε την 24 Σεπτεμβρίου 1938. Λίγα γνωρίζουμε από την παιδική του και νεανική του ηλικία. Όταν ήταν μικρός, 4 ετών περίπου, ο πατέρας του μια παγερή νύκτα φιλοξένησε σπίτι του ένα πλανώδιο βιβλιοπώλη. Ο πατέρας είπε στην κουβέντα με τον ξένο κάτι για τον Θεό. Αλλά αυτός ήταν άθεος και είπε: «Ποιος βρήκε τον Θεό;.. Τρέχα-γύρευε να βρείς τον Θεό»! Και ο μικρός Συμεών, όταν έφυγε ο ξένος, είπε στον πατέρα του: «Εγώ, όταν θα μεγαλώσω, θα τρέξω να γυρέψω και θα βρω τον Θεό»!