Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2020

13154 - Ο Καθηγούμενος Ελισσαίος Σιμωνοπετρίτης στη Θεσσαλονίκη με τον νέον Άγιον

Κορυφώνονται οι λατρευτικές εκδηλωσεις της πανηγύρεως του αγ. Χαραλάμπους στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι της Θεσσαλονίκης, χοροστατούντος και ιερουργούντος του πανοσιολογιώτατου Καθηγουμένου της ι.μ. Σίμωνος Πέτρας αρχιμ. Ελισσαίου, κατά την εσπέρα της 9ης Φεβρουαρίου 2020. Με αγιορείτικη λαμπρότητα τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός επί τη μνήμη του αγ. Χαραλάμπους.

13153 - Οι επιστολές του Μωραϊτίδη, ως πηγές πληροφοριών για Μορφές Αγίων Γερόντων

Οι επιστολές του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, αυτές δηλ. που έχουν εκδοθεί, όπως επίσης και κάποιες ανέκδοτες, αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών αναφορικά με τον πνευματικό σύνδεσμο του Σκιαθίτη λογίου με Μορφές αγίων Γερόντων, όπως επίσης και την πνευματική καθοδήγηση την οποία ελάμβανε μέσω αυτών. 
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως, το περιεχόμενο των επιστολών δεν έχει τύχει της έρευνας εκείνης, η οποία θα μας δώσει τον κεκρυμμένο τους θησαυρό, δηλ. την ορθόδοξη πνευματική συγκρότηση του Μωραϊτίδη.

13152 - Η ταπείνωση

Ο φαρισαϊσμός είναι μια ασθένεια που δηλητηριάζει την ψυχή του ανθρώπου.
Τα συμπτώματα της ασθενείας είναι η έπαρση και ο κομπασμός, η αρρωστημένη αυτοπεποίθηση του αλάθητου και μια μόνιμη κρίση για την συμπεριφορά του άλλου.
Μοναδικό φάρμακο η ταπείνωση. Ο τελώνης του ευαγγελίου μας δείχνει τον δρόμο.
Η ταπείνωση του τελώνη λάμπει σαν χρυσάφι από την καθαρότητα της ψυχής του, σε αντίθεση με την έπαρση του Φαρισαίου, του οποίου η ψυχή ήταν μαυρισμένη από τον εγωισμό και την εμπάθεια που ήταν κυριευμένη.
Ας αποφύγουμε αδελφοί την έπαρση του φαρισαίου που οδηγεί στην απώλεια.

13151 - Μοναχός Ησύχιος Κωνσταμονίτης (1906 - 9 Φεβρουαρίου 1979)

Ένας κρυμμένης αρετής μοναχός ήταν και ο μακάριος Ησύχιος Κωνσταμονίτης, ο κατά κόσμον Γεώργιος Ιωάννου Αραμπατζής. Γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1906. Νέος ήλθε στην Ελλάδα κατά την πολύκλαυστη μικρασιατική καταστροφή. 
Στη μονή Κωνσταμονίτου εισήλθε το 1926 ως δόκιμος. Δεν γνώριζε πολύ καλά ελληνικά. Ένα γεροντάκι της μονής του έμαθε την ελληνική