Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020

13150 - Η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε τον νέον Άγιον της Ορθοδοξίας

Σε κλίμα ιεράς κατανύξεως πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του ιερού λειψάνου του οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου στο ιερό μετόχιο του αγ. Χαραλάμπους της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στη Θεσσαλονίκη. Το ιερό σέβασμα προσεκομισε ο π. Ιάκωβος Σιμωνοπετρίτης, συνοδευόμενος από τους π. Αθανασιο, και π. Αρτέμιο Σιμωνοπετριτας και παρέλαβε ο οικονόμος του μετοχίου πρωτοπρ. Αθανάσιος Γκίκας.

13149 - Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη: Θησαυροί


http://athosmoviearchive.blogspot.com
Τίτλος και πνευματικά δικαιώματα: Από την αρχή της ιστορίας του, το Άγιο Όρος αποτέλεσε χώρο για τη δημιουργία πολλών έργων τέχνης: στον τομέα της αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής τοιχογραφίας, εικονογραφίας, ψηφιδωτών, βυζαντινών ψαλμωδιών κλπ. Το όγδοο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Holy Mountain: Η Ουράνια Πόλη έχει μόλις αφιερωθεί σε αυτό το τμήμα της κληρονομιάς του Αγίου Όρους, δηλαδή στην πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά της «μοναστικής δημοκρατίας».

13148 - Ιερομόναχος Θεόδωρος Γρηγοριάτης (1885 - 8 Φεβ/ρίου 1964)

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Γεωργίου Κακούνης γεννήθηκε στα χωριό Καστρί της Λακωνίας το 1885. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Δημήτριο, τον μετέπειτα Καυσοκαλυβίτη μοναχό Ιερόθεο (†1968), νέοι ξενιτεύθηκαν για την Αμερική. Πήγαν να εργασθούν, για να βοηθή­σουν τη φτωχή τους οικογένεια. Μία ημέρα, πηγαίνοντας σ’ ένα θέατρο για να ψυχαγωγηθούν και να ξεκουρασθούν, είδαν ένα φοβερό θέαμα. Χορός δαιμόνων να περιφέρεται γύρω από το κτίριο και να γκρεμίζει στην αμαρτία νέους και νέες. Τρομαγμένοι αναχώρησαν για το Άγιον Όρος, ποθώντας τη σωτηρία της ψυχής τους.
Το 1903 ο Θεόδωρος προσήλθε στην ιερά σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, στην

13147 - Μοναχός Θωμάς Αγιοπαυλίτης (1881 - 8 Φεβρουαρίου 1949)

Γεννήθηκε στην Τρίπολη της Τραπεζούντος το έτος 1881, ο κατά κόσμον Θεόδωρος Σιδερίδης. Πάντοτε διακρινόταν μεταξύ των αδελφών της ιεράς μονής Αγίου Παύλου για την αγαθότητα, την απλότητα, την πίστη και την πρόθυμη υπακοή του. Προσήλθε στη μονή το 1934 κι εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός το 1935.
Το Πάσχα του 1936, κατά την έξοδο των πατέρων στον αύλειο χώρο της μονής, για να κάνουν Ανάσταση, ο ηγούμενος Σεραφείμ (†1960), μετά

13146 - Άγιος Σάββας ο Β΄, αρχιεπίσκοπος των Σέρβων (†1271)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Φεβρουαρίου