Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2020

13126 - Διπλή γιορτή στο Βατοπαίδι. Γιορτάζουν την Θεοτόκο την Παραμυθία και τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό

φωτ. από Πανήγυρη 2015
Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου γιορτάζει την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας και τιμά την Μνήμη του Βατοπαιδινού Αγίου Μάξιμου του Γραικού. 
    Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις αρχίζουν το βράδι της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου με Αγρυπνία. Θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ.
Σχετικά:

13125 - Εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την Λαυριωτική Ιερά Καλύβη του Τιμίου Σταυρού της Ιεράς Σκήτης Αγίας Άννης (βίντεο, φωτογραφίες)

Ειδική εκδήλωση  - παρουσίαση του έργου της κτιριακής αποκατάστασης που πραγματοποιείται στην Ιερά Καλύβη του Τιμίου Σταυρού, στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης, στο Aγιον Ορος, οργάνωσε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Athonite Heritage Foundation (Ίδρυμα Αθωνικής

13124 - Μοναχός Ιάκωβος Βατοπαιδινός (1807 - 2 Φεβρουρίου 1904)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Βαρσαμάς γεννήθηκε στο χωριό Παναγία της νήσου Θάσου το έτος 1807. Στη μονή Βατοπεδίου ήλθε το 1829. Κατά τη μοναχική του κουρά από Ιωάννης ονομάσθηκε Ιάκωβος.
Επί εξήντα έτη διετέλεσε τυπικάρης άριστος στο Καθολικό της μεγάλης μονής. Έχαιρε άκρας εκτιμήσεως άπ όλη την πολυπληθή αδελφότητα, λόγω της οσιότητος του βίου του, Διαβάστε περισσότερα »

13123 - Προηγούμενος Ανδρέας Αγιοπαυλίτης (1904 - 2/2/1987)

Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Άγγελος Ευαγγελάτος στο χωριό Αγκών της Κεφαλλονιάς το 1904. Ο πατέρας του Γρηγόριος στα τέλη του βίου του εκάρη μοναχός στη μονή του Αγίου Παύλου. Ως λαϊκός εργάσθηκε ως αστυνομικός. Καθημερινά από τότε έλεγε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, τους οποίους γνώριζε άπ’ έξω. Το 1934 ήλθε στη μονή του Αγίου Παύλου.  Διαβάστε περισσότερα »

13122 - Εις την Υπαπαντήν του Κυρίου († Αρχ. Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους)

Ο μωσαϊκός νόμος, ο οποίος επρόσταζε να προσφέρεται κάθε πρωτότοκο αρσενικό βρέφος στον Ναό του Σολομώντος την τεσσαρακοστή ημέρα από της γεννήσεώς του, απέβλεπε στο να προετοιμάση τον Ισραηλιτικό λαό, όπως και άλλες διατάξεις του Νόμου, για την έλευσι του Μεσσίου. Για εκείνον τον μοναδικό πρωτότοκο Υιό τής Παρθένου, ο οποίος θα ήτο ολοκληρωτικά αφιερωμένος εις τον Θεόν, δηλαδή τον Μεσσίαν. Είχε λοιπόν μεσσιανικό χαρακτήρα αυτή η εντολή. Και με παρόμοιες εντολές διατηρήθηκε στον Ισραηλιτικό λαό η συνείδησις της ανεπαρκείας του Νόμου για την σωτηρία των ανθρώπων και της