Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020

13103 - Εσπερινός εορτής Τριών Ιεραρχών. Ομιλία του Γέροντα Βαρθολομαίου ΕσφιγμενίτουΟμιλία του Γέροντα Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτου κατά τον εσπερινό της εορτής των Τριών Ιεραρχών στο Αρκαλοχώρι.

13102 - Στην έρημο του Αγίου Όρους παράγεται ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Στην έρημο του Αγίου Όρους η ζωή είναι δύσκολη, το τοπίο βραχώδες και άνυδρο και οι μετακινήσεις λιγοστές γιατί γίνονται είτε με τα πόδια, είτε με μουλάρια. Όμως, εκεί παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – αγουρέλαιο «Της Ερήμου» από τους μοναχούς της Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου (φωτ. αριστερά), της Μικράς Αγίας Άννας, η οποία ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Πρόκειται για ένα προϊόν περιορισμένης παραγωγής, που προκύπτει

13101 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη του Αγίου Σάββα Α΄ των Σέρβων στο Χιλιανδάρι

Την Δευτέρα 27/ 14 Ιανουαρίου εορτάστηκε στο Άγιο Όρος η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Σάββα, κτίτορος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους και πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας.
Με την ευκαιρία αυτή, τελέστηκε στο μοναστήρι λαμπρή πανήγυρη, με τη συμμετοχή πολλών μοναχών από διάφορα Μοναστήρια και Κελλιά του Αγίου Όρους και δεκάδων πιστών, κυρίως Σέρβων.Την παραμονή της

13100 - Εκοιμήθησαν δυο Αγιορείτες Πατέρες

Ο Γέροντας Σάββας


Εκοιμήθησαν χθες 28 Ιανουαρίου 2020 δυο Αγιορείτες Πατέρες.
Ο Ιερομόναχος Σεραφείμ Φιλοθεΐτης και ο Μοναχός Σάββας, Γέροντας του Ιερού Χιλινδαρινού Κελλιού των Αγίων Αρχαγγέλων (Σαββαίων).
Σήμερα ετελέσθη η νεκρώσιμη ακολουθία των.
Αιωνία τους η μνήμη.

13099 - Η κοίμηση του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστού, όπως την έζησε ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης


Ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ περιγράφει την οσιακή κοίμηση του οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή όπως την έζησε στον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα και άλλους πατέρες. Η λήψη έγινε στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής του Αγ. Αντωνίου στην Αριζόνα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2014.

13098 - Φωτογραφίες χειρογράφων και της πρώτης έκδοσης της Φιλοκαλίας

Πολλοί πιστεύουν ότι η Φιλοκαλία είναι ένα βιβλίο που έγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αθωνίτης.  Στην πραγματικότητα, η Φιλοκαλία είναι μια ανθολογία, μια συλλογή κειμένων από αγίους της ησυχαστικής παράδοσης, που στην αρχική της έκδοση περιελάμβανε τριάντα έξι συγγραφείς που έζησαν μεταξύ του 4ου και του 15ου αιώνα. Εκείνοι που συνέταξαν την πρώτη αυτή έκδοση ήταν οι άγιοι Μακάριος Νοταράς, Επίσκοπος Κορινθίας (1731-1805) που επέλεξε το υλικό και ο Νικόδημος ο Αθωνίτης (1749-1809) που το έλεγξε και έκανε τις κατάλληλες βελτιώσεις.
Το υλικό που επέλεξε ο Άγιος Μακάριος Νοταράς επιλέχθηκε από την

13097 - Ιερομόναχος Φιλάρετος Κωνσταμονίτης (1890 - 29 Ιαν. 1963)

[…] Ως ηγούμενος, από το 1949, διατήρησε τη φιλάρετη βιοτή του απαραχάρακτα. Με την καλοκαγαθία του έριχνε στο φιλότιμο τους μοναχούς του. Τους διόρθωνε με την υπομονή του και τη θερμή προσευχή του. Δεν δυσκολευόταν διόλου ως ηγούμενος συχνά να παίρνει τη θέση και του τελευταίου διακονητή. Διατήρησε έως του τέλους του αξιοθαύμαστη ακτημοσύνη. Πολλά περιστατικά του ένθεου βίου του πιστοποιούν το προορατικό του χάρισμα. Ιδιαίτερη αγάπη είχε στην Παναγία, προς την οποία πολλές φορές την ημέρα έλεγε τους Χαιρετισμούς της. […] 
Διαβάστε περισσότερα

13096 - Μοναχός Χρυσόστομος Κατουνακιώτης (1903 - 29 Ιαν. 1989)

Γεννήθηκε στο Νέο Καρλόβασι της Σάμου το 1903. Το 1930 «τρωθείς από τον θείον έρωτα εγκατέλειψεν τα εγκόσμια και ήλθεν εις το Περιβόλι της Παναγίας». Εισήλθε στην ιερά μονή Ξηροποτάμου και μετά την κανονική δοκιμασία εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός. Διακρίθηκε για την υπακοή του και τον ζήλο του προς όλα τα διακονήματα. Γι’ αυτό τον αγαπούσαν όλοι οι μοναχοί, και ιδιαιτέρως ο Γέροντάς του Προηγούμενος Αθανάσιος.
Εφιέμενος μεγαλύτερης ασκητικής ζωής άφησε τις ανέσεις της ιδιόρρυθμης μονής και πήγε στην αθωνική έρημο. Διαβάστε περισσότερα