Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

13117 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Φεβρουάριο

1 Φεβρουαρίου

3 Φεβρουαρίου

4 Φεβρουαρίου

13116 - Γέρων Εφραίμ: «Η παρουσία της Παναγίας στο Άγιον Όρος»


Ο Καθηγούμενος της Ιερά Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, στη σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών με τίτλο «Διδαχές από τον Άθωνα», αναπτύσσει το θέμα: «Η παρουσία της Παναγίας στο Άγιον Όρος».

13115 - Όσιος Ιερώνυμος: Στο χέρι του φτωχού το χιλιόδραχμο μπορεί να γίνει εκατόδραχμο και το δεκάδραχμο χιλιόδραχμο!

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Ένα πρωινό ήλθε ένας πτωχός, μπήκε μέσα και περίμενε [στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρα στην Αθήνα, στον Βύρωνα].
Ο Γέροντας [όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης] του είπε:
– Έλα.
Άνοιξε το συρτάρι του κομοδίνου του και χωρίς να κυττάξη έπιασε ένα χαρτονόμισμα το τσαλάκωσε και του το έδωσε.
Εγώ είδα ότι ήτο χιλιόδραχμο και όταν έφυγε είπα:
– Γέροντα, χοντρό νόμισμα του δώσατε.

13114 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 31η Ιανουαρίου


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

13113 - Επίτιμος Δημότης Ιάσμου θα ανακηρυχθεί ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους

Επίτιμος Δημότης Ιάσμου θα ανακηρυχθεί ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέροντας Συμεών Διονυσιάτης, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. (βλέπε βίντεο)
Ο Γέροντας θα βρεθεί στη Ροδόπη τον Μάιο όπου και θα συνοδέψει την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί.
Η τελετή, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ηρώων, μπροστά στο Δημαρχείο Ιάσμου, στις 25 Μαΐου 2020.
Επί του θέματος τοποθετήθηκαν στο πρόσφατο συμβούλιο όλοι οι

13112 - «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός 1.7.1921 - 1.7.2009». Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 45ο


Προηγούμενα:

13111 - Ομιλίες και κείμενα Αγιορειτών Γερόντων για τους Τρεις Ιεράρχες




13110 - Οι Τρεις Ιεράρχαι (έγραφε το 1962 ο Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης)

Διαβάστε περισσότερα »

13109 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Χατζή - Θεόδωρος






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 30 Ιανουαρίου

13108 - Μοναχός Στέφανος Δανιηλαίος (1943 - 30 Ιανουαρίου 2015)

Ο μακαριστός γέρων Στέφανος καταγόταν από το Παλαιοχώρι της περιοχής του Παγγαίου, περιοχή φημισμένη για την ιεροψαλτική της παράδοση. Σε νεαρή ηλικία, το 1947, αναχώρησε για τον ασκητικό βίο στην Αθωνική Πολιτεία μαζί με τον κατά σάρκα αδελφό του Γρηγόριο και τους συντοπίτες του Δανιήλ και Ακάκιο, εντασσόμενοι στο Ι. Κελλίον των Δανιηλαίων μοναχών.
Εκεί ακολούθησε τα διακονήματα της αγιογραφίας και της βυζαντινής μουσικής τέχνης, που καλλιεργούσε η Συνοδεία, στα οποία μάλιστα διακρίθηκε. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά η άσκηση στη ψαλτική τέχνη θεμελιώθηκε από τον ξακουστό γέροντα του Κελλίου Δανιήλ, ο οποίος  Διαβάστε περισσότερα »

13107 - Ιερομόναχος Γρηγόριος Κουτλουμουσιανός (1887 - 30 Ιαν. 1979)


Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Ιωάννης Κουκκουνάς του Αγγέλου και της Στεργιανής στο Ζαγκλιβέρι Χαλκιδικής το έτος 1887. Προσήλθε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Νικολάου, το επωνομαζόμενο του Ταρασίου ή του Διαδόχου, το 1903. Εκάρη μοναχός το 1911. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1916 χειροτονήθηκε ιερεύς.
Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 30.1.1979, εορτή των Τριών Ιεραρχών, κατά την οποία η μνήμη και του αγίου του, Γρηγορίου του Θεολόγου.
Από τα λίγα αυτά στοιχεία του μοναχολογίου παρατηρούμε ότι προσήλθε να μονάσει μόλις 16 ετών. Το τίμιο του μοναχού ένδυμα

13106 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Νεοσκητιώτης (1880 - 30 Ιανουαρίου 1967)

Διετέλεσε διάκονος του μητροπολίτου Μιλητουπόλεως Ιεροθέου (†1956). Μετά από πολύχρονη άσκηση και υπακοή στην Καλύβη του Αγίου Σπυρίδωνος στη Νέα Σκήτη βγήκε με ευλογία του Γέροντός του στον κόσμο. Με το βίωμα, την εμπειρία και το φωτεινό του πα­ράδειγμα βοήθησε πολλούς ανθρώπους στην Κορινθία να γνωρίσουν καλύτερα τον Θεό, ο ενάρετος και διακριτικός παπα-Γαβριήλ, ο κατά κόσμον Θεόδωρος από τις Γιαννάδες Κέρκυρας και Νεοσκητιώτης. 
Συ­νήθιζε να λέει ο πλήρους αγάπης Γέροντας: «Ο άνθρωπος, αν κάθε μέρα κοινωνεί τα Άχραντα Μυστήρια, το Σώμα και Αίμα του Δεσπότη Χριστού, όλη την

13105 - Μοναχός Γεράσιμος Αγιοπαυλίτης (1881 - 30 Ιανουαρίου 1957)

Ο κατά κόσμον Σπυρίδων Μενάγιας υπήρξε γόνος πλούσιας οικογένειας της Κέρκυρας. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς και από εκεί πήγε στην Αθήνα. Σπούδασε χημικός στη Ζυρίχη. Δυστυχώς παρασύρθηκε από τον υλισμό, τον αθεϊσμό και τον πνευματισμό. Η χάρη του Θεού όμως δεν τον εγκατέλειψε. Η μελέτη της Αγίας Γραφής, η συνάντησή του με τον Γέροντα Αβιμέλεχ Μικραγιαννανίτη (†1966) και τον Γέροντα Καλλίνικο Κατουνακιώτη (†1930), τα προσκυνήματά του στους Αγίους Τόπους και στο Άγιον Όρος τον μετέστρεψαν.
Δαιμονικοί πειρασμοί πολλοί, δεν τον αποθαρρύνουν. Σαραντάχρονος κείρεται μοναχός από τον ησυχαστή Καλλίνικο το 1920. Διαβάστε περισσότερα »

13104 - Μοναχός Ακάκιος Φιλοθεΐτης (1886 - 30 Ιανουαρίου 1964)

Ο κατά κόσμον Αριστείδης Τσάκας γεννήθηκε στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας από επιφανείς γονείς. Το 1907 έφθασε στις αθωνικές πλαγιές, στις πηγές τις αείροες της αρετής, ως δαβιτικό ελάφι. Έγινε ενάρετου Γέροντος υποτακτικός κι ενάρετων ασκητών φίλος στο Φιλοθεΐτικο Κελλί του Αγίου Νικολάου. Γέροντάς του ήταν ο ευλαβέστατος ιερομόναχος Δωρόθεος. Εκάρη μοναχός το 1909.
Λόγιος Φιλοθεΐτης μοναχός έγραφε στη νεκρολογία του: «Εθεωρείτο ως των ασκητών η ενσαρκωμένη στοργή και καλωσύνη. Το ιδανικόν και ιδεώδες του ασκητισμού, το ίερόν σύμβολον της μοναχικής τελειότητος …

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

13103 - Εσπερινός εορτής Τριών Ιεραρχών. Ομιλία του Γέροντα Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτου



Ομιλία του Γέροντα Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτου κατά τον εσπερινό της εορτής των Τριών Ιεραρχών στο Αρκαλοχώρι.

13102 - Στην έρημο του Αγίου Όρους παράγεται ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Στην έρημο του Αγίου Όρους η ζωή είναι δύσκολη, το τοπίο βραχώδες και άνυδρο και οι μετακινήσεις λιγοστές γιατί γίνονται είτε με τα πόδια, είτε με μουλάρια. Όμως, εκεί παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – αγουρέλαιο «Της Ερήμου» από τους μοναχούς της Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου (φωτ. αριστερά), της Μικράς Αγίας Άννας, η οποία ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Πρόκειται για ένα προϊόν περιορισμένης παραγωγής, που προκύπτει

13101 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη του Αγίου Σάββα Α΄ των Σέρβων στο Χιλιανδάρι

Την Δευτέρα 27/ 14 Ιανουαρίου εορτάστηκε στο Άγιο Όρος η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Σάββα, κτίτορος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους και πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας.
Με την ευκαιρία αυτή, τελέστηκε στο μοναστήρι λαμπρή πανήγυρη, με τη συμμετοχή πολλών μοναχών από διάφορα Μοναστήρια και Κελλιά του Αγίου Όρους και δεκάδων πιστών, κυρίως Σέρβων.Την παραμονή της

13100 - Εκοιμήθησαν δυο Αγιορείτες Πατέρες

Ο Γέροντας Σάββας


Εκοιμήθησαν χθες 28 Ιανουαρίου 2020 δυο Αγιορείτες Πατέρες.
Ο Ιερομόναχος Σεραφείμ Φιλοθεΐτης και ο Μοναχός Σάββας, Γέροντας του Ιερού Χιλινδαρινού Κελλιού των Αγίων Αρχαγγέλων (Σαββαίων).
Σήμερα ετελέσθη η νεκρώσιμη ακολουθία των.
Αιωνία τους η μνήμη.

13099 - Η κοίμηση του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστού, όπως την έζησε ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης


Ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ περιγράφει την οσιακή κοίμηση του οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή όπως την έζησε στον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα και άλλους πατέρες. Η λήψη έγινε στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής του Αγ. Αντωνίου στην Αριζόνα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2014.

13098 - Φωτογραφίες χειρογράφων και της πρώτης έκδοσης της Φιλοκαλίας

Πολλοί πιστεύουν ότι η Φιλοκαλία είναι ένα βιβλίο που έγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αθωνίτης.  Στην πραγματικότητα, η Φιλοκαλία είναι μια ανθολογία, μια συλλογή κειμένων από αγίους της ησυχαστικής παράδοσης, που στην αρχική της έκδοση περιελάμβανε τριάντα έξι συγγραφείς που έζησαν μεταξύ του 4ου και του 15ου αιώνα. Εκείνοι που συνέταξαν την πρώτη αυτή έκδοση ήταν οι άγιοι Μακάριος Νοταράς, Επίσκοπος Κορινθίας (1731-1805) που επέλεξε το υλικό και ο Νικόδημος ο Αθωνίτης (1749-1809) που το έλεγξε και έκανε τις κατάλληλες βελτιώσεις.
Το υλικό που επέλεξε ο Άγιος Μακάριος Νοταράς επιλέχθηκε από την

13097 - Ιερομόναχος Φιλάρετος Κωνσταμονίτης (1890 - 29 Ιαν. 1963)

[…] Ως ηγούμενος, από το 1949, διατήρησε τη φιλάρετη βιοτή του απαραχάρακτα. Με την καλοκαγαθία του έριχνε στο φιλότιμο τους μοναχούς του. Τους διόρθωνε με την υπομονή του και τη θερμή προσευχή του. Δεν δυσκολευόταν διόλου ως ηγούμενος συχνά να παίρνει τη θέση και του τελευταίου διακονητή. Διατήρησε έως του τέλους του αξιοθαύμαστη ακτημοσύνη. Πολλά περιστατικά του ένθεου βίου του πιστοποιούν το προορατικό του χάρισμα. Ιδιαίτερη αγάπη είχε στην Παναγία, προς την οποία πολλές φορές την ημέρα έλεγε τους Χαιρετισμούς της. […] 
Διαβάστε περισσότερα

13096 - Μοναχός Χρυσόστομος Κατουνακιώτης (1903 - 29 Ιαν. 1989)

Γεννήθηκε στο Νέο Καρλόβασι της Σάμου το 1903. Το 1930 «τρωθείς από τον θείον έρωτα εγκατέλειψεν τα εγκόσμια και ήλθεν εις το Περιβόλι της Παναγίας». Εισήλθε στην ιερά μονή Ξηροποτάμου και μετά την κανονική δοκιμασία εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός. Διακρίθηκε για την υπακοή του και τον ζήλο του προς όλα τα διακονήματα. Γι’ αυτό τον αγαπούσαν όλοι οι μοναχοί, και ιδιαιτέρως ο Γέροντάς του Προηγούμενος Αθανάσιος.
Εφιέμενος μεγαλύτερης ασκητικής ζωής άφησε τις ανέσεις της ιδιόρρυθμης μονής και πήγε στην αθωνική έρημο. Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

13095 - Μνημόσυνο μακαριστού Ιεραποστόλου π. Κοσμά Γρηγοριάτη στην Αφρική (φωτογραφίες)

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάγκας κ. Μελετίου, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κολουέζι, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιεραποστόλου, Αρχιμ. π. Κοσμά Γρηγοριάτη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο μετά από τροχαίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 27 Ιανουαρίου 1989.
Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ άσχημες, αρκετοί χριστιανοί μαζί με τα παιδιά τους αψήφησαν τις δυσκολίες και προσήλθαν Διαβάστε περισσότερα »

13094 - Όρος ασύνορο. Ημερολόγιο Άθωνος 2019. Μέρος 7

Σε ήχο τρίτο οι φωνές, Ανάστασης γιορτάσι!
Λέξεις σαν πέπλο απλώνονται όλους να μας σκεπάσει!
Δεσμώτες ελευθέρωσε, οι πάντες συνεορτάζουν!
Ο θάνατος νικήθηκε, εκ βάθους το κραυγάζουν!
Θεού το πανευμήχανο, δύναμη ανωτέρα!
Θύμηση Φθινοπωρινή, γενέθλια ημέρα!
Του Ναζωραίου ο ποιητής μιλά στους στρατοκόπους!
Στίχοι τον ζωντανεύουνε στους αγιασμένους τόπους!

13093 - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (1939 - 28 Ιανουαρίου 2008). Φωτογραφίες από προσκυνηματικές επισκέψεις του στο Άγιο Όρος

Τα λόγια του είναι πάντα μέσα στις καρδιές μας 
και πάντα επίκαιρα...
Για το θέμα της Μακεδονίας είχε ιδιαίτερη ευαισθησία και ίσως ο λόγος του για την Μακεδονία να αποδειχθεί προφητικός.
Σε μία ιστορική ομιλία του, πριν από 14 χρόνια και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου του 2006 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος

13092 - Εορτή της Μνήμης του Οσίου Μάξιμου του Καυσοκαλύβη στα Καυσοκαλύβια

Μέ κατάνυξη, μέ ὁλονύκτιο πανηγυρική ἀγρυπνία ἀλλά καί μεθεόρτιο Θεία Λειτουργία στήν Ἱερά Σκήτη Ἁγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων τιμήθηκε ἡ μνήμη τοῦ ὁσίου καί θεοφόρου πατρός ἡμῶν Μαξίμου τοῦ Καυσοκαλύβη (13 Ἰανουαρίου, μέ τό ἀθωνικό ἡμερολόγιο). 
Τόσο στό Κυριακό τῆς πανηγυρίζουσας Σκήτης ὅσο καί στό ἀνακαινισμένο παρεκκλήσι τῆς ἔρημης καλύβης τοῦ Ἁγίου Μαξίμου (τήν ἑπόμενη ἡμέρα, στίς 14 Ἰανουαρίου), οἱ Καυσοκαλυβίτες πατέρες συνεόρτασαν μέ ἄλλους Ἁγιορεῖτες πατέρες καί προσκυνητές τῆς Σκήτης τήν ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τοῦ ὁσίου Μαξίμου, τοῦ πρώτου οἰκιστοῦ τῶν Καυσοκαλυβίων καί ἑνός ἀπό τούς

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

13091 - Ασυδοσία και λαθραία είσοδος στο Άγιο Όρος από Γ.Ο.Χ.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τη συμπάθεια του κοινού και να πείσουν για το δήθεν «δίκαιο» της κατάληψης, παρουσιάζονται, σε πλήθος δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ, ως δήθεν αποκλεισμένοι.
Την πλήρη, όμως, ελευθερία κινήσεων, αποδεικνύει και η σημερινή

13090 - Άγιον Όρος: Ταξίδι μύησης. Μια πεζοπορική εκδρομή για αρχάριους στη μοναστική πολιτεία.

Γράφει ο Γιώργος Λιάλιος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Είναι μόλις 6.30 το πρωί –νύχτα ακόμη–, αλλά η Ουρανούπολη έχει ήδη ξυπνήσει. Τα περισσότερα μαγαζιά είναι ανοιχτά. Δεκάδες νυσταγμένοι άνδρες με πρησμένα μάτια και μικρά ή μεγάλα σακίδια στην πλάτη κατευθύνονται προς το «Γραφείο Προσκυνητών» για να παραλάβουν το διαμονητήριό τους. Πίνουν στα γρήγορα έναν καφέ και

13089 - Φωτογραφικό οδοιπορικό στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους

        Η πόλη των Καρυών είναι το διοικητικό κέντρο της μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους από τον 10ο αιώνα. Η πόλη βρίσκεται στη μέση της χερσονήσου του Άθω σε υψόμετρο λίγο πάνω από 1.000 πόδια (370 μέτρα). Πληροφορίες για την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους και την ευρύτερη περιοχή της, μπορείτε να δείτε εδώ.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη σελίδα https://asceticexperience.com

13088 - Ιερομόναχος Κοσμάς Γρηγοριάτης (1942 - 27 Ιανουαρίου 1989)

Γεννήθηκε στο χωριό Θεοδόσια του Κιλκίς το 1942. Μικρός ήλθε με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσαν πολύ φτωχικά. Δεύ­τερο σπίτι του ήταν η εκκλησία και δεύτερος πατέρας του ο εφημέριος της ενορίας του. Χαιρόταν να μελετά την Αγία Γραφή και να πηγαίνει στο κατηχητικό σχολείο. 
       Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη σπουδάζοντας συγχρόνως. Συνδέθηκε πνευματικά με τον μακαριστό Αυγουστίνο Καντιώτη (†2010) κι άρχισε αλληλογραφία με τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο (†1972), που ήταν στην Αφρική. Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

13087 - Όταν ένας άνθρωπος γίνεται σύμβολο θυσίας

Του Αρχιμ.Κοσμά Θασίτη, 
Πρωτοσυγκέλλου Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκας
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι με το πέρασμά τους άφησαν τα ίχνη της παρουσίας τους ζωντανά σ’ αυτή τη ζωή. Το παράδειγμά τους έγινε σύμβολο, το οποίο δείχνει στις επόμενες γενιές ποια πρέπει να είναι η πορεία τους σ’αυτή τη ζωή.
Πορεία, η οποία συνοδεύεται με την αγάπη και την θυσία. Δύο αρετές, που είναι μεταξύ τους άρρηκτα συνδεδεμένες.

13086 - Φόρος τιμής στον μάρτυρα Ιεραπόστολο του Κονγκό π. Κοσμά Γρηγοριάτη

Στις 27 Ιανουαρίου 2020 συμπληρώνονται 31 χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Ιεραποστόλου του Κονγκό π. Κοσμά Γρηγοριάτη, που σε ηλικία 47 ετών σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Κονγκό.
Ο πατήρ Κοσμάς, που έζησε και μεγάλωσε στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ο πρώτος Ιεραπόστολος του Κολουέζι του Κονγκό

13085 - Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου

Φωτογραφίες από την περυσινή πανήγυρη


      Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου στη μνήμη του κτίτορά της Αγίου Σάββα, του πρώτου Αρχιεπισκόπου των Σέρβων. Απόψε στο μοναστήρι θα τελεσθεί Αγρυπνία και αύριο, 27/14 Ιανουαρίου, πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

13084 - Η τιμή του αγίου Σάββα στην Μονή Χιλανδαρίου και στα Χιλανδαρινά Κελλιά των Καρυών του Αγίου Όρους. Η μαρτυρία των εικόνων (Γέρων Συμεών Διονυσιάτης - Κ. Βαφειάδης)


       Εισήγηση στην Επιστημονική Ημερίδα της Αγιορετικής Εστίας, με τίτλο: «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

13083 - Όρος ασύνορο. Ημερολόγιο Άθωνος 2019. Μέρος 6

Στολή ψυχής αλέρωτη, παιδιού χιονοφεγγίζει!
Του τρούλου τις αγγελικές δυνάμεις ατενίζει!
Χρυσόστομος ασπάζεται λείψανο του προστάτη!
Εκείνον θα έχει στη ζωή παντοτινό ιχνηλάτη!
Θεοφίλων η συνέχεια τιμά τον μυροβλήτη
Το τέλος του το οσιακό ταπείνωση κηρύττει!
Στο άγιο βήμα ιερουργεί, το άνω σχώμεν νιώθει

13082 - Μοναχός Προκόπιος Μικραγιαννανίτης (1911 - 25 Ιαν/ρίου 1993)

Γεννήθηκε στη Ραψάνη Θεσσαλίας στις 5.3.1911 ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Ιωάννου Χατζηλαδάς. Ήλθε να μονάσει στον άγιο αυτό τόπο της μετανοίας, το Άγιον Όρος, δίχως ποτέ να εξέλθει αυτού, για κανένα λόγο, έως της μακαρίας κοιμήσεώς του. Αγωνίσθηκε επιμελημένα και υπομονετικά για τη σωτηρία της αθάνατης ψυχής του στην ιερά σκήτη

13081 - Μοναχός Δανιήλ Δοχειαρίτης (1970 - 25 Ιανουαρίου 2003)


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

13080 - Όταν πάρεις ευλογία από τον Γέροντα, μη φοβάσαι τίποτα

«Είπε ο Γέροντας, είπε ο Θεός. Το στόμα του Γέροντος είναι το στόμα του Χριστού» έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης. «Σου είπε ο Γέροντας Μη φοβάσαι; Μη φοβάσαι! Αν κάνεις διάκριση σ᾿ ο,τι σου λέει ο Γέροντας, δεν είσαι υποτακτικός, είσαι ελεγκτής του Γέροντος».
Ο παπα Εφραίμ συνέχιζε, ως εξής:
«Όση ευλάβεια έχετε, όση αυταπάρνηση έχετε, όση πίστη έχετε εις τον Γέροντά σας, τόσο και περισσότερο λαμβάνετε.
Εις τον κόσμο αποθνήσκοντας ένας πατέρας έχει μία περιουσία, ας υποθέσουμε τώρα, εκατό δραχμές. Αφήνει τέσσερα παιδιά. Στα τέσσερα παιδιά θα διανείμει

13079 - Άγιον Όρος

13078 - Το Άγιον Όρος έναντι του Ρωμαιοκαθολικισμού






13077 - Ανακοίνωση Ιεράς Μονής Εσφιγμένου για λανθασμένες πληροφορίες σε άρθρο

Ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους προς αποκατάσταση της αλήθειας για τη Μονή μας, κατόπιν δημοσίευσης λανθασμένων πληροφοριών στο άρθρο «Ένα νέο 1821 ή ένα νέο 1922;» στην ιστοσελίδα «Ρομφαία» την 17η Ιανουαρίου.

13076 - Η βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου (ιστορία - φωτογραφίες)

Τα κωδικογραφικά και κτητορικά σημειώματα ορισμένων βατοπαιδινών χειρογράφων αποδεικνύουν την ύπαρξη βιβλιοθήκης στην Μονή από τις αρχές της ιστορίας της.  Ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις για στοιχειώδη οργάνωση των τόμων προέρχονται από τον ΙΔ’ και ΙΕ’ αι., ενώ την πρώτη ιστορική μαρτυρία για την θέση της βιβλιοθήκης παρέχει το Προσκυνητάριο του  Ιωάννου Κομνηνού, ο οποίος το 1698 είδε στην Μονή δύο βιβλιοθήκες, μία επάνω από τον νάρθηκα του καθολικού και μία στο σκευοφυλάκιο. Στην δεύτερη φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν τα περισσότερα βιβλία μετά το 1700, σύμφωνα με την μαρτυρία του Barskij ο οποίος το 1725-6 είδε εκεί περίπου 2000 τόμους. Νέα μετακίνηση πρέπει να έγινε στις

13075 - Ιερομόναχος Ακάκιος Καψαλιώτης (1891 - 24 Ιανουαρίου 1971)

Ο κατά κόσμον Ανδρέας Χατζηθεοδουλίδης του Χρήστου γεννήθηκε στην  Ακαπνού της Κύπρου το 1891. Είχε τρία αδέλφια κληρικούς. Νέος ήλθε, το 1909, με άλλους Κύπριους αδελφούς στην Καλύβη των Αγίων Αναργύρων της σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος-Κουτλουμουσίου, όπου εκάρη μοναχός το 1910. Λόγω προβλημάτων που είχαν από την έλλειψη νερού και για μεγαλύτερη ησυχία πήγε στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου (Θασίτου) της ησυχαστικής Καψάλας. Απέκτησε τετραμελή ευλαβή συνοδεία. Ο υποτακτικός του παπα-Ιωάσαφ ένα αυγουστιάτικο δειλινό του 2009 μας διηγήθηκε τα του βίου του.

13074 - Μοναχός Ιωακείμ Ιβηρίτης (1868 - 24 Ιανουαρίου 1941)

Γεννήθηκε στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης το 1868. Υιός του ιερέως Δημητρίου, πατρός επτά τέκνων. Κατά κόσμον ονομαζόταν Άγγελος Παπαδημητρίου. Στην ιερά μονή Ιβήρων προσήλθε το 1885. Μοναχός εκάρη το 1887. Γέροντα είχε τον Κεφαλλονίτη Κύριλλο (†1908). Σπού­δασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Όταν αποφοίτησε, επέστρεψε στη μονή του και είχε το διακόνημα του βιβλιοθηκάριου. Το 1898 διο­ρίσθηκε αρχιγραμματεύς στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επί τετραετία. Το 1902 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέως στη μονή του ως το 1914 και στη συνέχεια οικονόμου του μετοχίου του Αγίου Ιωάννου στη Σπάρτη. Το 1907 εξελέγη προϊστάμενος της μεγάλης και αρχαίας μονής του. Το 1918 ήταν ένας των

13073 - Όσιος Φιλόθεος ο κτίτορας (10ος αι.)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιανουαρίου

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

13072 - Μοναχός Παρθένιος Νεοσκητιώτης (1888 - 23 Ιανουαρίου 1973)

       Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου Κύπρου το 1888. Ο κατά κόσμον Παναγιώτης του Μιχαήλ Χατζηπαπαγιάννης Μιχαηλίδης καταγόταν από λευϊτικό γένος. Γεννήθηκε με πιο κοντό το ένα του πόδι. Έτσι σε όλη του τη ζωή χώλαινε. Η σκληροκαρδία των ανθρώπων άφηνε ειρωνικά χαμόγελα για την κατάστασή του. Δεν μπορούσε μικρός να παίξει άνετα με τ’ άλλα παιδιά. Η αγαθή μητέρα του τον έμαθε από νωρίς να προσεύχεται, να νηστεύει, να εκκλησιάζεται τακτικά. Διαβάστε περισσότερα »

13071 - Μοναχός Κοσμάς Κουτλουμουσιανός (1912 - 23 Ιαν. 1988)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Στογιάννης του Πέτρου και της Μαρίας γεννήθηκε στο χωριό Σωκράκι της Κέρκυρας το 1912. 
Προσήλθε το 1939 και το 1940 εκάρη μοναχός στο Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Σπυρίδωνος (Κερκυραίων), στο οποίο παρέμεινε έως της εκδημίας του, δίχως να εξέλθει ποτέ στον κόσμο. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 23.1.1988.
Όσοι τον θυμούνται με θαυμασμό πάντοτε λέγουν πως υπήρξε ακτήμων, σιωπηλός και ταπεινός μοναχός. Ζούσε φτωχικά καλλιεργώντας υπομονετικά τα λεπτόκαρα και τ’ αμπέλια. Διαβάστε περισσότερα »