Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020

13048 - Φωτογραφίες από τη μεγάλη έκθεση Ρώσων καλλιτεχνών με θέμα το Άγιο Όρος

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια στην πόλη Βολογκντα της Ρωσίας της έκθεσης «Άθως» στην οποία συμμετέχουν έγκριτοι καλλιτέχνες, οι οποίοι επισκέφτηκαν και ζωγράφισαν με τη δίκη τους ματιά το περιβόλι της Παναγίας.
Τα έργα των καλλιτεχνών, ζωγραφικά, μωσαϊκά, φωτογραφίες και γλυπτά είναι εκτεθειμένα στους τρεις πολυτελέστατους ορόφους της γκαλερί «Κόκκινη Γέφυρα» και θα φιλοξενηθούν στο χώρο αυτό μέχρι το Μάρτιο.
Παρόντες στην έκθεση ήταν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιγνάτιου ο προθιερεας Αλεξιος, ο οποιος μίλησε με πολύ σεβασμό για το Άγιον Ορος, εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης και πλήθος κόσμου.

13047 - Η Αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας της Προδρομίτισσας από την Ιερά Σκήτη Τιμίου Προδρόμου του Αγίου Όρους στη Βέροια

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) η υποδοχή της σεβάσμιας εικόνος της Θεοτόκου της επονομαζόμενης Προδρομίτισσας από τη Ρουμανική Σκήτη Τιμίου Προδρόμου του Αγίου Όρους στο πάνσεπτο ιερό προσκηνυματικό ναό του Αγίου Αντωνίου του εν Βέροια, πολιούχου της πόλεως της Βέροιας.
Το ιερό εικόνισμα προσεκόμισε αντιπροσωπεία πατέρων της Ιεράς

13046 - Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης. Ο παλαιός κοιμητηριακός ναός της Μονής Παντοκράτορος (Φαίδων Χατζηαντωνίου)

Εισήγηση στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.
Φαίδων Χατζηαντωνίου,
Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής
Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης. 
Ο παλαιός κοιμητηριακός ναός της Μονής Παντοκράτορος.

13045 - Κτίρια και κατάλοιπα στο Άγιον Όρος σχετιζόμενα με την κτιτορική δραστηριότητα του αγίου Σάββα (Πλούταρχος Θεοχαρίδης)

Εισήγηση στην Επιστημονική Ημερίδα της Αγιορετικής Εστίας, με τίτλο: «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019.
Πλούταρχος Θεοχαρίδης
Αρχιτέκτων
Κτίρια και κατάλοιπα στο Άγιον Όρος σχετιζόμενα με την κτιτορική δραστηριότητα του αγίου Σάββα.

13044 - Μοναχός Βαρλαάμ Ξενοφωντινός (1886 - 17 Ιανουαρίου 1983)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Βασίλειος Αθανασίου Ριζόγλου. Ο μακάριος αυτός Γέροντας γεννήθηκε στα Κούκλινα Στενημάχου της Α. Θράκης το 1886. Νέος, πρόσφυγας, ξένος και φτωχός πήγε στη Θεσσαλονίκη και προσκύνησε στο ναό του Αγίου Δημητρίου.
Προσήλθε στην Ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου-Ξενοφώντος το 1910. Εκάρη μοναχός το 1912. Διετέλεσε προϊστάμενος της μονής του έως το 1977 και αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα. 
Μέχρι τα βαθιά του γεράματα διακόνησε τη μονή της μετανοίας του