Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020

13017 - H Πατριαρχική πράξη για την αγιοκατάταξη του Οσίου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου (βίντεο)


Την Πατριαρχική και Συνοδική πράξη αναγραφής στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας του νέου Οσίου, Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου, του οποίου η αγιοκατάταξη έγινε πρόσφατα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέγνωσε αμέσως μετά το Ευαγγέλιο κατά την ημέρα της πανήγυρης της Μονής, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης Ελισαίος.

13016 - Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός: «Ο πόθος του ανθρώπου για τον Θεό»


Ο Καθηγούμενος της Ιερά Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, στη  σειρά Διδαχές από τον Άθωνα, αναπτύσσει το θέμα:  «Ο πόθος του ανθρώπου για τον Θεό».

13015 - Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Καρακάλλου


    Η Ιερά Μονή Καρακάλλου πανηγυρίζει τιμώντας τη Μνήμη του Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού (30 Δεκεμβρίου/12 Ιανουαρίου). 
Σε λίγη ώρα στο Καθολικό της Μονής θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία.
Οι φωτογραφίες είναι από τις περυσινές λατρευτικές εκδηλώσεις.

13014 - Ο άγιος Σάββας και η εποχή του (Αγγελική Δεληκάρη)

Εισήγηση στην Επιστημονική Ημερίδα της Αγιορετικής Εστίας, με τίτλο: «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019.
Αγγελική Δεληκάρη, 
Επικ. Καθηγήτρια της Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
Ο άγιος Σάββας και η εποχή του.

13013 - Γέρων Άνθιμος Αγιαννανίτης: Δημιουργεί ο Θεός, δημιουργεί και ο άνθρωπος!

Ο άνθρωπος είναι το κατ’ εξοχήν δημιούργημα του Θεού. Υπερτερεί όλων των άλλων δημιουργημάτων, διότι σε αυτό φανέρωσε ο Αόρατος, ο Ακατάληπτος, ο Απερίγραπτος Κύριος την παντοδυναμία Του, την πανσοφία Του, την Ισχύν Του.
Δημιούργησε έτσι τον άνθρωπο διπλό, “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού” και κατ’ αίσθησιν, όπως είναι η άλλη κτίσις, η υλική.
Κατ εικόνα· Πνεύμα ο Θεός και ο άνθρωπος πνεύμα, ο Θεός πανταχού παρών και ο άνθρωπος πηγαίνει με τον νου του παντού.
Ο Θεός δημιούργησε όσα βλέπουμε και όσα δεν βλέπουμε.
Αυτά που βλέπουμε είναι φθαρτά, αυτά που δεν βλέπουμε είναι άφθαρτα,

13012 - Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: …κτίζουμε ναούς για να μετατρέψουμε την κόλαση σε παράδεισο…

Ο σύγχρονος άγιος και ιδρυτής της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ Αγγλίας Αρχιμανδριτης Σωφρόνιος Σαχάρωφ, ρωσικής καταγωγής είπε σε ένα κληρικο πνευματικό του παιδί καθώς κοίταζαν ένα ναό που είχε αρχίσει να κτίζεται στους χώρους της Μονής.
«Είναι δύσκολο να κτίζεις ναό σήμερα. Θα ξεσηκωθούν όλα τα δαιμόνια» και συνέχισε με ένα ανέκδοτο που είχε ακούσει στη Ρωσία. «Κάποιος πήγε στην κόλαση αλλά όμως ήθελε να υπάρχει εκεί ναός για να προσεύχεται. Παρά την αμαρτωλότητά του αγαπούσε τον Θεό και ήθελε να προσεύχεται. Άρχισε να μετρά τον χώρο για να κάνει θεμέλια. Ένας διάβολος τον ρώτησε τι κάνει; Εκείνος

13011 - Ιερομόναχος Παρθένιος Καρουλιώτης (1881 - 11 Ιανουαρίου 1959)

Του κατά κόσμον Παύλου Ιβανιώφ του Αλεξάνδρου και της Βάσιας η πατρίδα ήταν η Μόσχα, στην οποία γεννήθηκε το 1881. Η κατα­γωγή του ήταν από πριγκιπική οικογένεια της Ρωσίας, την τσαρική δυ­ναστεία των Ρωμανώφ. Λέγεται πως η κτηματική του περιουσία ήταν σε έκταση όση της Μακεδονίας μας. Μόλις 18 ετών ήλθε να μονάσει στο Άγιον Όρος. 

13010 - Μοναχός Θεοδόσιος Καρυώτης (1864 - 11 Ιανουαρίου 1958)

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Γεωργίου Μαζαράκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1864. Ο πατέρας του και η μητέρα του έγιναν μονα­χοί. Μικρός ήλθε στο Άγιον Όρος και πήγε να μονάσει στο Ιβηρίτικο Κελλί έξω των Καρύων της Αγίας Άννης. Στο Κελλί αυτό υπήρχε μία ευλογημένη συνοδεία, που προερχόταν από τη μονή Αγίου Παντελεήμονος-Ρωσικού.
Πρώτος ήταν ο Γέροντας Ανδρέας, που έφυγε από το Ρωσικό και πήγε και πήρε το πλησιόχωρο στις Καρυές Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Γεωργίου, όπου και εκοιμήθη. Διαβάστε περισσότερα »

13009 - Άγιος Θεοδόσιος, μητροπολίτης Τραπεζούντος (†1391)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Ιανουαρίου