Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020

13001 - Ο Θεός όμως είναι περισσότερο ευαίσθητος και από το πιο ευαίσθητο πλάσμα της οικουμένης (Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης)

Με λίγα  απλά, ζεστά και χριστιανικά λόγια, ο Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης  χορηγεί μιας μορφής «συνταγές» προσευχής και επικοινωνίας με τον Θεό.  Μας παραινεί, λοιπόν, λέγοντας τα ακόλουθα:
»Σήκω λοιπόν και συ μία ώρα πριν από το μεσονύκτιο, ή έστω και μετά, και χρησιμοποίησε αυτές τις ώρες, θα δης ότι ο Θεός είναι εύληπτος, ευαίσθητος. Συνήθως παραπονούμεθα ότι ο Θεός είναι σκληρός, ότι του

13000 αναρτήσεις!

12999 - Αποβάθρα Ρωσικού, 19ος αιώνας

Ξεφόρτωμα εμπορευμάτων στην αποβάθρα του παλιού αρσανά της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος.
Το αρχικό συγκρότημα του αρσανά της Μονής, ο οποίος βρισκόταν σε αρκετή απόσταση από τη Μονή προς την πλευρά της Δάφνης, κατεστράφη τον 19ο αιώνα μετά από πλημμύρα και υπερχείλιση του παρακείμενου χειμάρρου. Ο επόμενος ανοικοδομήθηκε σχετικά πρόχειρα,

12998 - Η ψαλτική τέχνη στη θεία Λατρεία. Συμβολή Ματθαίου Βατοπαιδινού


Εισήγηση του Γέροντα Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου με θέμα:«Η ψαλτική τέχνη στη θεία Λατρεία – Συμβολή Ματθαίου Βατοπαιδινού» στην Μουσική Εσπερίδα και Εκδήλωση «Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774 – 1849) 170 χρόνια από την κοίμηση του», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα.

12997 - Άγνωστη εικόνα του Θεοφάνη του Έλληνα στο Άγιον Όρος

Μια αδημοσίευτη παλαιολόγεια εικόνα, του 14ου αιώνα, από το Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, μελέτησε και παρουσίασε ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ Γκιβίσης, σε διεθνές επιστημονικό εργαστήριο. Τι λέει στο ethnos.gr
Μια άγνωστη εικόνα μικρών διαστάσεων, των στρατιωτικών αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, που φυλάσσεται στο Αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους, αποδίδεται για πρώτη φορά στο συνεργείο του σπουδαίου βυζαντινού ζωγράφου, Θεοφάνη τον Eλληνα, που θεωρείται ο θεμελιωτής της ζωγραφικής στη Ρωσία. Η εικόνα έφτασε στην Ιερά

12996 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους


Πανηγυρίζει αύριο η Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου, το Καθολικό της οποίας τιμάται στη Μνήμη του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου /9 Ιανουαρίου). Το βράδυ θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία.

12995 - Πνευματικές αναμνήσεις από τους οσίους Πορφύριο και Παΐσιο


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος μιλάει για τα προσωπικά του πνευματικά βιώματα κοντά στους σύγχρονους αγίους Πορφύριο και Παΐσιο.

12994 - Οι θείες εμπειρίες αγιορειτών μοναχών


Ο Γέρων Εφραίμ, Δικαίος της Βατοπαιδινής Σκήτης του Αγίου Ανδρέου (Σεράι) στις Καρυές, μεταφέρει μια συνομιλία με τον μακαριστό Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη, ο οποίος είχε γνωρίσει παλαιούς απλούς μοναχούς στο Άγιον Όρος που εβίωσαν θείες εμπειρίες και αποκαλύψεις.

12993 - Νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου: «Ο άγιος Σωφρόνιος ο αγιορείτης και ησυχαστής»

Είναι το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου το οποίο αναφέρεται σε ένα σύγχρονο Άγιο, τον κτήτορα της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας. Με τίλο «Ὁ ἅγιος Σωφρόνιος ὁ ἁγιορείτης καί ἡσυχαστής» το εν λόγω βιβλίο έρχεται να φωτίσει πτυχές μία σπουδαίας προσωπικότητας της Ορθοδοξίας.
Ὁ ἅγιος Σωφρόνιος, ὁ νέος ἅγιος στόν πολύφωτο οὐρανό τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας εἶναι ἕνα σπάνιο δῶρο τοῦ Θεοῦ στήν ἐποχή μας, μιά ἀνεξάντλητη μορφή πού δύσκολα μπορεῖ κανείς νά τήν παρουσιάση στήν ὁλότητά της.

12992 - Μοναχός Ιερώνυμος Λαυριώτης (1894 - 8 Ιανουαρίου 1959)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Ρούσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1894. Το 1930 μετέβη στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας. Μετά δοκιμή ενός έτους εκάρη μοναχός με το όνομα Ιερώνυμος.
Μετά από καιρό, για μεγαλύτερη άσκηση, μετέβη σ’ ένα ξεροκάλυβο στην περιοχή Χαΐρι. Εκεί ησκείτο αθόρυβα, ταπεινά, ηρωικά, με μεγάλη στέρηση και πενία. 
Όπως αναφέρει ο επίσκοπος Ροδοστό­λου Χρυσόστομος στα

12991 - Ιερομόναχος Ιάκωβος Βιγλιώτης (1872 - 8 Ιανουαρίου 1955)

Ήταν από τη Χειμάρα της Β. Ηπείρου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Στον πόλεμο του 1912-13 υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό. Στο Άγιον Όρος όταν ήλθε, πήγε πρώτα στη Βατοπεδινή σκήτη του Αγίου Δημητρίου. Δεν αναπαύθηκε εκεί και μετέβη στην ησυχαστι­κή Βίγλα της Μ. Λαύρας σ’ ένα καλύβι δίχως ναό. Με υπεράνθρωπους κόπους, μεταφέροντας υλικά από πολύ μακριά, κατάφερε να κτίσει ναό των Αγίων Τριών Ιεραρχών.

12990 - Όσιος Μακάριος ο Μακρής (†1431)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Ιανουαρίου
Γεννήθηκε περί το 1383 από ευσεβείς κι επιφανείς γονείς στή Θεσσαλονίκη. Διακρινόταν για την παιδεία του, την αρετή και τη σύνεση του. Είχε το προσωνύμιο Ασπρόφρυς. Νέος ήλθε στο Άγιον Όρος (1401) κι έγινε μοναχός στη Μονή Βατοπεδίου υπό τον ενάρετο Γέροντα Αρμενόπουλο επί διετία και αργότερα τον ασκητή Δαβίδ και χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς. Με τον Δαβίδ πήγε στην Κωνσταντινούπολη, υστέρα από πρόσκληση του αυτοκράτορα Μανουήλ Β' του Παλαιολόγου. Ο αυτοκράτορας δεν κατάφερε να τους κρατήσει για πολύ κοντά