Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020

12963 - Η εφέστιος εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί, από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου Αγίου Όρους, στην Κομοτηνή

Παναγία Άξιόν Εστιν
φωτ. από τα 100α Ελευθέρια
της Δράμας (29 Ιουνίου 2013)
Μία εμβληματική εικόνα της Ορθοδοξίας θα έρθει στην Κομοτηνή στις 19 Μαΐου του τρέχοντος έτους μερίμνη φυσικά της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και αυτή είναι η Παναγία του «Άξιον Εστί» από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους.
Στην πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιο του, ο κος Παντελεήμων, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Γιά τήν Ἐπαρχία μας, τό νέο ἔτος 2020, σηματοδοτεῖ τήν ἐπίσημη εἴσοδό μας στούς ἑορτασμούς τῶν 100 χρόνων ἀπό τῆς ἀπελευθερώσεως τῆς Κομοτηνῆς. Ἕνα ἔτος πού εἶναι ἀφιερωμένο στή μνήμη τῶν γεγονότων ἐκείνης τῆς ἐποχῆς πού σημάδευσαν τόν τόπο μας

12962 - Η μεγάλη ασκητική μορφή του ευεργέτη του Αγίου Όρους και Αριζόνας ΗΠΑ πατρός Εφραίμ Φιλοθεΐτου και Αριζονίτου

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-εκπαιδευτικός, εφημέριος του πανεπιστημιακού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου
Είναι πολύ δύσκολο να γράψεις για αγιασμένες ψυχές. Για μορφές που έζησαν ανάμεσά μας, που τους γνωρίσαμε, που βιώσαμε την ευλογημένη πορεία τους στην επίγεια ζωή τους. Όμως το χρέος και η συνείδησή μου με οδηγεί υποχρεωτικά, να γράψω ό,τι είδα, ό,τι άκουσα, ό,τι έζησα για έναν φωτισμένο άγιο γέροντα.

12961 - Γιορτάζει το εκκλησάκι στη Γιοβάνιτσα, τον αρσανά της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου

Γιορτάζει σήμερα το εκκλησάκι στη Γιοβάνιτσα, τον αρσανά της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, που τιμάται στη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του ιερομάρτυρα και Θεοφόρου (20 Δεκεμβρίου/2 Ιανουαρίου).
Η Γιοβάνιτσα ήταν μετόχι του