Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019

12904 - Το Άγιον Όρος και η υπαρκτική μας συνέχεια. - π. Γεώργιος Μεταλληνός (†19 Δεκεμβρίου 2019)

…«Κάθε φορά, που με αξιώνει ο Θεός να προσκυνήσω τον αγιορείτικο χώρο, φεύγω με ανανεωμένη τη βεβαιότητα, ότι το Άγιον Όρος, ως καρδιά και παλμός σύνολης της σημερινής Ορθοδοξίας, είναι «Salus Graeciae». Γιατί με το συνεχιζόμενο τρόπο ζωής του αποτελεί τον φυσικό φραγμό σε κάθε αλλοίωση, απ’ όπου και αν προέρχεται, και με την αδιάκοπη πατερική πρακτική του προσφέρει το πρότυπο του υπαρκτικού πλαισίου, που μπορεί να διαμορφώσει τον άνθρωπο εκείνο, που θα συναρμόζει στο κοινωνικό χώρο την επιστήμη, την τεχνολογία και την οικονομία —τις απόλυτες αξίες της εποχής μας—μέσα στην προοπτική της θεώσεως».

12903 - Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής: Ένας μικρός, αλλά ζωντανός Άθωνας, στην καρδιά του Περιβολιού της Παναγίας!

Στέλιος Κούκος
Μια λαμπρή καλοκαιρία και θεία πανδαισία έζησαν εν μέσω χειμώνα και λίγο πριν από την εορτή της του Χριστού Γεννήσεως, όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, «Γέροντας Ιωσήφ Ησυχαστής (1897-1959), 60 χρόνια από την κοιμήση του», το βράδυ της Δευτέρας, 16 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” της Θεσσαλονίκης.
Αφορμή για το γεγονός αυτό ήταν η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης «Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, Επιστολές και ποιήματα» που εξέδωσε

12902 - Μοναχός Αρσένιος Καυσοκαλυβίτης (1866 - 19 Δεκεμβρίου 1956)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Απόστολος Κόντος του Στυλιανού και της Αμερσούδας. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Βρυσσί Μυ­τιλήνης. Το 1885 ήλθε στη σκήτη των Καυσοκαλυβίων και υποτάχθηκε στον Γέροντα Νικόδημο (†1907) της Καλύβης των Αγίων Πάντων, από τον οποίο έμαθε και την τέχνη της αγιογραφίας. Αργότερα όμως έμαθε το εργόχειρο της ξυλογλυπτικής, στην οποία σύντομα προόδευσε κατα­πληκτικά. Εκάρη μοναχός το 1887.