Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019

12849 - Ο εορτσμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου με τον φακό του Μοναχού Μιλούτιν Χιλιανδαρινού


Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου (21 Νοεμβρίου στο Άγιο Όρος) η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, το Καθολικό της οποίας τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου,  πανηγύρισε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, σύμφωνα με την αγιορειτική τάξη.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Μοναχού Μιλούτιν Χιλιανδαρινού:

12848 - Οι περιλήψεις των εισηγήσεων της Ημερίδας για τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό (Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019)

Φέτος στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας, εντάχθηκε μία Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στον βίο και το έργο του Αγιορείτη Άγιου Σάββα του Χιλανδαρινού.
Η Ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση των 800 χρόνων από την ίδρυση της Εκκλησίας της Σερβίας και την χειροτόνηση του Αγίου Σάββα ως πρώτο Αρχιεπίσκοπο της Σερβίας. Γεγονός ασφαλώς με ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία και το Έθνος των Σέρβων, αλλά είναι εξ’ ίσου σημαντικό και για το Άγιον Όρος, καθώς ο μοναχός και μετέπειτα Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός, υπήρξε μία λαμπρή πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Όρους. Υπήρξε ο πρώτος κτίτωρ της Μονής Χιλανδαρίου, και γενναίος χορηγός πολλών μονών σε μία δύσκολη για το Άγιον Όρος περίοδο.
Πτυχές της προσωπικότητας, του βίο και του έργου του  θα έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε μέσα από τις εργασίες Ελλήνων και Σέρβων επιστημόνων που κλήθηκαν αφιλοκερδώς να πραγματοποιήσουν την έρευνα και να γράψουν τα κείμενα που θα περιληφθούν στον αφιερωματικό Τόμο που ετοιμάζουμε για τον Άγιο Σάββα και θα ολοκληρωθεί το 2020, και θα τις παρουσιάσουν στην διάρκεια της Ημερίδας.
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
«Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός. 800 έτη από την χειροτονία του ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Σερβίας»

12847 - Οι περιλήψεις των εισηγήσεων του 4ου Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας (7 και 8 Δεκεμβρίου 2019)

Το προσεχές Σαββατοκύριακο 7 και 8 Δεκεμβρίου 2019 η Αγιορειτική Εστία διοργανώνει για 4η χρονιά τον ετήσιο πλέον θεσμό του Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, μία σημαντική συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με την Αθωνική έρευνα, ένα κορυφαίο διεθνές γεγονός όπως αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμεί να συμμετέχει στις εργασίες του Εργαστηρίου μας.
 Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. (για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ)
         Ακολουθούν οι περιλήψεις των εισηγήσεων του 4ου Επιστημονικού

12846 - Ο Αϊ-Νικόλας τιμάται ιδιαίτερα στο Άγιον Όρος

Ιερά Μονή Σταυρονικήτα
Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου
3962 - Ο Αϊ-Νικόλας τιμάται ιδιαίτερα στο Άγιον Όρος