Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

12822 - Αγρυπνία απόψε στο Πρωτάτο επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου


Σήμερα, Σάββατο 30/17 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 8 μ.μ, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18 Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού.

12821 - Μοναχός Νέστωρ Γρηγοριάτης (1886 - 30 Νοεμβρίου 1965)

[…] Ο Γέροντας Νέστωρ την ελεήμονα συνήθεια της αγαπώσης Θεό και άνθρωπο καρδίας του συνέχισε και τα επίσης δύσκολα χρόνια του ανταρτοπολέμου. Πολλούς έσωσε ως καλός Σαμαρείτης ανεξάρτητα του φρονήματος και της καταστάσεως που είχαν. Όλους τους έβλεπε ως εικόνες Θεού. Δεν ανεχόταν την αδικία και με κίνδυνο της ζωής του υπεράσπιζε τους άδικα διωκόμενους. Κατάφερνε με μύριους τρόπους να μη μείνουν οι πατέρες της μονής του δίχως τις απαραίτητες προμήθειες για τη συντήρησή τους. Έσωσε κρατούμενους από το απόσπασμα με τη μεσολάβησή του. Χαιρόταν να βοηθά.  […] Περισσότερα

12820 - Ανακοίνωση του Ιερού Σιμωνοπετρίτικου Μετοχίου Αναλήψεως Βύρωνα

Με αισθήματα ιερής συγκίνησης και χαράς γίνεται γνωστή, μετά την πρόσφατη κανονική απόφαση του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, η αναγραφή στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας του πολυσεβάστου σε όλους μας ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΟΥ γνωστού ως «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ».
Η ιερά μνήμη του καθιερώθηκε την 9η Μαίου εκάστου έτους.
Το Ιερόν Μετόχιόν μας έχει την ιδιαίτερη ευλογία να κατέχει τον τάφο του Αγίου, καθώς και τμήμα των ιερών λειψάνων του.
Κατά παράκληση των πιστών αυτά τίθενται σε προσκύνημα κατά τις ημέρες