Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019

12734 - Στη Θεσσαλονίκη η Τιμία Κάρα του Ιερού Χρυσοστόμου

To επί αιώνες θαύμα, το άφθαρτο του δέρματος της κεφαλής και το άφθαρτον αριστερό αυτί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, της Τιμίας Κάρας του Αγίου, η οποία  φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, προσκυνούν από σήμερα οι Θεσσαλονικείς.
Η υποδοχή έλαβε χώρα, μπροστά από την ΕΡΤ3, εκ μέρους του ομωνύμου ιερού ναού (Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου) της Ιεράς

12733 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου. Τιμάται η Μνήμη του κτίτορά της Αγίου Στεφάνου Μιλούτιν (30 Οκτωβρίου/12 Νοεμβρίου)

 Στέφανος Ορεσης Β', νας τν πιφανεστέρων Σέρβων γεμόνων τς Δυναστείας τν Νεμανιδν. ταν γιός το Κράλη τς Σερβίας Ορεση Α' (σίου Σίμωνος, † 1282, 1η Μαΐου) καί τς Βασιλίσσης λένης (σίας, 30ή κτωβρίου) καί δελφός το Κράλη Δραγούτιν (σίου Θεοκτίστου, 30ή κτωβρίου).
Κατά τήν στορία  Δραγούτιν νέτρεψε τόν πατέρα του μέ πραξικόπημα καί φο πικράτησε, τόν φυλάκισε στό Δυρράχιο.

12732 - π. Λουκάς Φιλοθεΐτης: «Ποιήσωμεν την ανάγκη φιλοτιμίαν»


Ομιλία του οσιολογιωτάτου μοναχού π. Λουκά Φιλοθεΐτη με θέμα: «Ποιήσωμεν την ανάγκη φιλοτιμίαν» σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου με την Ενωμένη Ρωμηοσύνη την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019.

12731 - Κοσμοσυρροή στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας για τον Άγιο Πορφύριο

Μικρό αποδείχθηκε το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, για να χωρέσει όσους προσήλθαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου 2019, ο Δήμος Λαμιέων και η Ενωμένη Ρωμιοσύνη Λαμίας για τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το κοινό παρακολούθησε τους κεντρικούς ομιλητές που είχαν την τιμή να γνωρίσουν από κοντά, εν ζωή τον Άγιο

12730 - Μοναχός Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης (1835 - 11 Νοεμβρίου 1902)

       …«Μεταβάς εις Άγιον Όρος και κατοικήσας εν τη του Εσφιγμένου Μονή, ησθάνθην την ηδύτητα των γραμ­μάτων, ετρώθην την καρδίαν υπό του έρωτος της παιδείας». Σπούδασε επί τριετία στην Αθωνιάδα Σχολή. Μελετούσε αδιάκοπα, καταρτιζόταν και προσευχόταν. Παρέμεινε στη μονή επί 13 έτη. Αναχώρησε το 1871 κι εγκαταστάθηκε στον Βόλο. Ήθελε με κάθε τρόπο ν’ ανεβάσει το πνευματικό επίπεδο των συμ­πατριωτών του. Φορώντας πάντοτε το τίμιο μοναχικό ράσο και υπογράφοντας έως του θανάτου του ως μοναχός Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης, άνοι­ξε βιβλιοπωλείο, δημιούργησε βιβλιοθήκη κι έκανε… Περισσότερα