Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019

12711 - Αγιογράφοι από όλο τον κόσμο αγιογραφούν τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό!


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα στους χώρους της Αγιορείτικης Εστίας τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, σύγχρονων εικαστικών αποτυπώσεων με θέμα τον άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό.

12710 - Οι μαθητές του μακαρίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης και Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός


Ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ με θέμα: Οι μαθητές του μακαρίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης και Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης και η Ένωση Θεολόγων Πιερίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, Ιερός Ναός Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.

12709 - «Ηρθα να μιλήσω ως απλός φοιτητής της ερήμου»

Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας του Αγίου Όρους, υποδέχθηκε σήμερα 5 Νοεμβρίου, η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιστό αντίγραφο της εικόνας θα παραμείνει στο παρεκκλήσιο της σχολής.
Την εικόνα κόμισε ο Καθοδηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου γέροντας Εφραίμ. Την υποδέχτηκαν στην είσοδο ο Κοσμήτορας, οι Πρόεδροι των δύο τμημάτων, καθηγητές, φοιτητές και πλήθος κόσμου. 

12708 - Μοναχός Χαραλάμπης Νεοσκητιώτης (1871 - 5 Νοεμβρίου 1961)

 Ο κατά κόσμον Δημήτριος Παναγιώτου Λυγερός γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης το 1871. Είχε εφτά αδέλφια. Στην Καλύβη του Αγίου Χαραλάμπους-Χαλδέζων της Νέας Σκήτης ήλθε το 1888. Εκάρη μοναχός το 1889. Ήταν εξαίρετος αγιογράφος. Αγιογράφησε εικόνες σε πολλούς ναούς της Ελλάδος. Για την αγιογραφική του τέχνη βραβεύθηκε από διεθνή έκθεση αγιογραφίας στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ευλαβής μοναχός και ό,τι ζητούσε από τον Θεό τού το έκανε, όπως λέγουν.
Το 1937, σε μία πανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους, δεν είχαν ψάρια για την εορτή. Πήγε στην εικόνα του αγίου και τον παρακάλεσε θερμά.