Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019

12679 - Έλλειψη αστυνόμευσης και όχι μόνο στο Άγιο Όρος

Γράφει ο Χρήστος Δρεκων
Μέσω του blog «αγιορείτικες μνήμες» πριν κάμποσα χρόνια γίνεται αναφορά στην ελλειπή αστυνόμευση του Αγίου Όρους καθώς και στην έλλειψη υλικοτεχνικής οργάνωσης της αστυνομίας στο Άγιο Όρος. Αναφέρει πως υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα και 9 αστυνομικοί σταθμοί. Πηγές του αναφέρουν ότι κάθε σταθμός αστυνομεύει τουλάχιστον δυο μοναστήρια ή Σκήτες και εκατοντάδες κελιά τα οποία είναι δύσβατα και χρειάζεται οι αστυνομικοί να φτάσουν με τα πόδια.
Χθες το «ekklisiaonline.gr» με παρέμβαση του επαναφέρει το ζήτημα αρκετά

12678 - Δοξολογία για την εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους


Τελέστηκε σήμερα δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Παρόντες ήταν σύσσωμη η Ιερά Επιστασία και οι Αντιπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητος, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, και εκπρόσωποι των Δημοσίων Υπηρεσιών του Αγίου Όρους, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής.

12677 - Η περιοχή των Κατουνακίων με τα ιερά λείψανα (κρανία) των Αγίων Εφραίμ Κατουνακιώτη και Δανιήλ Κατουνακιώτη


Όχι πολύ μακριά και σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τα Καρούλια, βρίσκεται το ησυχαστήριο των Κατουνακίων. Το τοπίο είναι πιο ήρεμο συγκριτικά με αυτό των Καρουλίων. 
Η περιοχή αποτελείται από μια ομάδα Καλυβών ανάμεσα στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης και των Καρουλίων.

12676 - Η εορτή της αγίας Σκέπης και ο εορτασμός της στο Άγιον Όρος

Παταπίου μοναχο Καυσοκαλυβίτου
Ἡ θεομητορική ἑορτή τῆς ἁγίας Σκέπης κατατάσσεται στίς ἑορτές πού ἔχουν θεσπιστεῖ πρός τιμήν  τῶν θεομητορικῶν ἀμφίων, δηλ. τῆς τιμίας Ἐσθῆτος (2 Ἰουλίου) καί τῆς τιμίας Ζώνης (31 Αὐγούστου). Τελεῖται σέ ἀνάμνηση τῆς ὀπτασίας πού εἶδε ὁ ὅσιος Ἀνδρέας ὁ διά Χριστόν Σαλός[1], τήν ὥρα πού ἐτελεῖτο ἀγρυπνία στό ναό τῆς Παναγίας τῶν Βλαχερνῶν στήν Κωνσταντινούπολη, ἐπί αὐτοκράτορος Λέοντος τοῦ Σοφοῦ (886-911)[2]. Ἡ Θεοτόκος ἐμφανίσθηκε στόν Ὅσιο νά βρίσκεται στήν πύλη τοῦ νάρθηκα τοῦ ναοῦ, δορυφορούμενη ἀπό ἀγγέλους, τόν Τίμιο Πρόδρομο καί τόν ἅγιο Ἰωάννη τό Θεολόγο. Ὅταν ἔφθασε στή μέση τοῦ ναοῦ, ὅπου βρισκόταν ὁ ἄμβωνας, προσευχήθηκε ὑπέρ τῆς σωτηρίας τοῦ κόσμου καί κατόπιν εἰσῆλθε στό ἱερό Βῆμα. Ἐκεῖ ἄνοιξε τήν ἁγία Σορό, στήν ὁποία φυλασσόταν τό ἱερό Μαφόριό της, καί ἀφοῦ τό ξεδίπλωσε, τό ἅπλωσε πάνω ἀπό τό ἐκκλησίασμα. Ἀργότερα ἡ Θεοτόκος ἀνῆλθε πρός τόν οὐρανό, περιβεβλημένη ἀπαστράπτον φῶς. Στά μάτια τοῦ

12675 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης των Αγίων...

Του Αρχιμ. Γεωργίου Αλευρά στην Romfea.gr
Στις 22 Οκτωβρίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος λίγο πριν αναχωρήσει από το Περιβόλι της Παναγίας, επισκέφθηκε την Παντοκρατορινή Ιερά Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτη Ηλία.
Καθώς γινόταν η υποδοχή του Παναγιωτάτου, ενθυμήθηκα ότι σαν σήμερα το 1991 ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, μόλις ενημερώθηκε για την εκλογή του νέου Οικουμενικού Πατριάρχη χάρηκε...ενώ με την στάση του έδειξε σε όλους μας, ότι θα πρέπει να τον αγαπούμε και να τον προστατευούμε.
Σαν άλλος Συμέων Θεοδόχος ο Άγιος Πορφύριος περίμενε να μην φύγει από την ζωή αυτή, μέχρι να πληροφορηθεί την εκλογή και την ενθρόνιση αυτού του Πατριάρχη. Συνέχεια

12674 - Άγιον Όρος και χαρακτική

Ευθ. Παπαδημητρίου: 
Αγιορείτες μοναχοί.
Ι. Μ. ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ | Χώρος κατ’ εξοχήν προσκυνηματικός, το Άγιον Όρος ευνόησε την ανάπτυξη της χαρακτικής τέχνης. Η μεγάλη παραγωγή χαλκογραφιών, με γενικές απεικονίσεις του Αθω, τα μοναστήρια και τους Αγίους τους σημειώνεται στον 19ο αι., οπότε λειτουργούν εκεί αξιόλογα εργαστήρια και διακρίνονται πολλοί μοναχοί χαράκτες. Ο χαράκτης δεν είναι πάντοτε κι ο σχεδιαστής, άλλος δε είναι ο «σταμπαδόρος», που τις τυπώνει και, συχνά, υπάρχει χορηγός. Τις «στάμπες» αυτές τις συναποκομίζουν οι προσκυνητές μαζί τους για ευλογία και σώζονται αντίγραφά τους σε πολλά αγιορείτικα μοναστήρια και εκτός Αγίου Όρους. Όπως σημειώνει η Ντόρη Παπαστράτου:
«Αν εξαιρέσουμε έναν περιορισμένο αριθμό λιθογραφιών, οι αγιορείτικες παραστάσεις είναι όλες χαλκογραφημένες. Ξυλογραφίες ανάλογες με τις σιναϊτικές του Που αιώνα δεν έχουν διασωθεί, όσο γνωρίζω, εκτός από δύο

12673 - Μοναχός Πανάρετος Παντοκρατορινός (1901-28 Οκτωβρίου 1969)

Ο κατά κόσμον Παντελεήμων Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1901. Στην ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε το 1938 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 28.10.1969. Αυτά τα λίγα αναφέρει το μοναχολόγιο της μονής του γι’ αυτόν.
Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν τον περιγράφουν ψηλό, λιπόσαρκο, ρυτιδωμένο, σκληραγωγημένο, του οποίου το βλέμμα, η ιλαρότητα του προσώπου και τα μετρημένα λόγια του, τους προβλημάτιζαν. Τον είχαν για ελαφρόμυαλο οι παλαιοί Παντοκρατορινοί και μόνο για θελήματα. Τον θεωρούσαν υπαίτιο της φωτιάς, που έκαψε το 1948 μία ωραία πτέρυγα της μονής. Δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ζώο. Καθημερινά πήγαινε κι ερχόταν φορτωμένος στις Καρυές, μεταφέροντας την αλληλογραφία και ό,τι άλλο του ζητούσαν οι πατέρες, κάνοντας σε όλους υπακοή. Το δρομολόγιο αυτό το επιτελούσε για χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι, με παγωνιές και με καύσωνα. Συνέχεια

12672 - Άγιος Αθανάσιος ο Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Οκτωβρίου