Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019

12663 - Ακολουθία Οσίου Γέροντος Ιωσήφ Ησυχαστού

O Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959), υπήρξε ο πνευματικός Πατέρας τεσσάρων πνευματικών μορφών του Αγίου Όρους, των μακαριστών Γερόντων Εφραίμ του Κατουνακιώτου (1912-1998), Ιωσήφ του Βατοπαιδινού (1921-2009), Χαραλάμπους του Διονυσιάτου (1910-2001) και του Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθεΐτου, ευρισκομένου σήμερα στην Αμερική.
Ο μακάριος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959) έζησε σε μία περίοδο κρίσης και λειψανδρίας του Αγιορειτικού μοναχισμού. Επανέφερε με τον εμπειρικό τρόπο ζωής του ξανά την διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά περί

12662 - Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε τα λείψανα του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή

Του Αιμίλιου Πολυγένη
Την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους, ανήγγειλε την πρόθεση της Μήτρος Εκκλησίας να προβεί σύντομα στην Αγιοκατάταξη τεσσάρων νέων Αγιορειτών Πατέρων.
Μεταξύ των Αγιορειτών πατέρων, συμπεριλαμβάνεται και ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής.
Την επόμενη μέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την ΙΜΜ Βατοπαιδίου, η οποία συνδέεται πνευματικά με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την υποδοχή, εισήλθε στο ιερό του Καθολικού και αφού προσκύνησε την Παναγία την Βηματάρισσα, τον περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη.
Συγκεκριμένα ο Γέροντας Εφραίμ, ενημέρωσε τον Πατριάρχη ότι στο ιερό της Μονής, φυλλάσονται και τα ιερά λείψανα του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.