Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

12607 - Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: Εμπειρίες ψηλαφητής θείας Χάριτος στο κελλί του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή!

Την εποχή εκείνη εις την Μικράν Αγίαν Άννα, όταν λειτουργούσα, εις το κελλί του Γέροντα Ιωσήφ [του Ησυχαστή (1898-1959)], ζούσα μεγάλες καταστάσεις Χάριτος.
Έβλεπα να πλημυρίζει Χάριν όλη η Εκκλησία() γέμιζε από Χάριν! Βλέπει κανείς μυστήρια τότε.
Αλησμόνητες θα μείνουν εκείνες οι καταστάσεις Χάριτος!
Ο Γέροντας Ιωσήφ έβλεπε Χάριν ορατή, τρόπον τινά, ψηλαφητή! Γέμιζε από Χάριν αισθητή, ψηλαφητή η εκκλησία. Κατά τη θεία Λειτουργία, έβλεπε ο Γέροντας Ιωσήφ την Χάριν να γεμίζει την εκκλησία. «Οράται η Χάρις; Ναι, οράται, όπως με βλέπεις και σε βλέπω». Τώρα, έχοντας πείρα σ’ αυτό καταλαβαίνεις αυτό που έλεγε ο Γέροντας.
Την Χάριν που έβλεπα εις τον Τίμιον Πρόδρόμον την αισθητήν, την

12606 - Παρουσίαση βιβλίου καθηγουμένου Ι.Μ. Εσφιγμένου Βαρθολομαίου στη Βουλγαρία

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Εσφιγμένου, αρχιμ. Βαρθολομαίος, παρουσίασε ενώπιον κληρικών και λαϊκών στο μέγαρο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη Σόφια νεοεκδοθέν βιβλίο του.
Η παρουσίαση έγινε μετά από συνάντηση του Εσφιγμενίτη καθηγουμένου και της συνοδείας του με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο, ο οποίος τους έδωσε την ευλογία του, ενώ έδωσε και ευχές για επίλυση των θεμάτων που αφορούν την Ι.Μ. Εσφιγμένου και το Άγιο Όρος.

12605 - Τα χειρόγραφα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στις Βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους

12604 - Οι Μέλισσες του Σολάν

Άρθρο της εφημερίδας της Κωνστντινούπολης «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» για την Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης Σολάν στη Νότια Γαλλία που αποτελεί Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι. Την περασμένη Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 τελέστηκαν τα εγκαίνια του Καθολικού με την παρουσία και του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισαίου.

12603 - Η μάχη των Καρυών

«Η βέβηλος αυτή εισβολή και λεηλασία του Αγίου Όρους, το οποίον εσεβάσθησαν αλλοεθνείς και αλλόπιστοι, θα μείνη ως θλιβερά και απαισίας μορφής ανάμνησις, ότι ευρέθησαν Έλληνες και Ελληνίδες, έστω κατ όνομα, να καταπατήσουν εν εικοστώ αιώνι τα ιερά θέσμια. Πρεπόντως λοιπόν εγράφει υπό τινος υπό το Κωδωνοστασιον του Πρωτάτου: «Εν τω Αγίω τούτω τόπω εχόρευαν κατά την εισβολήν αι ερινύες του συμμοριτισμού, ήτοι τα βδελύγματα της ερημώσεως».